dilluns, 13 de juny del 2011

Haruki Murakami


Coneixeu Tòkio blues? Heu llegit Kafka a la platja?
Són potser els llibres més llegits de Murakami. I aquesta vegada no estem parlant de literatura infantil ni juvenil.
La Generalitat de Catalunya ha atorgat a aquest autor el XXIII Premi Internacional Catalunya 2011, dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. Haruki Murakami, en el discurs d'agraïment, va fer múltiples referències al terratrèmol i al tsunami subsegüent que va patir el Japó. L’escriptor va anunciar que oferirà la dotació econòmica del guardó a les víctimes del terratrèmol i de l’accident de la central nuclear de Fukushima.
El premi es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
Enguany se li ha atorgat a Murakami  en reconeixement a:
- la seva obra narrativa, que ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial;
- la creació d’una obra i un univers personal, que dibuixa un món d’oscil·lacions permanents, entre el real i l’oníric, l’humor i la foscor;
- i el fet de constituir un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals forànies.



















Si heu llegit les seves novel·les, ja sabeu que el tema principal del que escriu és la pèrdua de l'amor i els intents per aconseguir-lo. Murakami, però, no explica històries del tot realistes, sovint traspassa la frontera de la realitat i la ficció.
Aquestes són les darreres obres que ha publicat en llengua catalana. La primera no és cap novel·la, sinó un assaig molt atractiu i fàcil de llegir, i la més recent és, com el seu nom indica, un homenatge a George Orwell:



















Si teniu curiositat, com jo l'he tingut, per saber qui han estat els premiats per la Generalitat en altres edicions, us diré que són polítics, filòsofs, músics, científics, artistes plàstics, historiadors i economistes de tot el món, un bisbe català afincat al Brasil, Pere Casaldàliga..., i quatre persones del món de les lletres. Dues dones, l'anglesa Doris Lessing i l'egípcia Nawal al-Sa’dawii, i dos homes, l'israelià Amos Oz, i el turc Yashar Kemal.

3 comentaris:

Carme BH ha dit...

Ooooh! Kafka a la platja em va encantar! El recomano molt.
Ara llegeixo: "De què parlo quan parlo de córrer" Tant si us agrada còrrer com si no, us pot interessar, és un llibre que parla d'autosuperació. És un llibre íntim, en que hi trobareu moltes reflexions sobre diferents aspectes d'enfocar el treball, els objectius...

Joaquim ha dit...

No us perdeu "El meu amor Sputnik". El protagonista és un mestre de primària encantador.

la bibliotecària ha dit...

Joaquim,
No el coneixia, el buscaré. Gràcies!