diumenge, 28 de maig del 2017

Els llibrèfils (i 2)

Aquest el podeu veure a TV3:




No sabem si el millor que es pot amb els diners  pressupostats pel foment de la lectura són aquests spots publicitaris. Ni tampoc les campanyes de compra d'un llibre quan es fan sis anys...

I si els invertissin en biblioteques escolars? Està més que comprovat que l'existència d'una biblioteca viva a l'escola té una relació directa en l'augment de la lectura de l'alumnat...

dimecres, 24 de maig del 2017

Els llibrèfils

Forma part del Pla de Lectura 2020, el nou projecte del Departament de Cultura:



Si ho voleu saber tot sobre el Pla, cliqueu aquí

dimarts, 23 de maig del 2017

Mordasses, les "males" conductes


Cliqueu per accedir al programa

Mordasses, la nova exposició al Born del 25 al 28 de maig, obre el concepte de censura per parlar-nos de les persecucions quotidianes de vides i conductes individuals i col·lectives.
Mordasses ens interroga sobre els tabús i l'opressió, sobre les conductes "malvistes" d'ahir, avui i demà.
Si consulteu el programa veureu que comptarà amb la participació de molts il·lustradors: Tàssies, Ignasi Blanch, Carme Solé Vendrell i Joma, així com llibreters i escriptors. No us ho perdeu!

Ens visiten les estudiants de la Universitat de Girona


Un any més, divendres vam rebre la visita d'un grup d'estudiants Ciències de l'Educació de Girona.
Per iniciativa de l'amic Joan Portell, professor d'aquesta universitat, estudiants de Girona venen a l'Orlandai a conèixer la nostra experiència de biblioteca escolar. 
Tant de bo un dia aquestes mestres tinguin la oportunitat de dinamitzar una biblioteca escolar, i tant de bo que per molts anys nosaltres poguem mostrar la nostra a les futures promocions de mestres!



diumenge, 21 de maig del 2017

La darrera sessió del nostre Club de Lectura


La setmana passada vam celebrar la nostra darrera sessió.
Aquest és el llibre que havíem triat:


L'elecció del llibre s'havia fet el mes de març, entre totes les persones que vam assistir a la sessió anterior. Aleshores no sabíem que es convertiria en un best-seller de la literatura en català, récord de vendes el dia de Sant Jordi.


Va ser una de les sessions amb més diversitat d'opinions. Hi havia persones a qui el llibre havia agradat molt, a d'altres força, a d'altres no gaire. Gens d'unanimitat, aquesta vegada. Per tant, no us podem dir que el Club de Lectura de la biblioteca Marta Mata us el recomana.

Un dels valors del llibre seria la capacitat del seu autor per a retratar pesonatges i situacions. El del pare de família, per exemple, ens va semblar un retrat excel·lent. La descripció de l'evolució del negoci hoteler al llarg dels anys, molt ben dibuixada. En canvi, el personatge de la protagonista femenina i algun periode de la seva vida no va convèncer. L'amistat entre l'home i la dona -el gran reclam de la novel·la- molt superficial. Algunes de nosaltres vam considerar que Xavier Bosch és més coneixedor de l'ànima masculina que de la femenina. Fins i tot li vam trobar connotacions masclistes, en algunes situacions que descriu...

Totes vam estar d'acord, però, que el llibre es llegeix fàcilment i ràpida, és lleuger. Però no emociona prou. No vam vibrar, amb la seva lectura. N'esperàvem molt més.


Vam fer una proposta per a la propera lectura, que encara no té data. Només sabem que la sessió la celebrarem al juliol. Estigueu pendent de l'avís, que apareixerà a la columna de la dreta del blog, a l'apartat corresponent.
Aquest és el llibre triat:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tria33/la-novella-grafica-de-chester-brown-i-llibres-sobre-parelles/video/5659034/
Cliqueu per saber-ne més

divendres, 19 de maig del 2017

200.000 motius per seguir en aquest blog!!!


HEM ARRIBAT A LES 200.000 VISITES!!!

L'agost del 2015, gairebé set anys després de l'inici d'aquest blog, celebràvem les primeres 100.000 visites.

Avui, quan encara no han passat dos anys, hem arribat a les 200.000. Les xarxes -Facebook i Twitter- ens hi han ajudat.

Quan vam arribar a les 100.000 visites ens proposàvem mantenir les 2000 mensuals. Actualment el que voldríem és mantenir-nos entre les 6 i 8000 visites al mes que tenim ara!!!

