dimarts, 29 de setembre del 2015

Primera sessió del Club de Lectura del curs 2015-2016


A la darrera sessió, abans de l'estiu, vàrem decidir llegir un clàssic. Teníem les vacances per davant, i ens vam atrevir amb L'educació sentimental, de Gustave Flaubert (409 pàgines).


Quan ens vàrem retrobar al setembre, tothom admetia que havia estat una lectura àrdua. Però totes les persones que l'hem llegit fins al final, hem estat d'acord que havia valgut la pena fer-ho.
Flaubert ens situa al París de mitjans de segle XIX, coneixem les aspiracions  de la burgesia de l'època, sabem del seu estil de vida i els seus costums, i ens acostem a un període de la història d'Europa poc conegut: les revolucions de 1848.
Menys amable que Madame Bovary, L'educació sentimental potser no ens emociona ni ens fa vibrar, perquè és una novela costumista amb un fil argumental senzill i una mica previsible, però, en canvi, és una oportunitat privilegiada de viatjar a través del temps.


Com sabeu, al Club de Lectura tenim el costum de sopar amb allò que mengen els protagonistes del llibre: quiche loraine i patés, regat amb un "grog" que ens prepara la Llum, avui barwoman del Club.

 



Un apunt d'història de França, gràcies a Youtube:























La propera sessió la celebrarem  el dijous, 12 de novembre, a 2/4 de 8. Llegirem El oso, de Marian Engel. Serà una sessió per a no deixar-la perdre, perque tindrem amb nosaltres la Magdalena Palmer, la traductora del llibre. És la mare d'en Mauro de la classe de Panteres, i s'ha ofert a acompanyar-nos.

http://impedimenta.es/libros.php/oso

diumenge, 27 de setembre del 2015

Llibres en llengua anglesa a la biblioteca


Finalment, hem pres la decisió: a la biblioteca hi haurà un percentatge de llibres en llengua anglesa.
No hem establert quin serà, encara. Però en rebre l'obsequi de la classe de les Panteres el juny passat, vam pensar que havia arribat el moment.

Llibres pels petits lectors
Llibres per a lectors més grans
Sempre havíem cregut que fer aquest pas demanaria una inversió extra per part de l'escola, No podíem prendre els llibres cedits l'aula d'anglès, perquè allí hi fan un servei, no es tractava de desvestir un sant per vestir-ne un altre.

Molt Roald Dahl en català, algun en castellà, i un en anglès
Però l'aportació feta per les Panteres, més uns quants llibres que hem aconseguit o comprat, ens han permès iniciar aquesta experiència, amb una quarentena de nous llibres. 
La prestatgeria dels còmics

També llibres de coneixements




Els llibres en anglès, de la mateixa manera que els que són en llengua castellana, no tindran una prestatgeria independent de les altres. Formen part del fons bibliotecari, classificats per edats o per gèneres. 
Tenim la confiança que l'alumnat els demanarà en préstec per l'interès del llibre, sense tenir en compte la llengua, tal com ho fa amb els que són en castellà. Potser hauran de passar una anys, ens falta el costum, però creiem que ho aconseguirem.


dissabte, 26 de setembre del 2015

Llibres contra el sexisme

En Sergi ens dóna a conèixer aquests dos llibres. És una informació que ha trobat a la Xarxa:



Pertanyen a la col·lecció "Antiprincesas". Els editen, conjuntament, les editorials argentines Chirimbote  i Sudestada. Van aparèixer el mes de juliol a Amèrica llatina, però creiem que no han arribat encara a casa nostra.
Serà una col·lecció protagonitzada per dones llatinoamericanes que varen trencar motlles. El proper serà sobre Juana Azurduy, patriota peruana gens coneguda aquí, i els següents sobre altres dones que no havíem sentit anomenar (Storni, Pizarnik, Mora, Bastidas...) Són uns llibres que volent trencar estereotips i oferir models on les nenes es puguin emmirallar. 
Estarem atentes per si els veiem a les llibreries, si més no els dos primers...

dimarts, 22 de setembre del 2015

L'Olívia és a TV3



És una bona notícia: ja podem sentir la veu de l'Olívia, el personatge d'Ian Falconer, en breus films d'animació.

