dimarts, 9 de juliol del 2013

Josep Vallverdú avui fa noranta anys


La literatura infantil i juvenil en llengua catalana que va resorgir en ple franquisme, té quatre pares: Sorribes, Teixidor, Carbó i Vallverdú. Els dos primers han mort, però Vallverdú i Carbó són entre nosaltres, i això cal celebrar-ho.

 L'estiu passat vam fer una entrada parlant de Carbó, amb motiu de l'adaptació de "La casa sota la sorra" al gènere musical. Avui la dediquem a Josep Vallverdú, per felicitar els seus noranta anys. 
Va guanyar el primer premi Joaquim Ruyra, l'any 1965, amb Trampa sota les aigues, que va editar Estela. De la mà de La Galera, els anys seixanta i setanta, va publicar alguns dels títols més llegits: Rovelló, -guanyador del premi Folch i Torres-, En Roc drapaire -també guardonat-, L'home dels gats, Bernat i els bandolers, Un cavall contra Roma, Tres xacals a la ciutat, En Mir, l'esquirol... aquests primers anys va col·laborar intensament amb la revista Cavall Fort, on va arribar a publicar una cinquantena de contes breus. 

Sens dubte en Rovelló és un dels personatges més populars de la nostra literatura infantil, probablement per la seva conversió al dibuix animat, emès per TV3.



Vallverdú va anar escrivint literatura infantil i  juvenil per a nois i noies més grans, com El testament de John Silver, una continuació personal de L'illa del tresor de Stevenson, o Terra de llops, ja del 2012. 
L'autor no vol ser encasellat com a escriptor per a nens i joves. Té una vasta obra com a traductor, i també com autor de literatura per a persones adultes. Contista, assagista, cronista de viatges... la seva obra és diversa i variada.

A la biblioteca en tenim set, d'obres de Josep Vallverdú. La més recent, precisament, no és una novel·la, sinó un llibre de poemes, un bestiari molt recomanable:


El més antic, En Roc drapaire, una primera edició del 1970:


I, entremig, el Rovelló i tots aquests, que us agradaran molt: