diumenge, 10 de febrer del 2013

El Club de Lectura dels nens i nenes del Cicle Superior


Dimecres vam celebrar la primera sessió del Club de lectura del Cicle Superior.
Vam reunir-nos nou alumnes de cinquè (una nena estava malalta) i cinc de sisè. Tot i que havíem aconseguit una vintena de llibres de la Biblioteca Clarà vam considerar que, a fi d'aconseguir força participació, el nombre màxim d'alumnes per sessió fos de quinze.
El llibre triat per a la primera sessió era Mi hermano el genio, de Rodrigo Muñoz Avia, que va guanyar el Premi Edebé de Literatura Infantil el 2010. El vam llegir en català, perquè és el que la Clarà va trobar a les biblioteques públiques, però a nosaltres ens agrada molt més la versió original, en llengua castellana:



Vam estar parlant-ne més de mitja hora. Algú va trencar el foc dient que no havia acabat d'entendre el final del llibre. Després que altres participants ho aclarissin, vam anar comentant el que ens havia agradat més:

   Que sigui un llibre que qüestiona el que de vegades fan alguns pares i mares amb els seus fills: obligar-los a  assistir a extraescolars no desitjades.
   Que ens faci pensar sobre el que està ben fet i el que està mal fet, tant per part dels grans com dels nens i nenes, i que el llibre ho deixi obert al nostre criteri.
   Que mostri que facis el que facis, si t'esforces en fer-ho bé, ja ets una mica "geni".
   Que doni a entendre que les nenes poden jugar a futbol tan bé com els nens.
   Que, sense dir-ho, ensenyi el què és ser una bona amiga.
   Que expliqui tan bé que, quan ens sentim pressionats, les coses ens surten pitjor que si ens sentim lliures.
   Que ens parlés del silenci, del seu valor, i de que no tots els silencis tenen el mateix significat.
   Que la família protagonista, al final de la novel·la, hagi canviat, sigui millor, perquè tots han après alguna cosa.




Després del debat que, com podeu veure, va tenir moments seriosos però també divertits, encara vam poder veure i "escoltar" un fragment de l'obra del compositor John Cage, 4' 33'', que té molt de protagonisme a la novel·la.
Si sentiu curiositat per saber perquè escrivim "escoltar" entre cometes, vegeu això:




Estem molt contents de com va anar la sessió. D'aquí a un parell de mesos farem la segona. Ja sabem que el llibre triat és aquest, que també us recomanem moltíssim:

Es tracta de El cas del macarró gratinat, d'Andreas Steinhöfel, que va publicar Estrella Polar fa un parell d'anys. També és un llibre guardonat, Premi Nacional de Literatura Juvenil a Alemanya el 2009.

1 comentari:

Blanca ha dit...

Aquesta iniciativa em sembla genial.
Com m'hauria agradat ser alumne de cicle superior de l'Orlandai aquest curs!!!