TV3 ha iniciat la seva emissió aquest setembre. Són capítols de deu minuts, que podeu seguir en català o bé en anglès:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/olivia/olivia-plants-a-garden/video/5551129/
  Cliqueu damunt la imatge per anar a TV3 i triar una de les pel·lícules

dilluns, 21 de setembre del 2015

Recomanem les nostres lectures d'estiu


Aquesta cartellera la fem cada any, quan el curs comença. Demanem els nens i nenes que recomanin algun llibre llegit a les vacances:



Els proposem que agafin el llapis, el paper i les xinxetes i pengin la seva recomanació:


El principal valor d'aquesta cartellera és que les criatures veuen que les persones grans -famílies i mestres- també hi participem. Ens agrada llegir a les vacances i volem compartir les nostres lectures.
Voleu saber quins llibres han aparegut, fins avui, a la llista dels grans?

La noia del tren, Paula Hawkins
También esto pasará, Milena Tusquets
Les pereres fan la flor blanca, Gerbrand Bakker
Matar un ruiseñor, Harper Lee
Una temporada para silbar, Ivan Doig
L'església del mar, Ildefonso Falcones
Cometas en el cielo, Khaled Hosseini
Reparar els vius, Maylis de Kerangal
Sin ti no hay nosotros, Suri Kim

dilluns, 14 de setembre del 2015

Llibres sobre els refugiats de guerra

Les imatges que els nostres alumnes deuen haver vist als noticiaris aquest final d'estiu han estat tan colpidores que hem cregut que aquest havia de ser el tema de la nostra primera selecció de llibres:


No hem volgut cercar els llibres sobre guerra/pau, ni sobre els camps de la persecució als jueus en temps de la Segona Guerra Mundial. Tampoc els llibres sobre l'emigració per motius de feina o progrés social. Ens hem volgut centrar únicament en el tema dels fugitius de les guerres, de les dificultats que han de superar i les condicions de vida allà on els acullen. A la nostra biblioteca hi hem trobat aquests:




És de Lóguez, una editorial molt recomanable per la seriositat amb que tracta els temes socials. La Ziba és una nena que fuig d'un país en guerra i ha de creuar la Mediterrània en un vaixell. Les il·lustracions, de Robert Ingpen, són impactants. El text és de Liz Lofthouse. El llibre, que es va publicar el 2008, resulta avui del tot actual.



Lluny del meu país, de Pascale Francotte, autora i il·lustradora belga. De La Galera (2008). La nena protagonista explica l'horror de la guerra, la separació del pare i el reagrupament familiar a un altre país. Un conte del tot realista, que no és, com diu la coberta, pels nens i nenes de sis anys.




Dues novel·les pels més grans:

De Molsa, de David Cirici (Edebé, 2014) us en vam parlar llargament a una entrada anterior, quan va merèixer el premi Edebé de Literatura Infantil, perquè ens va agradar moltíssim.

De Quan el meu pare era un arbust, de Joke van Leeuwen (Cruïlla, 2013), llegiu-ne l'excel·lent descripció que hem trobat a Gretel:

Amb el teló de fons d’una guerra on uns i altres es troben immersos en una lluita interminable, seguirem el camí que fa l’Ela, una nena d’uns deu anys, per sortir del país on vivia amb la seva àvia i seu pare, un pastisser excepcional a qui ha tocat anar a la guerra on sobreviu “camuflat d’arbust”. El camí ha de conduir l’Ela al país veí, on no hi ha guerra i hi viu la seva mare, a qui ella mai no ha vist i de qui tan sols té una fotografia i una adreça. La primera persona narrativa ens permet viure amb ulls d'infant les sensacions, pensaments i lògica que acompanyen les inclemències d’un viatge llarg i dur cap a un destí desconcertant i desconegut. El dramatisme del conflicte queda soterrat a favor de la vitalitat d’una nena que no acaba d’entendre’n el funcionament i que només té la mirada posada a arribar al destí, el lloc que l’àvia li ha fet entendre que és el millor, malgrat l’enyorament constant. Un relat amb un bon ritme on la descripció i l’acció troben el punt d’equilibri i endinsen al lector en una història d’aquelles que segueixen ressonant un cop acabades.



Aquest és un "llibre diferent". Pertany a una col·lecció de còmics que es varen publicar des del 2002, pel Grup d'Estudis Pedagògics Trenkalòs, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. Eren fets per adolescents d'aquí, parlant de la situació d'infants a països en guerra. Aquest descrivia la vida dels nens i nenes de Bòsnia a un camp de refugiats.


