diumenge, 15 de gener del 2017

Llibres protagonitzats per nenes


Seguim allà on érem. Al mercat dominen els llibres protagonitzats per nens. Potser estem una mica millor, però tal com fem la mostra no podem arribar a conclusions.
Es tracta del següent. De tots els llibres nous, els que ens han portat els Reis, ens preguntem quants són protagonitzats per nenes i quants per nens. Estem ben segures que quan els demanem als Reis ens fixem només en que siguin bons llibres, no en qui són els protagonistes. Per tant, suposem que la mesura presa amb els nostres vint-i-tres llibres es podria extrapolar a totes les novetats del 2016, sense equivocar-nos massa:

Protgonitzats per un nen (o home) o un animal humanitzat manifestament masculí: 14 llibres

Protagonitzats per una nena (o dona) o un animal humanitzat manifestament femení: 8 llibres

Convertim-ho a percentatges: 
Aproximadament un 62% de nens i un 40% de nenes protagonistes.

Ho comparem amb un càlcul similar que vàrem fer el setembre del 2015, amb les novetats adquirides en aquell moment. També teníem vint-i-tres llibres protagonitzats per nens o nenes, llavors. El resultat va ser 65% amb nens protagonistes i 38 % amb nenes. No podem veure-hi una tendència, en aquesta tan petita millora.Seguim allà on érem: al segle XXI, els protagonistes dels contes i novel·les infantils són, majoritàriament, nens.