dimecres, 26 de setembre del 2012

"El catanyol es cura", de Pau Vidal


A la Setmana del Llibre en Català vam assistir a la presentació d'aquest nou llibre de Pau Vidal. Filòleg, escriptor i traductor amb una bona collita de premis, dinamitzador de la llengua catalana als mitjans i als instituts, creador d'encreuats i expert jugador de Scrabble, Pau Vidal ens va explicar, amb l'humor que el caracteritza, que el catanyol és el català que, a causa de la presència de castellanismes, provoca un efecte de certa comicitat (a l'estil de la Vanessa creada per la Lloll Bertran) o bé un efecte pitjor, d'incapacitat del parlant d'expressar-se correctament.


El catanyol es cura no és un llibre per a nens i nenes, però ens serà útil a l'escola, per a mestres i adults en general, quan ens trobem amb opinions diferents -cosa que passa sovint- sobre el que és correcte i el que no ho és.
 
Llegim a la coberta:
El catanyol es cura no és només una eina de consulta, també és un manual pràctic per aprendre a reflexionar sobre la llengua i per descobrir (més enllà d'obediències cegues als diccionaris) per què segons quins mots i expressions que "no es poden dir" no són un capritx dels filòlegs. Un instrument, rigorós però ple de sentit de l'humor, per començar a convertir-vos en detectius del mot, capaços de raonar sobre què és correcte i què no i, encara més important, què és genuí i què espuri. I per redescobrir els valors més genuïns de la nostra llengua.

(Un llibre de coneixements sobre llenguatge, Reina!) 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí; però no un llibre per nens! Reina

la bibliotecària ha dit...

L'hauràs d'escriure tu, Reina!
Una idea: un recull d'expressions incorrectes, els castellanismes més extesos entre els nens i nenes, il·lustrat per un artista amb humor, a l'estil de "Me como esa coma". Una versió breu d'aquest d'en Pau Vidal, per a l'alumnat. Què et sembla?