diumenge, 20 d’abril del 2014

Maria Novell, cent anys


Llegim al darrer Cavall Fort que Maria Novell, que morí l'any 1969, va néixer a Figueres ara fa cent anys.

Maria Novell, llicenciada en Filosofia i Lletres i bibliotecària, pertany a la generació de mestres i escriptores que ens varen salvar la llengua catalana a les criatures dels anys seixanta.
Va ser una gran divulgadora de la història de Catalunya entre els nens i nenes. Col·laborà intensament en el Cavall Fort, en els primers anys de la revista, i va guanyar el premi Folch i Torres el 1966, amb Les presoneres de Tabriz, una bona novel·la històrica que havia estat a la nostra biblioteca i, malauradament, hem perdut:


Al nostre fons històric hi podeu trobar:

El primer, del 1967, sobre la vida a l'època del l'antiga Grècia, pertanyia a Fem Teatre, de l'editorial Labor, una col·lecció d'obres de teatre per a infants. Les il·lustracions són de la nostra estimada Maria Dolz (esposa de Llucià Navarro, un altre clàssic de la nostra il·lustració). 


El segon, del 1973, és una biografia del rei Jaume, de Proa.

I entre els llibres d'història de Catalunya encara hi tenim aquest, un volum excel·lent, recull de contes històrics de l'autora, il·lustrats per la Fina Rifà, publicat per La Galera i Cavall Fort el 1975:



1 comentari:

laia ha dit...

El vaig llegir tantes vegades el llibre de Viatge per la història de Catalunya...que el tinc ben vellet...ara l 'arreglaré i aquest estiu el llegirem amb les noies de casa...
BON SANT JORDI
I molt bona lectura, Mariona