dissabte, 30 de juliol del 2011

Biblioplatges


M'ha fet molta il·lusió rebre aquest correu de l'Abebe, de Panteres:
Hola Mariona,
Amb en Joan Blay hem anat a la platja i hem trobat una biblioteca.
Adéu, bon estiu
Abebe 
I de la Reina, la seva mare:
Te n'enviem una foto. La platja era la de Tamariu. Precisament la persona que se n'encarregava ens va explicar que feia vuit anys que tenien la biblioplatja, que depèn de la biblioteca de Palafrugell; i que l'any passat no l'havien oberta per manca de pressupost; però els usuaris s'havien queixat tant, que havien buscat fons de l'associació de comerciants i hotelers i d'altres associacions per obrir-la aquest any. I que tenien prou activitat.
Encara que el toldo estigui una mica guerxo, la cosa funcionava bé.
Petons. Bon estiu, 
Reina

dilluns, 25 de juliol del 2011

Cavall Fort supera les retallades!


Ha arribat a l'escola un paquet amb tots els Cavalls Forts i els Tatanos endarrerits. Acompanyats d'una carta on s'excusaven que des de primers de gener no n'haguessin enviat cap. Això és una bona notícia: la Generalitat sí que té diners per a subvencionar aquestes revistes per a totes les escoles de Catalunya. 
El tema estava en entredit des de feia mesos i ens alegrem molt que hagi acabat bé. No només per la nostra pròpia escola, sinó pel que representa per la llengua catalana: milers de nens i nenes, a les escoles del país, seguiran llegint amb il·lusió el Cavall Fort i El Tatano

divendres, 15 de juliol del 2011

Avui arriba... el darrer Harry Potter!

Aquesta tarda s'estrena Harry Potter i les relíquies de la mort II.
Feia molta il·lusió esperar l'arribada del darrer llibre publicat. En feia -i en fa- una mica esperar l'estrena de les pel·lícules.
I ara ja està. Han passat tretze anys des que vam llegir Harry Potter i la pedra filosofal. Probablement els nens i nenes que aleshores s'hi van entussiamar ara ja són massa grans per estar interessats en aquest film.
Què se'n farà de Harry Potter? El tindrem encara a les nostres biblioteques, d'aquí a vint anys? Resistirà el pas del temps? Esdevindrà un clàssic de la literatura juvenil?
Mentre hi aneu reflexionant, aquí us deixo el tràiler:

En Fermí i la Valentina, del Mas Casablanca

Segurament coneixeu aquest llibre, tot i que a l'escola no el teníem:


La setmana passada vaig saber que la seva editora, la Roser Romaní, és una ex-alumna de l'escola Talitha. La vaig conèixer i li vaig assegurar que m'acostaria a Taradell, a visitar el Mas Casablanca, on ella viu i treballa. Ahir mateix hi vaig anar.
Mireu quin lloc més bonic:


Les escoles de tot Catalunya visiten la casa, i aprenen moltes coses sobre la vida a pagès.
La Roser va ser molt amable i també me'n va explicar unes quantes, mentre em mostrava l'hort, el bestiar, la maquinària... 

 













 


Però això no és el millor. El millor, és clar, està relacionat amb els llibres. La família Romaní fa una feina apassionant de divulgació, a través del llibre que inicia aquesta entrada, i d'una col·lecció de dotze volums, dirigits als nens i nenes.

A la seva web hi trobem aquest escrit:
"El contacte directe amb els nens i nenes que ens visiten des de fa anys, ens
ha fet evident l'interès que hi ha pel món rural i la vida a pagès. Per això hem
decidit crear una editorial, Edicions Casablanca, que ofereix una col·lecció de
contes on, combinant la nostra experiència amb el talent creatiu de l'Scaramuix,
es posa a l'abast de tothom, els coneixements que tenim sobre aquest món.

En aquesta col·lecció mostrem tots els aspectes de la vida a pagès al llarg de l'any, dedicant un conte a cada mes. Expliquem els canvis que es produeixen a la natura i la incidència que tenen en les feines del camp, a l'hort i a la granja. I ho fem seguint les peripècies de dos habitants de la casa que, per la seva condició, en coneixen tots els racons i estan al cas de tot el què hi passa: en Fermí i la Valentina".




