diumenge, 28 d’octubre del 2012

2a trobada d'il·lustradors a Sarrià

Per segon any consecutiu, ahir es va cel·lebrar al carrer Jaume Piquet la 2a trobada d'il·lustradors. L'organitza la llibreria A Peu de Pàgina, que, com sabeu, és a la cantonada del carrer Major amb Jaume Piquet


L'Ignasi Blanc signa un punt de llibre a en Marc i en Lluc
Molts il·lustradors van dibuixar mentre la contacontes embaladia les criatures

El nostre apreciat Jordi Vila Delclòs

divendres, 26 d’octubre del 2012

Els treballs de biblioteca de les Sargantanes

Les Sargantanes ja són a 3r, i fan uns treballs de biblioteca tan bonics que els nens i nenes de Gira-sol s'han aturat a contemplar-los:



Tots els agraden, però el que més els crida l'atenció són aquests que estan construïts amb volum:


Aquest fa referència al llibre Mi abuelo Simón lo sabe, de Nieves Pérez Rivero (Anaya). Qui l'ha fet és en Joaquim:


I aquest altre, la Maria el va fer després de llegir El gran llibre dels éssers fantàstics, recull d'històries d'editorial Parramón:



Us felicitem, perquè estan molt ben fets.

dijous, 25 d’octubre del 2012

La Poesia Encantada, a Caixafòrum

La fotografia és de l'escola Mediterrani

A Caixafòrum ofereixen cada curs una activitat que ens agrada molt. El taller "La poesia encantada", que dinamitza la cantant Mariona Sagarra. Ella ens convida a parlar del so de les paraules, de les nostres i de les dels poetes. Ens ajuda a relaxar-nos i a parlar amb el nostre cos. Aprenem a recitar i, finalment, a musicar un poema.
Aquest any, al grup dels Suricates, la Mariona Sagarra ens va oferir aquests textos, extrets de diversos bestiaris:


Cangur, el fill
(Josep Carner)

Jo, canguret bon minyó,
sóc a casa i al balcó

Mosques i mosquits,
(Pere Quart)

La natura
diligent ens procura
una bèstia
per a cada molèstia.
Si a les fosques
ja no piquen les mosques
hi ha els mosquits
que treballen de nits

El cavall
(Josep M. Sala Valldaura)

Què ensenya Mestre Cavall?
A dormir sense cap llit
a dissimular el badall
i a no córrer gaire de nit

La vaca
(Josep M. Sala Valldaura)

La bona llet
no rima amb pet,
i el meu nom rima amb caca,
per això em diuen vaca

El lleó
(Josep Carner)

Sóc un rei que només sua
d'aquella amagada por
de trepitjar-se la cua

 Voleu escoltar les cançons que van fer els Suricates? 

diumenge, 21 d’octubre del 2012

"Mestres en rima lliure", de Jaume Cela i Juli Palou


Dijous vam ser a la presentació del nou llibre de Jaume Cela i Juli Palou.
L'acte el va iniciar en Joan Portell, en nom del'Associació de Mestres Rosa Sensat, que s'enorgulleix d'editar-lo i, a continuació, van intervenir en Josep M. Puig, catedràtic de Teoria de l'Educació de la Facultat de Pedagogia de la UB, i la Margarida Cambra, doctora en Ciències de l'Educació i professora emèrita del Departament de Didàctica de la Llengua i la literatura de la UB.







Aquesta vegada -ja la tercera que Cela i Palou escriuen un llibre de pedagogia a quatre mans- el llibre fa una reflexió sobre l'educació allunyant-se dels discursos formals habituals. A partir de poemes i pintures que a ells els semblen suggerents, els autors ens obren la porta a la seva visió esperançada de l'educació."Esperança en el desig d'aprendre cada dia, en la força del pensament per no acomodar-se, en la inutilitat de les certeses absolutes, en la capacitat de fer front a les incerteses d'avuiper trobar lesque ens esperen més enllà".


dissabte, 20 d’octubre del 2012

Silenci a la biblioteca?

