dissabte, 28 de febrer del 2015

I ara, llibres sobre GEGANTS

Després d'exposar els nostres llibres sobre els petits personatges, ara ho havíem de fer a l'inrevés: els llibres que parlen de GEGANTS:


Hem construït un Gegant del Pi, que convida els nens i nenes a  l'exposició:



Ell és el protagonista d'alguns dels contes, però no de tots:


Aquests ens agraden especialment. És una col·lecció de dotze llibres de lectura, dels anys setanta, editats per Teide. Les seves autores són Elen Blance i Ann Cook, i els va il·lustrar un Quentin Blake que devia ser molt jove. Formen part del fons històric de l'escola:


El Gegant Verlihua també és un clàssic. Il·lustrat per Carme Solé Vendrell, adaptat d'un conte rus per la M. Eulàlia Valeri i editat per La Galera, es va publicar el 1975:



Quins una, els gegants l'ha editat Tantàgora. Forma part d'una col·lecció de llibres de contes acompanyats d'àudio, molt ben explicats. Les versions són fetes per Roser Ros, i ella mateixa n'explica alguns:



Marta Balaguer torna a ser present a l'exposició, amb La geganta i el Nap-Buf (hem perdut La geganta i el corb negre!), de La Galera i amb el Llibre de vòlics, laquidambres i altres espècies, una altra vegada.



Petjades gegants, un conte del gran il·lustrador Fernando Krahn, editat per Kalandraka:


Per l'alumnat més gran de l'escola, els dos llibres de Muncle Trogg, el gegant petit. Són de Janet Foxley, en clau d'humor. Aquests són fàcils de trobar, editats per La Galera fa poc, 2011 i 2012:






















De nou un Roald Dahl, El Gran Amic Gegant que, com tots els d'aquest autor, no us heu de deixar perdre. De La Magrana:



Els últims gegants, escrit i il·lustrat per Fraçois Place. La història és màgica i les il·lustracions, d'una delicadesa que enamora. Per a joves d'11 a 91 anys! El nostre és del Cercle de Lectors, publicat el 1999. Blume el va editar el 2000. Només el trobareu... amb molta sort!


Per acabar, dos clàssics: 
El Hòbbit, de Tolkien i Els viatges d'Ulisses, d'Homer. Hi ha ogres i gegants!

divendres, 27 de febrer del 2015

Escultura i llibres, a Califòrnia

Ens arriben aquestes fotografies dels EEUU.
Es tracta d'una biblioteca pública de Fresno, Califòrnia:



Comencem a pensar que potser hi ha més lectors de pedra i metall que de carn i ossos, al món...
(Gràcies, Pepa)

Club de lectura: Mi hermano el genio, de Rodrigo Muñoz Avia

Sessió del Club de Lectura dels nens i nenes del Cicle Superior:


El llibre era Mi hermano el genio, una novel·la de Rodrigo Muñoz Avia que ens agrada molt, Tant, que ja és el segon cop que triem aquest llibre. L'altre, ara fa dos anys.


L'hem llegit en català, perquè així és com el trobem a la biblioteca pública, però a nosaltres ens agrada molt més la versió original en llengua castellana.


Ens ha agradat molt. Pocs llibres parlen tant bé com aquest de les relacions familiars, d'allò que els pares esperen dels fills i, en canvi, allò que als fills el interessa de debò. De la relació entre els germans, que pot ser d'amor i ràbia a la vegada... Del que està ben fet, el que està mal fet, i el que no estem segurs si està ben o mal fet.
També ens ha fet reflexionar sobre si unes activitats són més importants que les altres: té més mèrit jugar bé a futbol o tocar bé el piano? La majoria de pares s'estimarien més que els seus fills fossin bons en una cosa o en l'altra? O voldrien només que ens esforcéssim en fer bé allò que fem?
Ja veieu que és una novel·la que dóna per parlar molt... Si no l'heu llegit, la tenim a la biblioteca.

diumenge, 22 de febrer del 2015

Gripau i Gripou (o Sapo y Sepo), d'Arnold Lobel, a la biblioteca


Els havíem vist a la biblioteca de Rosa Sensat i ens agradaven molt. Però no trobàvem la manera d'aconseguir-los.

 
La solució: comprar un parell de gripaus a Ikea i transformar-los, de manera que s'assemblessin força als nostres personatges (gràcies, àvia de la Lola i d'en Joaquim)


I qui són Gripau i Gripou? Dos entranyables gripaus creats per Arnold Lobel els anys setanta . En realitat es diuen Frog and Toad, i  protagonitzaen una sèrie de quatre llibres. A cadadascun dels llibres hi trobem cinc contes, senzills i tendres, sovint humorístics. En castellà els va publicar Alfaguara:



 













 En català només sabem d'aquest, també d'Alfaguara:


La Teresa Colomé ens envia aquesta imatge, d'un altre Gripau i Gripou que també es va traduïr al català:


Arnold Lobel és un dels grans autors de la literatura infantil. Era de New York, i va viure només cinquanta-quatre anys.  Però va escriure molts contes. Kalandraka, Ekaré i Corimbo han reeditat tots aquests (però, desgraciadament, no els de Gripau i Gripou, que actualment són difícils de trobar):
































Els trobareu tots a la biblioteca. Us agradaran.

dilluns, 16 de febrer del 2015

El Parc Gulliver, a València


Cercant imatges de personatges petits i grans, hem trobat això, que desconeixíem:





És a València, al Jardí del Turia. 
El personatge de Jonathan Swift entre nosaltres, i els nens i nenes convertits en lil·liputienses. L'escultura fa setanta metres de llargada i s'hi pot accedir a través de cordes, escales, rampes i tobogans.
Sembla divertit...



La Sira, de Sargantanes, m'assegura que és molt divertit, i em cedeix aquestes fotografies. La reconeixeu? I a la Clara?






Això és el barret d'en Gulliver, i a dins hi ha la maqueta de l'escultura!

diumenge, 15 de febrer del 2015

Quan els protagonistes dels contes són molt menuts


Aquesta és la nostra darrera exposició: "La màgia dels móns petits"

Heu pensat mai en la quantitat d'històries que coneixeu, protagonitzades per petits personatges, fruit de la imaginació dels seus autors? Lil·liputienses, minairons, mimpins... i molts més 


Mentre la muntàvem l'anàvem almpliant: i els llibres on apareixen nans? I follets de boscos diversos? Sense oblidar-nos dels estimats personatges dels còmics de Peyo!
















I els contes clàssics, protagonitzats per nens i nenes menuts i espavilats?


Doncs tot això és el que aquest cop hem tret de la biblioteca, per oferir-ho als nostres usuaris:


Voldríem destacar-ne alguns:

De Cruïlla
De Destino














Marta Balaguer va donar vida als vòlics, laquidambres i altres espècies. En col·laboració amb David Cirici va guanyar el premi Apel·les Mestres l'any 1985 amb aquest llibre, que és un compendi de personatges petits, grans i mitjans. I també és l'autora de Jana, la caçadora de sons, on la maldat ha pres la forma d'uns petits personatges de bosc, els teranyinosos.


Una novel·la per a molt bons lectors de sisè de Primària o d'ESO: Tobi Lolness, de Timothée de Fombelle. Un món sencer reduït a la capçada d'un arbre, amb uns protagonistes que necessiten mesos per a recórrer-lo de dalt a baix...

D'Empúries



















Un llibre petit d'un gran mestre. Els mimpins, de Roald Dahl. No us el perdeu!

D'Alfaguara

Fixeu-vos, hi tenim joies antigues, també:
Les aventures d'en Perot Marrasquí, de Carles Riba, il·lustrat per Joan Junceda. Editorial Selecta, 1950
El trobador Llessamí, de Joan Laguia Lliteras. Il·lustrat per Joan Vila, d'Ivori, (el pare d'en Francesc Vila, Cesc). Editorial Muntanyola, 1929!!!





















Per acabar, tres pel·lícules: dues de diminuts i una de nans.
La primera, japonesa, de la factoria Ghibli (però no de Miyazaki, sinó de Yonebayashi). La segona, que va inspirar la primera i té un argument molt semblant, la famosa Els Borrowers, dels anys noranta. I la tercera, Willow, emocionants aventures protagonitzades per nans autèntics: