divendres, 1 d’abril del 2011

PER AVANÇAR EN L'EDUCACIÓ, de Marta Mata

Aquest cap de setmana passat, a Saifores, van coincidir dos actes en un.
D'una banda, com heu pogut llegir en una entrada anterior, recordàvem la persona i l'obra de la Marta Mata i també de la seva mare, l'Àngels Garriga.


D'altra, es va fer la presentació d'un llibre pòstum de la Marta: Per avançar en l'educació. Serà el número 48 de la col·lecció Textos pedagògics,  on l'editorial Eumo reuneix l'aportació dels més grans pedagogs de tots els temps.
El llibre és un recull d'articles que la Marta Mata va publicar al llarg de la seva vida. Estan classificats en els quatre  temes que a ella li van interessar sempre moltíssim: l'educació i l'escola, la formació de mestres, la llengua i la política.

A més, la Fundació Àngels Garriga va obsequiar a tots els assistents amb un altre llibre: Un rètol per a Curtó.

Aquesta novel·la la va escriure l'Àngerls Garriga amb la col·laboració de la seva filla. Explica l'aventura dels nens i nenes de Saifores que l'any 1944, quan la Marta hi va viure un curs sencer recuperant-se d'una malatia, varen organitzar-se per reivindicar el rètol que a la carretera indiqués on era el seu poble. A la novel·la el nom de la població deixa de ser Saifores per convertir-se en Curtó, però els fets que explica són reals.
Es va publicar l'any 1967, en una col·lecció de novel·les en llengua catalana que acabava de veure la llum: Els grumets de La Galera. No oblideu que érem en ple franquisme i l'editorial La Galera va ser pionera en l'edició de literatura infantil catalana. Aquesta era la seva portada original: