diumenge, 29 de juny del 2014

"L'altra", de Marta Rojals, al nostre Club de Lectura

Vam celebrar la darrera sessió del Club de Lectura del 2013-2014.



Amb aquest, tanquem el tercer any de la nostra experiència de lectores i lectors que compartim lectures. Són ja quinze llibres llegits, i moltes hores de conversa sobre literatura però també sobre sensacions, sentiments i experiències de vida.
Us hem de dir que ens sentim molt felices per haver viscut aquests tres anys de tanta riquesa, i que donem les gràcies des d'aquí a totes les persones que ho heu fet possible. El curs que ve l'iniciarem amb una nova lectura, i en vindran moltes més. Per molts anys!

Vam parlar d'aquest llibre: L'altra, de Marta Rojals, publicat per La Magrana (RBA), el 2014:


Vam posar-nos ràpidadament d'acord (érem pocs, aquesta vegada). Ens havia costat una mica entrar-hi, inicialment, però un cop avesades a la manera d'escriure de l'autora, i quan els personatges comencen a transformar-se, el llibre se'ns va fer apassionant.
Ens ha agradat com presenta els protagonistes, com ens els va donant a conèixer reservant algun gir inesperat en la seva personalitat. Ens ha semblat un llibre sumament real, que parla de fets i de persones reconeixibles. Personatges de carn i ossos, contradictoris, marcats per la seva història personal, vivint els problemes de la crisi a una Barcelona actual.  Tot molt proper a nosaltres, tinguem l'edat que tinguem (a alguna crítica hi hem llegit que era una novel·la per a persones que són a la trentena-quarentena, i no).


L'altra demana al lector/a que aporti quelcom de la seva banda, els fets no són lineals i la manera d'explicar-los encara menys. En algun moment cal tornar enrera per fer-nos càrrec del que ens està explicant l'autora. Però això ho hem viscut com a valor afegit: no fatiga, sinó que enriqueix l'experiència lectora.
Qui no hagi llegit la novel·la anterior de l'autora, Primavera, estiu, etcètera, (La Magrana, 2011) ho farà, segur, després de la lectura de L'altra. Ens hem quedat amb ganes de més Marta Rojals i, també, naturalment, de conèixer alguna dada més de la seva personalitat...



Per a les persones qui formeu part del Club de Lectura i no vau poder assistir a aquesta sessió: no vam triar el nou llibre per llegir a l'estiu. Ho farem a la trobada de fi de curs, tot sopant a casa l'Anna, però encara no sabem el dia. Fins aleshores!

2 comentaris:

laia ha dit...

Hola Mariona...aquest cop havia acabat el llibre per poder venir...però la petita de casa estava malalta i no vaig poder venir...en tenia moltes ganes perque sempre faig tard...els vaig llegint però un cop heu fet la trobada...
A veure si puc venir a la propera sessió...miraré de llegir el llibre durant les vacances...encara que també vull llegir Barbablava i algun altre que no he pogut dels d'aquest curs...
T'aniré seguint desde Perafita(Lluçanès) ,que és on seré el juliol...si mai passessiu per aqui...la coca té molta anomenada.
Molt bon estiu i fins aviat

la bibliotecària ha dit...

Laia,
Moltes gràcies per refiar-te de la nostra tria de llibres.
Tindré en compte això de la coca.
Bones vacances!