dissabte, 10 de febrer de 2018

Llibres que parlen de futbol


Aquesta quinzena exposem els llibres de la biblioteca que parlen de futbol. Està clar que interessen als nens i nenes, perquè n'hi ha molts de prestats (aleshores exposem una còpia de la coberta en paper).

 Hi tenim llibres de coneixement, només dos:


Joves futbolistes és un llibre força antic, del 1994. De l'editorial Molino, el seu autor és Gary Lineker, notable futbolista anglès que va jugar uns anys al Barça. Va ser un gran divulgador de l'esport de futbol, i no va rebre cap targeta groga ni vermella en tota la seva carrera esportiva.

Ens agrada el futbol, que ens varen portar els Reis, és una enciclopèdia que ho explica tot, de manera agradable i fàcil, molt il·lustrada, sobre aquest esport. De Verthé i Boier, el va publicar Larousse el 2017.


En presentem molts més de ficció, per a totes les edats. I una pel·lícula molt bona, de la directora Gurinder Chadha: "Quiero ser como Beckham". Que no us confongui aquest títol, es tracta de la història d'una nena índia que viu a una població del Regne Unit, molt motivada per practicar l'esport del futbol. Tot i l'oposició de la seva extensa família, hi juga.


No tenim a la nostra biblioteca cap llibre de la col·lecció ¡Gol!, ni dels Futbolísimos, Piranyes, o Futbolmania, ni dels antics contes blaugrana de Cruïlla. Evitem les col·leccions, tot i que agradarien molt a alguns lectors i lectores de l'escola, i procurem centrar-nos en llibres únics, que tinguin interès per ells mateixos.
L'única excepció del que acabem d'explicar són aquests tres llibres de Joan i Raimon Portell, que tenen uns arguments certament interessants i estan escrits en un català molt acurat.


Ens agraden especialment aquests dos títols, que varem comentar en una altra entrada.


El millor de tots:


No és la biografia de Maradona, no. El nen Armando no mostra cap interès pel futbol. El seu pare vol motivar-lo, i només aconsegueix que el nano practiqui el joc simbòlic amb la pilota convertida en company de taula... És una defensa interessant d'aquelles criatures a qui no interessa l'esport, que bona falta ens fa! (Takatuka, 2016)¡Gol!, de Joventut, és un llibre il·lustrat que va arribar de Suècia el 1995. És de Lasse Anrell i Mati Lepp. Ens explica la il·lusió de l'Oriol, que veu fer-se realitat el seu somni de jugar a un equip de debò, amb tot el que això comporta.


Aquests, adreçats als lectors i lectores més grans:
Cuentos a patadas (Ekaré) de José Urriola, encomana amor pel futbol. a través de lesconverses entre un avi i un nét seguim la trama de la història, alhora que coneixem interessants moments de la història del fubol argentí.

 De ¡Gol!, el de Morpurgo, us n'hem parlat en un parell d'ocasions. Es tracta d'una novel·leta que entusiasma tothom qui la llegeix.

Fuera de juego és pels més grans, i per Secundària. De Fabrizio Silei i  Maurizio Quarelo, editat per Bárbara Fiore el 2013. És una història d'heroïsme basada en fets reals, situada a la Segona Guerra Mundial.No us preocupeu per la tentació de xutar que desperta la pilota: està enganxada a la gespa artificial!