Mireu quina cosa més bonica m'envia la Carme Branchadell:


El text que trobem al YouTube diu:
Los usuarios de la Biblioteca Pública de Valladolid se quedaron gratamente sorprendidos cuando de forma inesperada comenzó a sonar en la Sala de Lectura la canción Wana Baraka interpretada por el coro de gospel Good News dirigido por Mario del Campo ante las cámaras de Arturo Dueñas y su equipo. 
Con este flashmob la Biblioteca Pública, siempre atenta a los medios actuales de difusión, intenta estar aún más cerca de todos los ciudadanos. Esto ocurría, no por casualidad, el 20 de junio, víspera de la Fiesta de la Música

Gràcies, Carme

Els llibres de Frank i Devin Asch

Aquests dos autors americans són pare i fill. Frank Asch és autor de molts contes per a criatures. Conjuntament amb el seu fill Devin va escriure dos llibres per a nens i nenes més grans que va publicar l'editorial Joventut els anys 2004 i 2008 (si cliqueu damunt les portades hi trobareu més informació, del web de l'editorial):



A nosaltres sempre ens han semblat boníssims.
Podeu veure que tenen trets comuns: hi predominen els colors foscos, estan protagonitzats per gats i ratolins humanitzats, i l'il·lustrador ambienta els escenaris com si fossin dels anys quaranta. Aquestes característiques els fan dos llibres molt originals i inconfusibles. Les dues històries són emocionants, divertides i intel·ligents.

De El ratolí del senyor Maxwell
De Els ratolins de la senyora Marlowe
Els trobareu als mobles del cicle mitjà. No deixeu de llegir-los, us agradaran!

dilluns, 15 d’octubre del 2012

2a Trobada d'il·lustradors, a Sarrià


Dissabte, 27 d'octubre, no us perdeu la segona convocatòria de la Trobada d'il·lustradors de contes infantils, àlbums i novel·la gràfica de Sarrià.
Ho organitza la llibreria del barri, A peu de pàgina, i l'any passat va ser un èxit de convocatòria i participació ciutadana. A continuació podeu veure el programa d'actes, i saber quins il·lustradors han confirmat la seva presència


divendres, 12 d’octubre del 2012

Enhorabona, Kalandraka

Kalandraka acaba de guanyar el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural del 2012, pel seu "compromís amb la literatura infantil, tot destacant els acurats textos, juntament amb la qualitat de la il·lustració i la dedicació a gèneres més complexes com ara la poesia. És per això, un referent tant a Espanya com a l'estranger"
Ens en felicitem perquè és el primer cop que aquest premi recau en una editorial gallega, i que es dedica a la literatura infantil.

A la biblioteca tenim molt llibres de Kalandraka, en castellà i en català. Compartint segell amb Hipòtesi han publicat molt bons àlbums en llengua catalana. Aquí en podeu veure alguns -tant de coneixements com d'imaginació- que segur que teniu presents:







dimarts, 9 d’octubre del 2012

"M'agrada molt llegir"

Si teniu una estoneta mireu el segon capítol del programa Escola i família, emès el 5 d'octubre a la Xarxa de Televisions Locals.
Es diu M'agrada molt llegir i interessarà, em penso, a pares i mares

dilluns, 8 d’octubre del 2012

La bibliotecària d'Auschwitz, d'Antonio G. Iturbe

Procurem parlar de llibres per a adults sempre que el tema sigui la lectura, els llibres o les biblioteques. Per tant, no podíem oblidar-nos d'aquest:



L'han publicat Columna, en català i Planeta, en castellà. Si pitgeu damunt la portada, trobareu el comentari d' El País, del 25 de setembre.
Després de l'entrada d'ahir, us hem de penjar el booktrailer:



I encara una altra cosa. Podeu llegir el primer capítol clicant aquí

diumenge, 7 d’octubre del 2012

La col·lecció de llibres de l'Ara: Gràcies!

Hem vist al web de l'Ara que algú ens ha regalat la col·lecció dels millors poetes catalans del S.XX. Com que no sabem qui ha estat li donem les gràcies des del nostre bloc. Estem segurs que seran uns llibres llegits i estimats per nens, nenes i mestres. I per tothom que ens els demani, naturalment.

L'Ara té prevista una forma de manifestar l'agraïment de les escoles: imprimint un full que ells ens envien, fent una fotografia i enviant-la al seu web. Hem fet la foto que us mostrem i hem seguit les seves instruccions, però no sabem on la penjaran



Si voleu veure el mapa de Catalunya amb totes les escoles que ja l'han rebut, cliqueu aquí.

Rates de biblioteca

La Montse troba que la nostra Ratota és molt delicada, perquè fa bonics regals a les Llúdrigues, i els sap embolicar... I això que no la coneix!
Vosaltres la coneixeu, la Ratota de la biblioteca? L'heu vist mai? Acostuma a voltar per damunt la pantalla...


I les Ratetes? En tenim dues. Sabríeu dir-nos on són?




Biblioteques PuntEdu, al Faristol

No us perdeu un article del darrer Faristol, la revista que publica el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves: "Panorama de les biblioteques escolars al nostre territori", de Sílvia Lanau. 
Comprovareu que a casa nostra hi ha moltes biblioteques escolars que funcionen molt bé, s'hi treballa de valent, i ens ofereixen bones idees que ens serveixen de model.
Pitgeu damunt la imatge per llegir-lo:


El booktrailer



Aquesta setmana s'ha celebrat a Barcelona la fira Liber, l'encontre professional més gran de la indústria del llibre. Com és lògic, el llibre electrònic hi ha tingut molts presència. En el Corner Digital fins a vint-i-quatre firmes hi mostraven els seus productes.

Ens ha cridat l'atenció la proliferació dels booktrailers, aquesta manera de promocionar la lectura i la venda de llibres. No es tracta de fer curtmetratges on s'imposi al lector un rostre o aspecte físic als personatges, de manera que se l'impedeixi fer volar la imaginació - encara que alguns booktrailers sí que ho fan- sinó de crear espots enginyosos que ens despertin les ganes de conèixer el llibre promocionat.

Contempleu-ne un de bonic:



Un d'inquietant, per a joves lectors:



En el cas dels llibres infantils hi ha el perill que el film ens expliqui la història sencera, com passa en aquest, que hem trobat molt divertit:



O poden ser senzills, però eficaços:


Vénen ganes de llegir-lo, oi?

dissabte, 6 d’octubre del 2012

La llibreta de biblioteca, a la classe de segon

Sabeu que a segon de primària és quan els nens i nenes s'inicien en parlar del llibre que han llegit: tres o quatre l'expliquen a la resta dela classe i tothom, cada setmana, en parla per escrit, sempre amb un enfoc diferent, a proposta de la mestra. Acompanyen el text amb un dibuix, i així es va configurant la "llibreta de biblioteca".
Enguany les Llúdrigues ja han començat aquesta feina. Mireu com ho expliquen en el seu bloc. Us agradarà:


El dilluns 1 d’octubre a dos quarts de dotze les Llúdrigues hem entrat a la biblioteca de l’escola i ens hem trobat una gran sorpresa!!!

Hi havia una carta i un parell de regals. La carta la firmava la Ratota de la biblioteca i ens ha dit que està molt contenta perquè a partir d’ara podrem compartir mil contes i grans moments cada dilluns! 


Hem obert el regal i sabeu què hi hem trobat???




Ens ha regalat una carpeta i una llibreta a cadascú perquè poguem fer cada setmana el treball de biblioteca! Ens ha encantat! Durant aquesta setmana podrem decorar-les i fer la primera feina. El dilluns mateix vam poder triar el primer conte i el dilluns que ve  podrem ensenyar la feina feta a tota la classe (i a la Ratota que ja ens espera amb candeletes!!)




Quines ganes tenim d’estar i "disfrutar" a la biblioteca Marta Mata!!!!

dijous, 4 d’octubre del 2012

Llibres lliures

Una iniciativa innovadora, a Madrid: una llibreria, Libros libres, on tothom es pot endur els llibres que li interessin, sense pagar ni un euro.
La notícia la publica El País de dimecres i ens la fa arribar la Reina. Cliqueu la fotografia i llegiu tot el text: