dissabte, 22 de desembre del 2012

Llibres de Nadal

Arriba Nadal i les mestres s'acosten a la biblioteca a cercar contes per explicar o llegir a les criatures. N'hi ha molts, de vegades massa i tot. És difícil triar el que ens agrada més, el que és adient a cada edat...
I pels grans? Pels mes grans de Primària, que també agraeixen que els llegim contes de Nadal, hem fet aquesta selecció:


Una història deliciosa per a l'alumnat de vuit o nou anys. L'autor és Chih-Yuan Chen i l'edita Thule.
Nadal en temps de crisi. El pare no té feina, a casa no hi ha diners... però el nen protagonista pensa que el Pare Noel passarà igualment per casa seva, la nit de Nadal. O no ha estat el Pare Noel, qui ha deixat aquests  regals tan ben pensats?


La protagonista del conte voldria fer el paper de Maria a la representació de Nadal de l'escola, per bé ella és la "nena nova", que va arribar fa poc d'un altre país, i és impossible que la tinguin en compte. Però per Nadal els somnis es fan realitat.
Lóguez és una editorial que mai no ens decepciona. Fa llibres que expliquen alguna cosa més que una història, però no donen lliçons, el missatge ens arriba subtilment. L'autora d'aquest és l'alemanya Jutta Richter, que també ha escrit bones novel·les per a adolescents


L'autor de Les cendres d'Angela va escriure aquest conte, que sembla ben bé un capítol de la seva novel·la, però no ho és. El va publicar Bromera. Els protagonistes són també els germans i la mare de McCourt, com a Les cendres d'Àngela, però la història és tancada i  independent. 
La nit de Nadal la germana d'en Frank s'emporta d'amagat el Nen Jesús dels pessebre de l'església. Li sembla que, tot nu, deu tenir fred. L'acotxa al seu llit, però un dels seus germans ho ha vist tot, i ho explica a la mare. Això no pot acabar bé de cap manera.


Un conte pels més grans. Parla de l'amargor d'un adult que ha fet malbé la seva vida. El dia de Nadal una joguina de la infantesa li recorda que sempre s'és a temps a posar-hi remei. És de Javier Sáenz Castán, i les il·lustracions són impactants. L'edita Oceano Travesía.


El clàssic de Nadal per excel·lencia, Christmas Carol
Charles Dickens no és autor per a nens i nenes de deu i onze anys, per això ens cal una adaptació. Aquesta és de David Montserrat i, com totes les adaptacions dels Petits Universals, de La Galera, és prou digna. Les il·lustracions, de Javier Andrada.