dilluns, 30 de juliol del 2012

Per Olov Enquist, per a nens i nenes

Per Olov Enquist és un autor suec -novelista, dramaturg, guionista de cinema i crític literari- nascut el 1934. Si aneu al Google, hi trobareu milers d'entrades en suec, anglès, català i castellà que parlen d'ell. Se'l considera l'escriptor suec contemporani més important. ¿Coneixeu -persones adultes que llegiu aquest text- La nit de les Tríbades, aquella obra que les qui tenim una edat vam veure al primer Teatre Lliure? Ell n'era l'autor.
Quan P.O. Enquist va ser avi, va decidir escriure pels seus néts. El 2003 va publicar una novel·leta, i ho va fer tan bé que va rebre el premi alemany Luchs a la millor novel·la per a joves. Era La muntanys de les tres coves, protagonitzada per ell mateix i pels seus néts, plena d'aventures i de sentit de l'humor. 


Compareu l'avi fictici amb l'Enquist real:













Com que a la història hi havia quedat algun detall per lligar, el 2010 va escriure la segona part, que acaba de publicar Cruïlla, també al Vaixell de Vapor. És El secret de la tercera cova

Tots dos llibres són molt bons. Retraten una família, els seus estius, els seu amor pels animals i pel paisatge escandinau... 
Cadascun d'ells explica una aventura viscuda pels nanos i l'avi que, si no és autèntica, ho sembla. Amb situacions d'autèntic perill i amb la descoberta del valor insospitat que una persona pot mostrar davant d'una situació límit.
P.O. Enquist parla d'ell mateix i de la seva decadència física amb humor i simpatia. Alhora que, davant de la mort d'un gos de la famíliia, planteja preguntes i respostes amb les que els joves lectors us sentireu identificats.
Busqueu-los a la biblioteca quan el curs recomenci.

2 comentaris:

Lluc Segura ha dit...

Ja em llegiré tots dos llibres el curs vinent, perquè deprés de llegir aquesta entrada, m'han vingut unes ganes...
Bones vacances!!!

la bibliotecària ha dit...

Qué bé, Lluc!
Molt bones vacances!