divendres, 15 de setembre del 2017

Llibres de lectura personals


Des de fa molts anys, a l'escola hem considerat important col·lectivitzar llibres, reutilitzant-los. Vam fer-ho inicalment (el curs 1990-91) amb els diccionaris, vam seguir amb els atlas, després els llibres de text i, finalment, amb els de la lectura compartida, en llengua catalana i castellana, al final de la dècada dels noranta.

Eren llibres que l'escola comprava i oferia a l'alumnat. Com a mínim, havíem d'utilitzar-los quatre anys, si no, no els consideràvem amortitzats. De fet, la majoria duraven molt més temps...

Aquesta pràctica ens semblava (i ens sembla) important des del punt de vista educatiu: afermava la idea que els llibres  s'han de conservar i tractar bé, no només pèrquè els valorem en ells mateixos, sinó també per respecte als companys, que  els han de trobar en el mateix bon estat que nosaltres els hem trobat.

Les famílies la trobaven interessant també per un altre motiu: els ajudava a estalviar.


Document de sol·licitut d'una subvenció per renovar els diccionaris de l'escola


Amb el temps a l'escola vam deixar de fer servir llibres de text (tenim molts llibres de coneixements a la biblioteca), i gairebé vam substituir els diccionaris per la consulta digital.


També amb el temps vam ser més actius en el propòsit de convèncer les famílies que les criatures han de construir una biblioteca personal des de petits, com un dels mitjans que contribueixen a l'hàbit de la lectura. Els animàvem a comprar llibres per Sant Jordi, que els llibres formessin part de la carta als Reis, els suggeríem títols per a les seves adquisicions de vacances...

Vivíem com a contradictori que els llibres que havien estat llegint durant el curs no se'ls poguessin emportar a casa en acabar. Com a solució insuficient suggeríem a les famílies que compressin als fills i filles aquests llibres a l'estiu, perquè sabíem que havien adquirit un valor sentimental per a ells. 


Fa pocs anys, la comissió de biblioteca de l'AMPA vam proposar al Consell Escolar modificar aquesta qüestió i vam demanar que un dels dos llibres de cada curs, el de llengua catalana o el de llengua castellana, el compressin les famílies. En plena crisi econòmica, no es va veure viable la proposta. Enguany, sí!.

Aquest curs els nens i nenes de Primària tindran un llibre de lectura propi i, quan arribi el mes de juny, se l'enduran a casa. 

Sabem que sis cursos només sumen sis llibres, i sis llibres no fan una biblioteca. Però enriqueixen, amb qualitat assegurada, la biblioteca que, volem creure, ja tenen iniciada. 

Voleu saber quins són els llibres triats? Alguns fa més de quatre anys que els llegim, a l'escola, i ens agraden tant que no els canviarem. Altres són novetats de fa pocs anys:


Veieu que uns són en llengua catalana i altres castellana. Tant de bo aviat us puguem explicar que el nou sistema l'apliquem també a l'altre llibre de lectura col·lectiva, que actualment comprarà encara l'escola. Som en el bon camí...