Hem imprès i penjat a la cartellera el poema "Podries" de la Joana Raspall que, probablement, a moltes escoles es llegirà aquesta setmana. Tant de bo, perquè explica amb les paraules justes allò que moltes famílies hauran volgut transmetre als seus fills i filles, quan, en veure el telenotícies, els nens ens dirigeixen als adults una mirada inquisitiva...

diumenge, 13 de setembre del 2015

Cartes d'amor de 0 a 10, de Susie Morgenstern



Us volem recomanar una novel·la de Susie Morgenstern que ja no és cap novetat. Va agradar el curs passat als nens i nenes del cicle superior. A nosaltres ens va semblar molt bona, i hem esperat que es reiniciés el curs per parlar-vos-en.

És la història d'un nen, l'Ernest, que viu amb la seva àvia. Sembla que no té pare, ni mare, ni germans. La seva vida és monòtona i amb pocs alicients. Coneixerà la Victoire, una nena nova a la seva classe, que li obre els ulls i li ofereix la possibilitat d'una vida ben diferent, a través de la família d'ella, i de la seva amistat. Van apareixent personatges a la història de l'Ernest, i la novel·la pren girs nous i sorprenents. El títol, "cartes d'amor" enganya i dissuadeix alguns lectors. Feu-nos un vot de confiança, que d'amor, al llibre, n'hi ha molt i de molts tipus!
És un llibre curt, de 163 pàgines, que als lectors i lectores de sisè interessa, enganxa i emociona. 

Aprofitem per saludar la bona feina de Nandibú, el segell de Pagès Editors que l'ha publicat. És el mateix que, entre altres coses, ha recuperat els contes de l'osset Lars, i que acaba de treure, en castellà, la novel·leta d'Andreu Martín, Brisca.

A la biblioteca hi tenim uns altres dos llibres de la mateixa autora que aquestes cartes d'amor. Tenen en comú molt de sentit de l'humor i la mateixa connexió de l'anterior amb el món real dels nens i nenes. El primer, No hi ha dret!, ens explica les trifulgues d'una nena que, tant sí com no, vol fer-se rica. El segon juga al voltant d'un tema de molta actualitat aquests dies: què us demana l'escola, com a llista de material, pel primer dia de classe?

dissabte, 12 de setembre del 2015

Art urbà

La Gemma Pons ens fa arribar aquest imatge:


El mural l'ha trobat a Manresa, al carrer Magraner.

"Més llibres, més lliures" va ser l'afortunat lema d'una campanya institucional que la Generalitat (o l'Ajuntament de Barcelona?) va endegar el 2005, "Any del llibre i la lectura". Ara el lema tots l'hem fet nostre.

Gràcies, Gemma.

divendres, 11 de setembre del 2015

La Setmana del Llibre en Català, encara


Si el cap de setmana passat no us hi vau poder acostar, recordeu que encara teniu una altra oportunitat. La Setmana acaba diumenge, 13.

Us tornem a deixar l'enllaç, perquè pogueu buscar bé. La setmana ofereix quantitat d'activitats: cal saber destriar el gra de la palla...

La caseta que Casa Anita comparteix amb diverses editorials 





Com sabeu, tres escenaris funcionant simultàniament donen la paraula a personatges diversos. 
A la fotografia anterior, Gerbrand Bakker, l'autor de la magnífica "A dalt, tot està tranquil", és entrevistat per Raig Verd, l'editorial que ens l'ha fet conèixer. 
A La Setmana vam trobar-hi aquest nou llibre de Bakker, que ens ha semblat una molt bona lectura pel públic jove:

Cliqueu per saber-ne més



Activitats infantils per a tots els gustos (hem de reconèixer que nosaltres no vam encertar especialment l'espectacle):




En Gènius, de la Biblioteca Virtual Infantil, promou la participació de nens i nenes

dimecres, 9 de setembre del 2015

Set anys!


El mes de juny celebràvem les 1000 entrades
El setembre les 100.000 visites.

I avui ens toca celebrar els 7 anys d'aquest blog. Ja us hem dit tot el que havíem de dir. Només ens resta tornar-hi:
GRÀCIES!!!