Per a totes les persones que estimen els llibres i la lectura, per a passar-ho bé i per a aprendre
dissabte, 31 de desembre del 2016
divendres, 30 de desembre del 2016
Demanem llibres als Reis d'Orient
Il·lustració de Marta altés per a Nuvol.com |
Ja heu enviat la carta als Reis?
A ells els agrada molt portar llibres a qui els demana, ja ho veieu...
(us deixo l'enllaç a l'entrada dels llibres recomanats, que ja queda molt avall, al nostre blog)
dimarts, 27 de desembre del 2016
Campanya en favor de la lectura a Cluj-Napoca, Romania
Imatge de Intriper |
Llegiu la notícia de Santiago Cravero, a Intriper.
diumenge, 25 de desembre del 2016
Molt bon Nadal!
dissabte, 24 de desembre del 2016
divendres, 23 de desembre del 2016
Cesc, deu anys
Ahir va fer deu anys de la mort de Francesc Vila, Cesc.
Pintor i dibuixant, és un referent en el món de l'humor gràfic català. Podeu acostar-vos a la llibreria Jaimes, on estan fent una exposició de la seva obra.
Molt estimat a l'Orlandai -en va ser pare els anys setanta- és l'autor d'alguns dibuixos i pintures que veiem cada dia a les parets de la nostra escola.
A diferència del que ens pugui semblar, Cesc no va ser un il·lustrador de literatura infantil. A la biblioteca només tenim quatre llibres amb dibuixos d'en Cesc. Infinitat de portades de Cavall Fort, això sí. Tantes que n'hem fet una cartellera que veureu al gener, en tornar a l'escola.
Us presentem els llibres:
Un de lectura, Estels, de Teide, publicat el 1967. Correspon a un segon curs de Primària (el del primer curs es deia Beceroles -no l'havia il·lustrat Cesc- i va ser el primer llibre de text en català, després de la guerra civil). El text de tots dos era d'Àngels Garriga.
Un altre llibre de llengua catalana, aquest del 1979, editat també per Teide: Guiatge. L'autor era Artur Martorell, i es dirigia no a un curs en concret sinó a joves estudiants que volguessin superar esculls i corregir les errades més freqüents en la nostra llengua. L'edició que tenim a l'escola és la vuitena, del 1988:
Un conte que estimem molt:
És del 1967 i pertany a aquella col·lecció tan bonica de desplegables de La Galera que es deia Desplega vela.
L'autor del text és Francesc Candel. Explica l'arribada dels primers immigrants a Catalunya des de la mirada d'un infant, i ho fa amb un amor i un respecte que ja voldríem trobar avui:
Fa molt de temps
que el pare és lluny, molt lluny;
va marxar a treballar
cap a una gran ciutat.
...
Jo era del meu poble,
però ara, d'on sóc?
...
I jo, ara, ja sé d'on sóc: sóc d'aquesta ciutat,
sóc d'aquesta terra.
Aquesta terra és la nostra
tan nostra com dels que hi han viscut sempre.
I un altre llibre, El bosc dels lleons, de Jaume Constantí i Mata, editat per la Fundació Àngels Garriga el 1992, que ens parla de quan a un bosc de Saifores hi vivien tres lleons...
Etiquetes de comentaris:
aniversaris,
Autors/es recomanats,
llibres recomanats
Sopant a la biblioteca
Les vetlladores i vetlladors, les no-docents i les mestres de l'escola, en actiu i jubilades, us desitgem molt bones festes.
Passeu-ho tan bé com nosaltres!
Passeu-ho tan bé com nosaltres!
Etiquetes de comentaris:
biblioteques,
Celebracions
dijous, 22 de desembre del 2016
Regalar un llibre
No volem fer promoció d'una llibreria en concret. Però ens ha agradat tant aquesta manera d'explicar el que és regalar un llibre que no ens en podem estar de compartir-ho:
Gràcies a tots els que podent regalar qualsevol cosa, regalareu llibres, que és com regalar estones al sofà, desendollats de tot.
De fet, regalar ara un llibre és com dir-li a algú: espero que 2017 et porti les horetes de tranquil·litat que necessitaràs per a llegir-te'l.
De fet, regalar ara un llibre és com dir-li a algú: espero que 2017 et porti les horetes de tranquil·litat que necessitaràs per a llegir-te'l.
