dimarts, 30 de setembre del 2014

50 anys amb Mafalda


La Mafalda, l'estimada nena creada per Quino, ja té cinquanta anys!


Com a personatge, el trobo molt bonic, perquè és molt profund i alhora molt pla i normal. Com a dibuix el que m'agrada més és la síntesi aconseguida entre màxima senzillesa i màxima expressivitat. No hi sobra ni hi falta res.
Francesc Vila, Cesc


diumenge, 28 de setembre del 2014

63a Fira del Llibre d'ocasió, antic i modern


Encara teniu temps!
Hi ha presents menys llibreries que altres anys, però val la pena anar-hi. Fins el dia 5 d'octubre, us queda tota una setmana per trobar alguna meravella, mirant i remenant...



Jo hi vaig trobar algun exemplar de literatura infantil descatalogat, llibres de l'escola franquista, que ara fan gràcia de fullejar, però aleshores no en feien gens...




I vaig fer una troballa entranyable: dos exemplars d'una col·lecció que feia temps que buscava. La primera col·lecció de llibres de coneixements de la meva vida:



Era la AUREA infantil "Cómo, cuándo y porqué" (respuestas sencillas a preguntas difíciles). D'editorial Vilamala, any ...1958!!!


M'havien regalat una dotzena de títols, uns llibrets de vint-i-quatre pàgines cadascun, il·lustrats en colors, de temes de natura, tecnologia, ciència, descobriments... No els vam guardar, a casa -molt mal fet- i jo en tenia un record del tot idealitzat. Tant de bo aconseguís localitzar la resta de volums, en alguna llibreria de vell.



divendres, 26 de setembre del 2014

"Meitat tu, meitat jo", titelles Marduix amb poemes de Joana Raspall


Titelles Marduix, la veterana companyia de teatre de titelles, fa mesos que, en homenatge a Joana Raspall, representa el muntatge Meitat tu, meitat jo. El setembre i l'octubre a diferens punts de Catalunya, el novembre a Barcelona. 
Ens diuen:

Amb els poemes de Joana Raspall us convidem a pujar al vaixell.
I a navegar per la mar sense onades, sota un cel sense boires
D’un país sense nom
Per tots els paisatges del món.
És un espectacle fet de poemes que es van enllaçant amb el fil d’un viatge.
És un viatge fantàstic.
És un viatge per la vida
És un viatge per les paraules ben escrites que fan música quan s’escolten, encara que no s’entenguin totes.
És un espectacle dedicat a tothom.
Perquè grans, petits i mitjans s’ho puguin passar bé. Molt bé
Les imatges i la música us hi acompanyaran.
Mar endins mariners i a tota vela...

On: al Casal de Barri Congrés-Indians
Quan: Del 08/11/2014 al 08/11/2014

Adreça: C Manigua, 25*35
Districte: Sant Andreu

No us ho perdeu!

dijous, 25 de setembre del 2014

Teresa Rovira, bibliotecària

D'El País

"He sigut tan feliç fent de bibliotecària que em sembla que no té cap mèrit. A mi els llibres m'han acompanyat sempre i m'han ajudat a superar penes i angúnies, la mort de persones, la guerra, la repressió i la postguerra. Per tant, sóc jo qui ha de donar les gràcies a la biblioteca i als lectors"

Són belles paraules de Teresa Rovira, filla d'Antoni Rovira i Virgili, nascuda a Horta el 1913, bibliotecària des del 1953, per bé que matriculada a l'Escola de Bibliotecàries el juny del 36. Va morir dilluns als 95 anys, i no podrà ser present a l'homenate que Revista de Catalunya li farà el dia 30 d'octubre.
Cliqueu aquí per llegir l'article sencer de l'Ara.cat d'ahir.


De núvol.com

dimecres, 24 de setembre del 2014

Nous llibres de coneixements

No ens és fàcil trobar nous llibres de coneixements adients per a l'alumnat d'Infantil i Primària, i menys en llengua catalana:


Aqustes són les noves adquisicions (de llibres per a aprendre) d'aquest setembre:

Dos llibres d'art contemporani per a infants. Tots dos són molt atractius i de concepció novedosa. Busqueu-los!
Si hi cliqueu al damunt trobareu la informació que dóna l'editorial:

http://www.nerea.net/temas/arte/arte-contemporaneo
http://www.oceanotravesia.mx/ficha-libro.aspx?id=12373 



















Tres de natura. Dels dos primers només us direm que són llibres amb una informació i unes il·lustracions correctes, tal com les editorials respectives, Cruïlla i Parramón, acostumen a oferir. El primer és pels més petits, d'una col·lecció -Petit Univers- que segur que coneixeu, i el segon pels més grans:














Aquest tercer mereix un comentari apart, perquè és una meravella:


Seguint les passes d'un gat negre que és a l'aguait, coneixem fins a una vintena d'aus comunes, dibuixades de forma esplèndida. No són il·lustracions realistes, però sí de gran bellesa. Part de l'interès del llibre rau en que les plomes de les aus, en canvi, sí són representades de forma realista i precisa. Amb l'afegit del joc de trobar el gat, en Pluma, amagat a cada plana i de la broma final que aquest ens dedica. Com tot el que és d'Oceano, només trobareu Pluma, d'Isabel Simler, en castellà. Haurem de cercar el nom dels ocells en català, cosa que també és interessant de fer.

