diumenge, 22 de març del 2015

El diari Ara parla de lectura i literatura infantil i juvenil

Ens entusiasma que la premsa diària parli de lectura i de literatura infantil i juvenil. Probablement l'Ara és el que afronta més sovint i amb més encert aquests temes.
Mireu aquests titulars -a continuació aneu a comprar el diari o suscriviu-vos a l'Ara digital, perquè no us podem oferir les notícies senceres- i hi estareu d'acord:



Extret del primer article, molt interessant:
"L'objectiu que es va marcar la conselleria d'Irene Rigau és aconseguir que els alumnes de primària llegeixin una mitjana de 25 llibres a l'any i els de secundària, una trentena"
L'objectiu per a la primària ens sembla possible. El de secundària, difícil. I a l'article també hi ha les claus:

"Els estudiants del Centre per a l'ensenyament i Aprenentatge de Maine (EUA) llegeixen una mitjana de 40 llibres l'any i més del 97% acaben cursant estudis universitaris. La clau d'aquest èxit, va explicar la mateixa Atwell en una entrevista a l'Ara "és que els seus alumnes trien els llibres que volen"
...
"¿És bo que l'escola estableixi lectures obligatòries? "Si obligues l'alumne a fer una cosa produiràs l'efecte contrari: en aquest cas, que deixi de llegir" diu Àlex Cosials, coordinador de projectes de la Fundació Jaume Bofill"
...
"Amàlia Ramoneda, responsable de la biblioteca de l'associació de mestres Rosa Sensat i un referent en l'àmbit de la literatura juvenil: "Un bon sistema seria proposar-los una llista de 50 títols i que ells escullin"

El Departament d'Ensenyament, que coneix aquestes dades i ha sentit moltes vegades aquestes opinions, què fa? Edita el póster d'una piràmide lectora plena de bons consells per als joves i el reparteix pels instituts. Acompanyat, això sí, de propostes didàctiques, on es traspassa la responsabilitat que els nois i noies llegeixin al mateix alumnat i a les seves famílies. El Departament no agafa el toro per les banyes ni va al fons de la qüestió... però això ja seria tema per una altra entrada al nostre blog!

Cliqueu per llegir la proposta didàctica


El segon article explica el projecte lector de l'escola Casas, de Barcelona. Molt ben dissenyat. Enhorabona, col·legues!