dissabte, 12 d’abril del 2014

"Mucho cuento", o el malson de les bibliotecàries

Cliqueu damunt la imatge per saber més del llibre

Ens acaba d'arribar aquest conte d'Enrique Páez, il·lustrat per Marjorie Pourchet, que us recomanem . Diuen els editors d'OQO que, entre moltes altres coses, és un homenatge a tots els qui treballen en la literatura infantil.
El final del conte amaga una sorpresa que no desvetllaré, però que em posa en safata parlar-vos de quins són els malsons reals de les que ens dediquem al bell ofici de desvetllar als infants el gust per la lectura. I millor que jo us en parla l'Amàlia Ramoneda, de la biblioteca de Rosa Sensat. 
Llegiu, si us plau, aquest article seu, publicat al butlletí d'abril de la institució:

Elogi a la mestra bibliotecària

Cal parar atenció a la feina de la mestra bibliotecària, en un mes que ja s'ha batejat com el mes dels llibres i la lectura, trepidant d'esdeveniments, tant a dins com fora de l'escola, i que culmina amb la diada de Sant Jordi.

Seleccionar els textos per fer les obres de teatre a l'escola i que els més grans
representaran als més petits. Coordinar els Jocs Florals. Ajustar el pressupost per la compra de llibres i fer-ne la selecció després d'haver consultat guies i recomanacions d'especialistes i assistir a presentacions de llibres a llibreries i biblioteques. Consensuar totes aquestes tasques amb l'equip de mestres. Estar al cas de les efemèrides per reflectir la realitat cultural de la que parlen els diaris. Coordinar la visita i la compra de llibres que els infants faran a les parades el dia de Sant Jordi. Estar al cas dels gustos i interessos dels nois i noies per poder estirar el fil del creixement lector. Suggerir lectures i fer-ne recomanacions a les famílies. Coordinar les visites dels autors dels llibres que s’han llegit des de l'aula de llengües. Preparar la visita amb els nois i noies a partir de l'interès i les curiositats que la lectura ha generat. Mantenir
el caliu del club de lectura i defensar, amb mà esquerra, l'organització d’aquesta activitat voluntària davant de les famílies i del claustre per si s'ha d'ajustar horaris. Seguir proporcionant a la comunitat educativa el material que necessita pels projectes, treballs de recerca i lectures amb finalitats diverses. Afavorir lectures incloent els llibres de coneixements, els còmics, els àlbums, la poesia, la narrativa, el teatre i el cinema. Mantenir el catàleg de la biblioteca al dia, i sobretot estar al cas del 2.0. Coordinar la comissió, i seguir totes les formacions, perquè mai n'hi ha prou...

Totes aquestes iniciatives giren al voltant d'una voluntat educativa que és fer nois i noies lectors, incidir en l'hàbit de llegir proporcionant experiències plaents entorn dels llibres, teixint un ordit entre llibres i infants que els fa créixer i no únicament com a lectors, generant cadenes d'interessos amb la lectura com a baula. Són experiències que fan estimar els llibres i a qui els escriuen i il·lustren, i a qui els expliquen i llegeixen. Experiències que potencien el desig de participar de la lectura, parlar-ne, investigar i provar, i, per què no? escriure i il·lustrar. I el desig de voler sumar a la biblioteca personal aquell llibre que s’ha llegit a l’escola i que tant ha agradat.

La llista no s'acaba amb el mes del llibre i la lectura, i el temps de dedicació tampoc. El que sí s'acaba, i aviat, és l'horari que la mestra bibliotecària ha aconseguit gràcies al consens del claustre i la participació de l'AMPA. És trist que aquest sigui el context d’un debat crònic ara que sortirà la segona fornada de mestres amb la menció de biblioteca escolar, una menció que sembla que no tindrà continuïtat.

Amàlia Ramoneda

Gràcies, Amàlia. Com diem popularment, ho has clavat.

2 comentaris:

Blanca ha dit...

L'Amàlia Ramoneda descriu a la perfecció (i potser s'ha quedat curta!)la tasca de bibliotecària de l'Orlandai. Si a tot això li sumem la dedicació a la tutoria de 6è i la capacitat de fer-nos sentir sempre tan acollid@s, hem trobat a una MESTRA quasi-heroïna: la Mariona.

Espero que la modèstia (no falsa) i la teva convicció que "només fas la teva feina" no t'impedeixin publicar aquest comentari.

la bibliotecària ha dit...

Estimada Blanca,
No he censurat mai cap comentari, però tenies raó quan pensaves que potser ho faria en aquest cas. N'he estat temptada, però comprovo que els lectors i lectores de blocs cada vegada hi fan menys comentaris i -suposo- llegeixen menys els que s'hi fan. Per això l'he publicat.
Tu mateixa respons el que jo diria: cap d'heroïcitat, només faig la meva feina...
Gràcies!
Mariona