Us donem les gràcies a tots, lectors i lectores. També els qui potser no ens llegiu, però ens trobeu a Facebook i ens doneu ànims amb el vostre "m'agrada", després de donar un cop d'ull a fotos i titulars. I als qui retwittegeu les nostres piulades

Tenim 200.000 motius per seguir gestionant aquest blog. Anem a buscar el quart de milió de visites!!!

dimecres, 17 de maig del 2017

Eva Piquer elogia les llibraries

Cliqueu damunt la il·lustració d'Eva Armisén i llegireu un magnífic article d'Eva Piquer, publicat a Catorze. Recomanat especialment als qui compartiu aquesta afirmació tan bonica:


Només una cosa t'agrada més que entrar en una llibreria: quedar-t'hi.


Presentem el Kamishibai a la cartellera de la biblioteca


Llegiu el text de la cartellera que explica el que és el Kamishibai:




Aquest és el nostre teatret Kamishibai:


A més de "Les set cabretes i el llop" tenim aquests altres contes, tots editats per Ekaré per a ser explicats amb Kamishibai:




Ens agrada explicar contes amb el treatret, i mirarem de crear-ne més nosaltres mateixos.

dilluns, 15 de maig del 2017

Els Club de Lectura dels nens i nenes de 5è i 6è




A la darrera sessió del club de lectura del cicle superior hem llegit aquest llibre:


El va publicar Estrella Polar el 2010, abans que Walliams fos un autor conegut.
Darrerament és més fàcil de trobar-lo editat per Montena (2016), amb aquest altre aspecte, aprofitant l'èxit de la col·lecció "La increïble història de...":


La seva lectura va agradar molt als nens i nenes que varen participar a la sessió. 

Tots varen estar d'acord en una qüestió: cadascú pot vestir com li plagui. Si les nenes poden dur pantalons, per què els nens no han de poder dur faldilles? I, per extensió, cadascú pot fer el que li plagui, si no fa mal a ningú. Els havia complagut molt la doble afició d'en Dennis: d'una banda li agrada el disseny de roba femenina, i fins i tot vestir-la, però d'altra banda és el millor jugador de futbol de l'escola. El que podria semblar un contrasentit, en el llibre no ho és.

Els havia divertit molt l'escena del partit de futbol, amb el gest solidari de sortir al camp tots els jugadors i jugadores amb vestits de noia. Havien patit una mica amb l'estratègia d'en Dennis per salvar la pell: fer creure la mestra de francès que era una mala mestra. Ho trobaven injust, però havien viscut amb alleujament que la situació es resolgués positivament, quan elnen és capaç dedemanar perdó. També feia patir la situació de la família d'en Dennis. Sorprenia els joves lectors que un llibre ens pugui divertir i angoixar alhora.

Els era simpàtica la figura del quiosquer, que alguns sabien que apareix en altres llibres de Walliams. També la del molt bon amic d'en Dennis, el nen sijh (és diferent? se sent diferent?). En canvi, els havia semblat sorprenent la del director de l'escola, no tant per la seva duresa, sinó per la sorpresa final (que no explicarem).

Vam parlar una bona estona de l'encert de l'il·lustrador, Quentin Blake, i les opinions varen ser molt diverses, fins i tot oposades.


En definitiva, va ser una sessió de  club de lectura molt agradable, amb una participació elevadíssima. Alguns dels nens i nenes havien llegit el llibre anteriorment, però afirmaven que, en fer una lectura més atenta, el segon cop els havia agradat més que el primer. No cal dir que vam felicitar tots els lectors per la seva actitud i per la qualitat de les seves observacions.

diumenge, 14 de maig del 2017

Piratas del mar helado, de Frida Nilsson


Feia temps que no llegíem un llibre que ens agradés com aquest.

Es tracta d'una novel·la d'aventures per a nois i noies que llegeixin força: de final de primària, o d'inici de secundària. Aventures  trepidants i emocionants, de les que t'impedeixen deixar el llibre i t'obliguen a llegir d'una tirada les seves més de tres-centes pàgines. Protagonitzades per una nena de deu anys, la Miki, que ha de salvar la seva germana petita, segrestada pels pirates. Una nena valenta i generosa, que trobarà adults en el seu camí: uns l'ajudaran, altres miraran d'impedir el seu propòsit. Res ni ningú impedirà que ella arribi a la mina de diamants, on la seva germana i altres criatures treballen esclavitzades pel malvat pirata Cap Blanc...
Unes descripcions riques, tant de paisatges com de personatges, faran d'aquesta novel·la una lectura inoblidable. N'estem segures. 

