dissabte, 23 de febrer del 2013

Presentem àlbums als nens i nenes de cinquè

Hem comentat de vegades que els nens i nenes grans de primària no s'acaben de creure que els àlbums també són per a ells. De vegades els fa l'efecte que la seva lectura és per a l'alumnat més petit, i que a ells només els correspon de llegir novel·les de més o menys gruix.
Per això procurem fer activitats per a presentar àlbums poc llegits. Quan els coneixen s'adonen que, sovint, tant el text com les il·lustracions utilitzen un llenguatge que els més petits no comprendrien i ells, en canvi, sí. Que són llibres pensats i escrits per a persones de la seva edat.

La Paola, la nostra estudiant en pràctiques, va dissenyar una experiència de lectura d'àlbums que tenien un tret en comú: tots eren versions modernes, diferents, de contes populars.



Va fer servir aquests àlbums:



Fixeu-vos que els d'aquesta selecció tenen quelcom en comú. Tots donen la volta al conte de la Caputxeta Vermella (n'hi ha algun que és un recull, o un "mixt", i la Caputxeta en forma part):



Els va distribuir entre l'alumnat de la classe de Marsupilami, els nens i nenes de cinquè, que els van llegir en parelles. A continuació va proposar unes qüestions per a fer-los pensar: en quin clàssic es basava el llibre, si  la versió llegida els havia agradat més o menys que la de tota la vida, quina era l'aportació de l'autor de la versió... 
Alumnes i mestres vam quedar satisfets del resultat de l'activitat.