dilluns, 2 de gener del 2017

"Les bones lectures demanen un esforç", diu David Cirici


Llegit a l'Aracriatures de dissabte, 31:

Fa uns dies, Eduardo Mendoza deia que les campanyes de foment de la lectura s'equivoquen amb la promesa que els llibres són divertits, distrets i emocionants. Perquè les bones lectures demanen un esforç, i les campanyes haurien de parlar d'aquest esforç i del que en podem treure a canvi. En aquest sentit, un dels errors que cometem pares i professors és el fet de considerar que ja està bé que els nois llegeixin qualsevol cosa mentre llegeixin. Mendoza diu que, per llegir qualsevol cosa, més val que no llegeixin. No podem caure en la trampa de fomentar la lectura fàcil i evasiva per mirar decompetir amb les màquines i els youtubers. Ni pensar que el que és important és que mantinguin l'hàbit, amb l'esperança que ja tindran ocasió, més endavant, de llegir coses importants.
(...)
Però els hem d'exigir (a les lectures) que, si més no, ens ofereixin un imaginari potent (...) Si no, llegir és perdre el temps. 
Com el poble de l'Obèlix
David Cirici

Ho suscribim al cent per cent, quan parlem de lectures per a adolescents i joves. 

Però... què passa amb la literatura infantil?
Els llibres infantils poden ser divertits, distrets i emocionants, i no per això diríem que són qualsevol cosa. Quan triem una bona lectura per a una criatura hem de saber distingir la qualitat de l'adotzenament. Ens formem i ens informem a fi d'encertar en les nostres eleccions, i tenim la confiança d'aconseguir-ho.
Però és cert que, de vegades, fem concessions: "això no és prou bo, però m'ho demanen molt", "aquest llibre no és gran cosa, però els encanta, i mal no els farà", "comencen llegint això, que no val res, i mica mica miraré que facin el salt a llibres més bons", "aquests no m'agraden, però em serveixen d'esquer"... Aquestes frases les hem dit alguna vegada. Ens equivoquem? És fer que nens i nenes perdin el temps, permetre segons quines lectures que nosaltres mateixes no considerem prou bones? El fan, el pas, a lectures millors?

És bo iniciar l'any replantejant-nos criteris que havíem donat per bons.