Ens agrada molt això que venem.
dimecres, 21 de desembre del 2016
El Club de Lectura dels nens i nenes del Cicle Superior
Gairebé a punt d'acabar el trimestre, hem celebrat la darrera sessió del Club de Lectura del Cicle Superior.
Altre cop hem triat aquest llibre: El autobús de Rosa, de Fabrizio Silei i Maurizio A. C. Quarelo. L'ha traduït Celia Filipetto (coneguda nostra!). L'edició, de Barbara Fiore, 2011.
El llibre és un dels àlbums que estimem més d'entre tots els que hem llegit. Al nostre alumnat de 5è i 6è també els va agradar molt.
Tothom va estar d'acord que el tema era interessant i la manera de presentar-lo, a través de l'avi que parla amb el nét, molt emocionant.
Ens vàrem sentir interpelats: què faríem nosaltres en una situació semblant?
Vam entendre la idea de l'autor: a la vida trobarem molts trens, no els deixem passar de llarg!
Ens va aadmirar la persona de Rosa Park, volíem saber més d'ella.
Tots els nens i nenes s'havien fixat en l'ús significatiu del color/blanc i negre en el llibre. Les il·lustracions ens varen semblar espectaculars: primeríssims plans, picat i contrapicat...
Va ser una sessió molt interessant. Els/les membres del Club de Lectura us recomanem moltíssim aquest àlbum.
A l'escola tenim un altre llibre sobre Rosa Parks:
És de Montserrat Ganges (Combel, 2009)
I un altre àlbum dels mateixos autors que El autobús de Rosa, Silei i Quarelo. Es diu Fuera de Juego. Matthias Sindelar,un héroe de su tiempo (Barbara Fiore, 2013). També és una història de valor i heroïsme, per a persones que ja llegeixen molt bé.
Etiquetes de comentaris:
Autors recomanats,
Club de lectura,
llibres recomanats
dimarts, 20 de desembre del 2016
De nou, "Los zapatos de Mar", d'Aina Pujol
Ahir vam celebrar una nova sessió per presentar el llibre Los zapatos de Mar, d'Aina Pujol.
Aquest cop ho presenciaven els nens i nenes de 6è i 4t, Llúdrigues i Minerals.
De nou la Carla i la Giorgia ens varen acompanyar. A l'inici, la lectura del conte, amb veu de la Giorgia i música de la Carla:
A continuació ens varen explicar com havia sorgit en l'autora, l'Aina, la idea de fer aquest conte:
La Mar és una sirena que troba a l'aigua sabates desaparellades. Les han deixat els qui travessen el mar dins les pasteres per cercar una vida millor. Ajudarà un nen nàufrag a retrobar la seva mare...
La Carla ens va mostrar en un mapa l'illa de Cuba, on algunes persones s'embarcaven per fugir. Curiosament, la idea d'escriure el conte va néixer de l'aventura dels fugitius cubans.
A continuació, amb el projector, ens va passar unes belles imatges de Síria abans de la guerra, i unes altres, actuals, que mostraven la realitat esfereïdora que ens estem gairebé acostumant a veure als noticiaris. Va indicar-nos damunt dels mapes el camí que segueixen els qui han hagut de marxar de Síria, creuar Turquia, embarcar-se a la Mediterrània i arribar a les costes gregues.
Ens varen sorprendre les imatges d'infants i adolescents riallers i entusiastes, que juguen, ballen i canten cançons que parlen de pau, de llibertat i de respecte per totes les persones.
Finalment vam poder preguntar tot el que ens havien suggerit les seves fotografies i vídeos, i ens vam plantejar com nosaltres, alumnes i mestres d'una escola de Barcelona, podrem fer alguna cosa per ajudar les famílies que, tard o d'hora, arribaran a casa nostra com a refugiades.
La nostra AFA ha pensat sumar-nos a les activitats que convoca la Xarxa Educativa en Suport de les Persones Refugiades, de Sarrià-Sant Gervasi. En seguirem parlant. Entretant, seguiu el seu blog:
https://obrimfronteres.wordpress.com/
Etiquetes de comentaris:
activitats,
Autors/es recomanats,
llibres recomanats
dilluns, 19 de desembre del 2016
Ara ve Nadal... amb llibres!
Aquesta és l'exposició dels llibres que, sobre la festa de Nadal, tenim a la biblioteca. N'hi ha de divertits, de tendres i de seriosos. N'hi ha per a petits i per als més grans.
Aquesta setmana tots els nens i nenes de l'escola escoltaran un conte de Nadal, a classe o a la biblioteca. I qui ho vulgui podrà llegir qualsevol d'aquests que són a l'exposició.
A més, hem tornat a penjar l'"Sputnik" (que va construir l'Anna) dels llibres recomanats. Són els mateixos que trobareu aquí, i també els mateixos que hi ha al full de suggeriments que hem repartit a totes les classes.
Nens i nenes, demaneu llibres per aquestes festes. Al tió, al Pare Noel, als Reis d'Orient... joguines, naturalment, però no us oblideu de demanar també un bon llibre!!!
Etiquetes de comentaris:
Celebracions,
llibres recomanats
diumenge, 18 de desembre del 2016
La cartellera de Nadal
Aquest any les mares de la comissió de biblioteca han fet una nova proposta a les famílies de l'escola: escriure una paraula bonica, suggerida pel Nadal.
Vam repartir a tots els nens i nenes de l'escola aquests fulls, de color verd o vermell. Mireu com comença la tirallonga de paraules recollides:
A mesura que han anat arribant les hem anat penjant. Hi tenim molts bons desitjos -amor, solidaritat, amistat...- i també estrelles, pessebres, torrons i "Merricrismes". Arribarem demà passat fins a la porta de la biblioteca?
Moltes gràcies a tots els nens i nenes que hi heu col·laborat.
Etiquetes de comentaris:
activitats,
cartelleres de Nadal,
Celebracions
dissabte, 17 de desembre del 2016
Los zapatos de Mar, d'Aina Pujol
Avui ha tingut lloc a la biblioteca de l'escola la presentació del llibre Los zapatos de Mar, d'Aina Pujol. Aquesta autora l'ha escrit i també il·lustrat, i l'ha editat CAU de l'ArT. Pirineus.
El conte l'explicava la Giorgia i la música que l'acompanyava, en directe, era de la Carla.
La història parla dels refugiats que fugen en pastera de les guerres. La Carla i l'Aina coneixen bé aquesta realitat, perquè han estat treballant a un camp de refugiats, a Filippiada. Ens han explica t la seva experiència i han conversat amb els nens i nenes, posant en context el tema que aborda el llibre, i responent totes les seves preguntes.
La sessió d'ahir estava adreçada als nens i nenes de 3r i 5è, Lleons i Planetes. Ens ha interessat i agradat tant que la repetiran dilluns que ve, en presència dels Minerals i les Llúdrigues.
Si en voleu escoltar un trosset:
Etiquetes de comentaris:
activitats,
Autors recomanats,
llibres recomanats
dijous, 15 de desembre del 2016
La Nit de l'Àlbum, una festa amb futur
Dimecres vam tenir la sort de poder assistir a la Nit de l'Àlbum.
Onze editorials especialitzades en l'edició d'àlbums varen convidar a llibreters/es, editors/es, autors/es, biliotecaris/es, mestres... a tothom que fa possible aquest esclat de l'àlbum il·lustrat que estem vivnt avui. I ho vam celebrar.
Els promotors de la festa, editors i editores, van presentar-nos el Manifest per l'Àlbum Il·lustrat. Aquestes són, diu el manifest, les onze raons per a l'àlbum il·lustrat:
Per moltes noves edicions de la Festa: llarga vida a l'àlbum!
Etiquetes de comentaris:
Celebracions,
editorials recomanades,
llibres recomanats
dimarts, 13 de desembre del 2016
"El editor de libros", de Michael Grandage
S'acaba d'estrenar "El editor de libros", un film de Michael Grandage.
En el nostre blog anunciem totes les estrenes de pel·lícules que es basen en obres de literatura infantil i juvenil, i també les que parlen de llibres i lectura. Ens agradaria poder-vos recomanar aquesta, però, malauradament, les crítiques que hem llegit fins ara no en parlen prou bé.
Grandage és un director teatral anglès molt reconegut al seu país. Aquesta és la seva primera incursió en la direcció cinematogràfica. Explica la relació real entre l'escriptor Thomas Wolfe i el seu editor, Max Perkins. Pel que fa als actors, hi podreu veure un gran Colin Firth, acompanyat de Jude Law i Nicole Kidman.
Vegeu el tràiler:
Va, si hi aneu, deixeu-nos un comentari!
diumenge, 11 de desembre del 2016
Llibres recomanats per aquest Nadal
Tant de bo el Tió, el Pare Noel i els Reis
portin aquest any molts, molts llibres!!!
Aquesta és la tria de la biblioteca
Marta Mata de l'Orlandai per aquest any:
(tingueu paciència, triga una mica en carregar-se)
(tingueu paciència, triga una mica en carregar-se)
Etiquetes de comentaris:
biblioteques,
Celebracions,
llibres recomanats
dissabte, 10 de desembre del 2016
La lectura enganxa...
Etiquetes de comentaris:
Autors/es recomanats,
Humor
divendres, 9 de desembre del 2016
De Flavita Banana
Etiquetes de comentaris:
Autors/es recomanats,
Humor,
il·lustradors
dijous, 8 de desembre del 2016
Art urbà i llibres (2)
Recordeu la fotografia de la paret de La Bisbal de l'Empordà?
Ja en sabem les mides.
Sorprenent! O no?
Gràcies de nou, Teresa!
Ja en sabem les mides.
Sorprenent! O no?
Gràcies de nou, Teresa!
dimecres, 7 de desembre del 2016
Llibres de filosofia a Primària
Aquesta quinzena presentem un nou tema:
El punt de partida ha estat, ho reconeixem, l'èxit de la sèrie de TV3. Fins i tot entre l'alumnat gran de l'escola se'n parla!
Ens correspon, doncs, presentar els materials que ens ajuden fer filosofia a les escoles de Primària.
Dissenyat per ajudar mestres i criatures, és una eina potent que reforça la capacitat reflexiva de l'alumnat.
Es basa en el mestratge de Matthew Lipman, pedagog nordamericà, i va ser endegat a casa nostra els anys vuitanta per Irene de Puig, que va adaptar els materials de Lipman a la nostra realitat.
Molts són els conceptes que Lipman considera subjectes de reflexió a l'escola i que, efectivament, formen part de la vida real de les persones, petites, joves i adultes.
Desde França han arribat altres propostes amb el mateix objectiu: una és la col·lecció dels trenta-cinc llibrets "Pensa-hi", de Brigitte Labbé (Cruïlla) de la qual som entusiastes defensores.
El punt de partida ha estat, ho reconeixem, l'èxit de la sèrie de TV3. Fins i tot entre l'alumnat gran de l'escola se'n parla!
Ens correspon, doncs, presentar els materials que ens ajuden fer filosofia a les escoles de Primària.
És conegut el projecte Filosofia 3-18, que des de fa molts anys impulsa el grup IREF:
Dissenyat per ajudar mestres i criatures, és una eina potent que reforça la capacitat reflexiva de l'alumnat.
Es basa en el mestratge de Matthew Lipman, pedagog nordamericà, i va ser endegat a casa nostra els anys vuitanta per Irene de Puig, que va adaptar els materials de Lipman a la nostra realitat.
Molts són els conceptes que Lipman considera subjectes de reflexió a l'escola i que, efectivament, formen part de la vida real de les persones, petites, joves i adultes.
Desde França han arribat altres propostes amb el mateix objectiu: una és la col·lecció dels trenta-cinc llibrets "Pensa-hi", de Brigitte Labbé (Cruïlla) de la qual som entusiastes defensores.
Una altra és la d'Oscar Brenifier, que també ha editat Cruïlla. L'il·lustrador, Jaques Després, ha trobat un estil que suggereix que els llibres s'adrecen a un públic molt jove, cosa que no es correspon amb la realitat. Alguns dels llibres del tàndem Breniffier-Després són més adients per a secundària que per a nosaltres.
Aquests són els que hem presentat a l'exposició:
Edebé va publicar entre el 2006 i el 2007 uns altres llibres de Brenifier, assequibles als més petits, en una col·lecció molt recomenable, "Súperpreguntes", de la que només tenim aquests:
Una altra editorial, Proteus (2008), especialitzada en llibres d'ètica, té aquests llibres al seu catàleg, també de Brenifier, molt interessants pels lectors/es del Cicle Superior de Primària:
(Val a dir que Proteus té molts més llibres, contes per a infants, que plantegen intencionadament temes relacionats directa o indirectament amb l'ètica)
Acabem amb aquest llibre, Noche de tormenta, de Michèle Lemieux (Lóguez, darrera edició del 2014) amb el que connecten alguns/es preadolescents de 6è i els obre a noves prespectives de lectura. És una joia de llibre, no us el deixeu perdre! (si cliqueu damunt la imatge trobareu la ressenya de Biblogtecarios):
Etiquetes de comentaris:
Autors recomanats,
cartelleres,
llibres recomanats
Subscriure's a:
Missatges (Atom)