Tres de temes socials:


http://www.normaeditorial.com/barcelona/
Si cliqueu trobareu el web castellà, però el llibre existeix en català
Barcelona és un nou llibre sobre la ciutat, que conté informació atractiva i accessible per a l'alumnat de Primària. 


Atlas de Catalunya és un complement als llibres d'història que la Pilarín Bayés va il·lustrar per a edicions 62 el curs passat. Dirigit, com aquells llibres, per Solé Sabaté i Queralt Solé, no és excessivament dens, donat que cada doble plana conté un mapa comentat, ben documentat i entenedor, de cadascuna de les etapes de la història de Catalunya. 


I La verema, d'Ester Baldó, és un llibre que estàvem esperant i li agraïm a Barcanova. Molt ben il·lustrat amb fotografies de la vinya i del vi pensades per a tots els lectors, ens ajudarà després de la visita que els nens i nenes de cinc anys fan cada setembre a les vinyes.

Dos llibres de Joventut, un relacionat amb la geometria i l'altre amb la matemàtica:

http://www.editorialjuventud.es/4062.html
http://www.editorialjuventud.es/4036.html











Val la pena clicar al damunt per veure la informació que ens dóna l'editorial. El primer forma part d'una col·lecció dirigida als petits lectors, d'un disseny molt acurat. Uns fulls d'acetat que ens donen una il·lustració diferent si els deixem damunt de la plana esquerra o dreta del llibre els fan més bonics, encara, del que són. El segon vol acostar les criatures al concepte de divisió. Ho aconsegueix a través d'un conte, escrit i il·lustrat per dos autors xinesos, Yun-Jeong Choi i Seok-Wun Choi, que ens parla de particions i d'amistat.

El darrer, un llibre de llenguatge:


Es tracta d'un llibre farcit de jocs de llenguatge, creat per Salvador Comelles. Segur que proporcionarà hores d'entreteniment... i aprenentatge de vocabulari. Només tindreu un problema: com ho fareu per no escriure-hi al damunt? És de Cruïlla, i es dirigeix als qui ja són bons lectors.

diumenge, 21 de setembre del 2014

Primera sessió del Club de Lectura, curs 14-15



Aquest és el llibre que hem llegit a l'estiu:



Saul Bellow, Premi Nobel de Literatura el 1976, va escriure'l el 1959. Ens l'havien recomanat com a obra aguda, irònica, crítica, gairebé còmica. Hem pogut constatar que en la valoració d'una obra humorística les persones coincidim menys que en la d'una obra dramàtica o sentimental. Ens va passar el mateix quan vam llegir La tieta Mame, de Patrick Dennis. 
En realitat sí que hem coincidit, els que l'havíem llegit: no ens ha agradat prou per recomanar-vos-la, aquesta novel·la.


Com veieu per l'ambientació de la taula, l'acció es situa en terres africanes. Henderson, el rei de la pluja és alhora una reflexió sobre la recerca del sentit de la vida i una novel·la d'aventures. El protagonista és un milionari excèntric que conviu amb els pobles africans més allunyats de la civilització, en la cerca d'alguna experiència que apaivagui la seva constant insatisfacció.



Vam decidir quina seria la nostra propera lectura. Una obra que ha estat publicada aquest any per l'editorial Circe: Las siete cajas. 


Cliqueu per llegir el reportatge de La Vanguardia

L'autora és Dory Sontheimer i, donat que hi podem connectar personalment a través d'una família de l'escola, no us podem concretar el dia de la sessió perquè tenim la intenció de convidar-la. Us ho direm tan aviat com ho sapiguem.

divendres, 19 de setembre del 2014

Tornem a la biblioteca

Comença un nou curs, tornem a la biblioteca i, com cada any, els personatges dels llibres ens donen la benvinguda.


Des del blog, nosaltres, que també us hem trobat a faltar en aquest llarg estiu, us volem dir que ens alegrem que el curs hagi recomençat i que esperem que aquest curs trobeu a la biblioteca molts, molts llibres que us agradin.

dilluns, 15 de setembre del 2014

Comença un nou curs

Rebem aquest poema d'Isabel Barriel, a través de les companyes de Bibliomèdia, i el trobem ideal per rebre el curs que avui comença:

Regal de setembre

És regal, és sorpresa. 
és la capsa tancada 
d'aquest nou curs 
que al setembre s'estrena. 

Estirem la llaçada, 
esquincem el paper, 
descobrirem dies màgics 
plens de coses per fer. 

Noves són les llibretes, 
nous els llibres i els perquès, 
desconegudes les pistes 
i les cruïlles també. 

Patirem dies rúfols 
i en gaudirem molts més 
d'estones farcides d'alegria, 
sorpreses, llums i saber...

És regal, és sorpresa. 

diumenge, 14 de setembre del 2014

Llegiu almenys un llibre a l'any?


Al magnífic suplement que ahir va regalar-nos el diari Ara, "Com som", se'ns presentaven les principals característiques de la població i la realitat catalana en xifres. Entre una quarentena de temes un era, naturalment, "Llibres".

Hi vam llegir que mentre 

3.949.000
de catalans llegeixen almenys un llibre a l'any, n'hi ha
2.490.000
que no van llegir cap llibre en tot un any.
(són dades del 2012)

Dels qui llegim més d'un llibre, el 24,6 % n'hem llegit 5 o més. Sou d'aquests, vosaltres, lectors i lectores del nostre blog?

Més dades interessants:



dissabte, 13 de setembre del 2014

La Setmana del Llibre en Català, encara...

Clica damunt la foto per conèixer totes les activitats

Encara hi sou a temps, si no hi heu estat. 
Aquest cap de setmana, enlloc d'amoïnar-vos (o a més d'entusiasmar-vos) pel curs que és a punt de començar, aneu a l'avinguda de la Catedral a donar un volt i... compreu un llibre.

De Sitiosdebarcelona

La parada de Casa Anita, llibreria especialitzada en àlbum infantil

Sigueu espectadors d'actes culturals per a grans:

De Sitiosdebarcelona

I petits:


L'oferta per a nens i nenes és rica i variada. Com cada any, hi ha tallers, quiosc de revistes, contacontes i promocions diverses:

De Sitiosdebarcelona
En Gènius, promocionant la Xarxa de Biblioteques


En Supercatalà, heroi d'un còmic per a tots els públics
La llibreria La Central homenatja els Quaderns Crema de Jaume Vallcorba:


Animeu-vos a anar-hi, passareu una bona estona i trobareu alguna cosa que us interessarà. Aquesta tarda, III Trobada d'Il·lustradors. Demà, diumenge 15, al matí, celebració del centenari de la Joana Raspall. Això, i molt més, us està esperant!


divendres, 12 de setembre del 2014

L'11 de setembre, per a nois i noies

De totes les entrades que hem fet en aquest blog, en sis anys, la que ha tingut més visualitzacions es diu:


"L'11 de setembre de 1714, per a nens i nenes"


Ha rebut més de set-centes visites! Va ser feta el setembre del 2012, per tant aviat va quedar desfassada. Més endavant vam fer-ne una altra, per presentar un llibre que acabava d'editar La Galera, 1714.
Calia fer una nova entrada, que fos actual. Ho volíem fer enguany, però la celebració del tricentenari ha provocat tal esclat editorial que no ens hi veiem amb cor. Se'ns fa difícil destriar el gra de la palla.


De ReportEducació, cliqueu per llegir els comentaris

Aquest any, doncs, ens és més fàcil recomanar novel·les per al públic juvenil. No n'han aparegut tantes, i n'hi ha dues que ens agraden especialment.

La primera, 4171, la van comprar els nostres alumnes de sisè el dia de Sant Jordi. No és un llibre pensat per a ells, sinó per a lectors més grans, però alguns l'han llegit i els ha agradat molt.
L'acció de la novel·la es situa el 4171, però aviat la jove protagonista fa un viatge en el temps i, de forma accidental, on diríeu que va a parar? Al 1714! El llibre es deixa llegir molt bé, hi ha aventura, emoció i sentiments. I Francesc Miralles és una garantia de qualitat.



No podem deixar de referir-nos a aquesta altra novel·la, en la que probablement Miralles s'ha inspirat. Jaume Cabré la va publicar... el 1980! Quan encara no sabíem el que seria capaç d'arribar a escriure!















Segur que la coneixeu. Aquí és un nen, en Roc Pons, qui va a parar a la Barcelona del 1714. Experimenta patiments i aventures, potser més emocionants quan el vam conèixer fa trenta-quatre anys que no pas avui. És més senzill de lectura, apte per a Primària, aquest sí. La Galera l'ha reeditat oportunament/oportunísticament, tot canviant-li l'aspecte i donant-li més entitat.

Aquest és l'altre llibre que us volem recomanar. És el que ens ha agradat més:


Adreçat a joves estudiants de Secundària, pot agradar també als més bons lectors de Primària.
Merescudament premiat, d'un autor, Andreu Martín, que ha connectat sempre amb el públic jove amb els seus llibres d'en Flanagan,  Cicatrius de 1714 interessa i enganxa. Hi trobareu aventura, història i intriga.
Podeu anar fent boca amb el booktràiler: