Coneixeu Tòkio blues? Heu llegit Kafka a la platja?
Són potser els llibres més llegits de Murakami. I aquesta vegada no estem parlant de literatura infantil ni juvenil.
La Generalitat de Catalunya ha atorgat a aquest autor el XXIII Premi Internacional Catalunya 2011, dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. Haruki Murakami, en el discurs d'agraïment, va fer múltiples referències al terratrèmol i al tsunami subsegüent que va patir el Japó. L’escriptor va anunciar que oferirà la dotació econòmica del guardó a les víctimes del terratrèmol i de l’accident de la central nuclear de Fukushima.
El premi es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
Enguany se li ha atorgat a Murakami en reconeixement a:
- la seva obra narrativa, que ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial;
- la creació d’una obra i un univers personal, que dibuixa un món d’oscil·lacions permanents, entre el real i l’oníric, l’humor i la foscor;
- i el fet de constituir un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals forànies.
Si heu llegit les seves novel·les, ja sabeu que el tema principal del que escriu és la pèrdua de l'amor i els intents per aconseguir-lo. Murakami, però, no explica històries del tot realistes, sovint traspassa la frontera de la realitat i la ficció.
Aquestes són les darreres obres que ha publicat en llengua catalana. La primera no és cap novel·la, sinó un assaig molt atractiu i fàcil de llegir, i la més recent és, com el seu nom indica, un homenatge a George Orwell:
Si teniu curiositat, com jo l'he tingut, per saber qui han estat els premiats per la Generalitat en altres edicions, us diré que són polítics, filòsofs, músics, científics, artistes plàstics, historiadors i economistes de tot el món, un bisbe català afincat al Brasil, Pere Casaldàliga..., i quatre persones del món de les lletres. Dues dones, l'anglesa Doris Lessing i l'egípcia Nawal al-Sa’dawii, i dos homes, l'israelià Amos Oz, i el turc Yashar Kemal.