Llibre mereixedor de diversos premis literaris al seu país, és una traducció del suec que ens ha regalat l'editorial Thule. No us el perdeu!

dijous, 11 de maig del 2017

El joc de les escultures


El joc que varem iniciar la setmana de Sant Jordi encara és al rebedor de l'escola. Conèixer les localitzacions d'escultures de persones en actitud de llegir va resultar ser molt difícil. 
Però identificar els personates de contes, tothom ho ha sabut fer. O gairebé tothom.


Eren deu personatges. Vosaltres, quants en reconeixeu?








dimecres, 10 de maig del 2017

Els amics imaginaris

En no gaire temps ens han arribat tres llibres sobre un mateix tema: els amics imaginaris.
Primer va ser aquest:


Un llibre il·lustrat per Oliver Jeffers, amb text d'Eoin Colfer. L'edita Andana (2016).
En Fred és l'amic imaginari que està disposat a fer-ho tot per l'amic real que el necessiti.Però els amics imaginaris sempre acaben desapareixent, esvaint-se, quan els nens i nenes troben un bon amic de debò... Tots els imaginaris somien trobar un amic que els necessiti per sempre


Aquesta novel·la, d'A. F. Harrold, publicada aquest any per Blake Black, ens recorda una mica la història de Fred. També la protagonitza un amic imaginari, en Rudger. Vingut del món imaginari, estima la seva amiga real, l'Amanda. L'estima i la necessita, perquè si la perd desapareixerà. I aquest no és l'únic perill que amenaça en Rudger: el malvat senyor Bunting s'alimenta d'imaginaris, i busca en Rudger...


Aquí el punt de vista és un altre.
La vida d'en Jackson és realment difícil -els pares no troben una feina estable, el pare està malalt, potser no podran pagar el lloguer de casa- però ell fa el cor fort, per no amoïnar encara més la família. Necessita algú que li faci costat: Crenshaw, el gat invisible, el seu amic imaginari.
És de La Galera, del 2016.

Benvinguts el tres llibres: tots tres són ben plantejats i interessen i agraden molt els lectors/es més grans de primària. Els trobareu a la biblioteca de l'escola.


dimarts, 9 de maig del 2017

Nous llibres de coneixements


Us mostrem els llibres de coneixements que la biblioteca va adquirir amb motiu de la festa de Sant Jordi, el dia del llibre.
No tots són novetats editorials, ens és molt difícil trobar-ne. Però sí que n'hem aconseguit algunes d'excel·lents, que us presentem. Tots són del 2017.

Llegint Seres asombrosos. De los avispones asesinos a los delfines soñadores, descobriràs històries de girafes i escorpions, peixos que ballen, formigues que ajuden als arbres defensant-los... Un llibre de José Ramón Alonso amb il·lustracions de Riki Blanco. (Ed. A buen paso)



El gran llibre de les bèsties de Yuval Zommer (Ed. Joventut) et donarà resposta a preguntes bestials! A més, podràs descobrir bèsties peludes, salvatges, fantàstiques...de tot arreu. (Trobareu més imatges d'aquest llibre al web de Joventut )
Us recordem que a la nostra biblioteca també trobareu l'anterior adquisició del mateix autor. El llibre de les cuques. 


On viuen les marietes? Són totes del mateix color? La marieta de Bernadette Gervais (Ed. Joventut) és un àlbum amb solapes que ajudarà a observar i descobrir al detall el cos i els secrets d'aquest insecte tan captivador. 




Si voleu conèixer llocs desconeguts i amagats que es troben al fons marí o sota de la Terra, aquí teniu Debajo del agua, Debajo de la Tierra de Aleksandra Mizielkimski i Daniel Mizielinski (Ed. Maeva Young) amb unes il·lustracions fantàstiques en format gran. A més, podreu conèixer cronològicament algunes dades dels invents en aquests dos móns (submarins, vestits de busseig...) encara tan desconeguts. 


Quan va aparèixer el foc? Com va ser això? Amb Homo. Cuando el fuego lo cambió todo us endinsareu en una història explicada sense paraules i amb il·lustracions en colors gris, negre, blanc i vermell. El seu autor és Daniel Piqueras que van conèixer pel seu llibre anterior Glup




I l'última adquisició, el Premi Bolonya No-ficció 2017 Los lobos de Currumpaw de William Grill (Ed. Impedimenta). Aquest llibre us portarà al Vell Oest per conèixer la història d'un llop que va canviar la vida d'un caçador. Imagineu deixar de caçar per passar a ser el més gran protector de la fauna?