dilluns, 2 de febrer del 2015

Històries explicades amb imatges


A la biblioteca tenim un bon nombre de llibres sense text.
De vegades hi ha nens i nenes que no gosen endur-se'ls a casa en préstec. Ens diuen: "Els pares em diran que si no té lletres, no em fa servei". Nosaltres els responem que hauran d'explicar als pares que, per bé que no hi hagi text, aquell llibre explica una història.
Llegir les imatges és una tasca molt plaent, però que també cal aprendre. Hi ha llibres sense text molt senzills, i n'hi ha de complexes. Només qui n'hagi fet l'aprenentatge des de petit sabrà llegir aquests llibres, que de cap manera no hem de subvalorar.


El viatge d'Anno, i els que el van seguir, són potser els primers llibres d'imatges que vam tenir a l'escola.
De l'autor japonès Mitsumasa Anno, són uns llibres excepcionals. Presenten panorames il·lustrats de l'Europa contemporània, dels seus paisatges, el seu art i la seva arquitectura. Els va editar  Joventut entre els anys setanta i vuitanta i no s'han tornat a editar, de manera que, si els teniu, conserveu-los amb molt d'amor.


Zoom i Re-Zoom són unes altres dues joies, dels anys noranta. D'Istvan Banyai, autor hongarès, són llibres amb il·lustracions encadenades. Cada dibuix és una sorpresa, una finestra oberta a un nou món. 
Mai s'han deixat de reeditar, són del Fondo de Cultura Económica, i us els recomanem moltíssim.


Contempleu les imatges de Zoom:

  

Tenim uns quants còmics sense mots, la majoria molt més fàcils de trobar:


Els llibres-joc, on cal cercar el que fan els seus personatges, i anar seguint fils diversos:


Els llibres d'autor d'anomenada (de Iela Mari, de Suzy Lee, de Rotraut Susanne Berner...):
















I molts més: