diumenge, 24 de gener del 2016

Wonder, tres anys al capdamunt de les llistes


Wonder, de Raquel Jaramillo Palacio. Quatre milions d'exemplars venuts a tot al món. Tres anys al capdamunt de les llistes dels més venuts a Catalunya. Lectura obligatòria als centres de Secundària als EEUU (l'autora és novaiorquesa). Lectura obligatòria a alguns instituts de Catalunya. ..

Quines són les claus de l'èxit d'aquest llibre? Per què ha esdevingut un fenomen editorial?

Nosaltres hi veiem, almenys, tres motius. La història és plena de realisme, resulta molt fàcil de llegir (llenguatge i estructura senzilles) i traspua bones intencions. I una darrera qüestió, que és la que a nosaltres ens agrada: és una obra coral, els mateixos fets són explicats per diverses veus. Més enllà de la lliçó moral que ens vol donar el llibre -el respecte per la diferència- és interessant que els preadolescents hi aprenguin, tot llegint, que les coses no són mai ni blanques ni negres, sinó plenes de matisos del gris. Que la realitat no és una, sinó que cadascú la veu segons la seva subjectivitat. 



Wonder té dos capítols afegits: el d'en Julian, que també podeu trobar a la biblioteca de l'escola, i Pluto, que aviat adquirirem.

Als EEUU ja hi ha Shingaling. Aprofundeix en el personatge de la Charlotte, una de les companyes de curs del protagonista.


Wonder és la primera novel·la de l'autora. Confiem que no vulgui explotar massa el filó, i aviat ens ofereixi alguna altra cosa. Perquè si "segundas partes nunca fueron buenas", com poden ser les cinquenes parts?