A partir de les imatges reals, Scaramuix, l'il·lustrador, fa els dibuixos
Hem comprat la col·lecció sencera. Al setembre la trobareu a la biblioteca!


dijous, 14 de juliol del 2011

Aprofitar les vacances

Com cada estiu, aquí teniu idees per aprofitar el temps.

Del web de la Generalitat, l'EDU 365:

De Chilias, la web la Xarxa de Biblioteques de la Diputació:



Del Cavall Fort:


I, per últim, del portal educatiu de la Junta de Castilla y León:


Però no deixeu d'anar en bici, d'excursió i a la piscina, eh!

dimarts, 12 de juliol del 2011

Amunt i avall, d'Oliver Jeffers

Us recordeu d'aquell conte tan bonic que les Panteres van explicar als Pingüins, que es deia Perdido y encontrado?
Es basava en un llibre d'Oliver Jeffers que tenim a la biblioteca:

Ara una editorial valenciana, Andana, acaba de publicar en català un altre llibre del mateix autor, que també està protagonitzat pels dos amics, el nen i el pingüí. Es diu Amunt i avall:
En aquesta història el pingüí vol aprendre a volar. Com sabeu molt bé, els pingüins no volen, i al protagonista del llibre se li fa molt difícil!
A l'escola en tenim dos més, que també ens agraden molt:



El que tenen en comú els llibres d'aquest autor és que, a més d'explicar contes que mantenen l'interès fins al final, ens arriben al cor, perquè parlen de sentiments, d'amistat i d'amor.
Demaneu-nos-els!

dilluns, 11 de juliol del 2011

Si llegiu, us inspireu

Mireu el vídeo que ha trobat la Reina a l'Ara criatures digital. És una bonica història d'amor.
És en anglès, però al text que l'acompanyava hi havia la traducció. Us la transcric.



“Que fastiguejat estic de la insuportable distància que ens separa! Com anhelo el so de la campana del pati. M’has oblidat? Has deixat d’estimar-me? Digue’m que no estic escrivint a l’abisme. O en això es convertirà el meu cor”. No són els versos que un autor famós va escriure per la seva estimada. És el missatge que el nen d’aquest vídeo escriu a la seva companya de classe, que li té el cor robat. Els nens, si llegeixen, s’inspiren, diu l’espot. Ja ho sabeu, doncs, a llegir tothom i a fomentar la lectura en els més petits.

Un bon motiu per llegir!

diumenge, 3 de juliol del 2011

La meva vida com a estrella de cine, de Janet Tashjian


Acaba de publicar-lo Macmillan. Us el recomano, i molt.
A la biblioteca ja teníem aquest altre, que tant als lectors/es com a mi ens semblava un llibre molt bo:


Tots dos estan protagonitzats i narrats en primera persona per en Derek, un nen de dotze anys que no és gaire amant de l'escola ni de les tasques escolars. Sobretot perquè llegir li costa, i odia que el facin llegir per força.
Però és un nen molt simpàtic, ple de vitalitat, ganes de jugar, i d'arribar fins al final d'allò que l' interessa. Al primer llibre, el fil conductor de la història era la intriga per conèixer què tenia a veure la vida d'en Derek amb una notícia apareguda al diari sobre la mort d'una noia a una platja. 
A aquest segon llibre, en Derek, molt destre dalt del monopatí, és contractat per un equip cinematogràfic perquè rodi les escenes perilloses d'un film, com a especialista. A ell li sembla el millor que li podia passar a la seva vida, però les coses es complicaran, i molt, a mesura que avança la novel·la.
Els dos llibres són entretinguts i molt fàcils de llegir a partir dels deu anys. I tenen un valor afegit: sense donar lliçons, traspúen valors tant importants com la fidelitat, la responsabilitat, el respecte per la diferència, la igualtat entre els dos sexes... La seva autora, Janet Tashjian, té una especial habilitat per narrar històries intel·ligents, divertides i fresques, interessants i emocionants que, alhora que fan passar una bona estona, eduquen sense gens de moralina. Sembla impossible? Doncs és veritat.
Nens i nens, no deixeu de llegir-los. Bibliotecaris i bibliotecàries, afegiu-los a la vostra llista d'adquisicions pel proper curs. Ja m'ho sabreu dir!