diumenge, 9 de setembre del 2018

Deu anys, i un comiat


Avui fa deu anys vàrem publicar la primera entrada en aquest blog. Fa gràcia revisar-la, ara (aquest llibre, ¡Gol!, de Michael Morpurgo, segueix agradant, als nostres lectors, igual que fa deu anys)

En deu anys hem publicat 1630 entrades, que vol dir unes 163 a l'any, o unes 13 al mes. Quedem sorpreses en veure aquests números. Però encara ens sorprèn més constatar que en deu anys hem superat, i de molt, les dues-centes mil visites. Ens produeix una emoció molt gran!











Expliquem tot això perquè ens estem acomiadant. Aquest blog plega, encara que seguirà enllaçat al web de l'escola Orlandai, i es podran consultar les entrades publicades sempre que es vulgui. 


D'avui en endavant la biblioteca Marta Mata de l'Orlandai seguirà present a les xarxes socials, però no des d'un blog. Probablement des d'Instagram, amb enllaços a Facebook i a Twitter, com actualment. La decisió de la forma de fer-ho serà, naturalment, del bibliotecari de l'escola, l'Arnau Ravés.
Des d'aquí volem donar-vos les gràcies a totes les persones que ens heu seguit, que ens heu llegit. Com hem dit cada any, en celebrar l'aniversari, vosaltres, lectors i lectores, sou la nostra raó de ser.

Vull donar-vos les gràcies (he utilitzat sempre un plural de modèstia quan escrivia, refugiant-me en el col·lectiu de la biblioteca, però l'adéu d'avui és personal) M'he jubilat com a mestra i com a bibliotecària escolar, i avui em jubilo com a blogaire. Ha estat un plaer explicar-vos les activitats de la nostra biblioteca, recomanar llibres, recordar-vos les activitats i celebracions relacionades amb la lectura que es duen a terme a la ciutat, fer-ne ressenyes, enllaçar articles interessants, col·leccionar fotografies d'escultures... tantes coses! Ha estat un plaer.

Llegiu molt. Fins a sempre.

Mariona

dissabte, 8 de setembre del 2018

Llibres protagonitzats per nenes

Aquest setembre, després de molts anys d'avaluar-ho i de comprovar que no ho aconseguíem, hem comprat el mateix nombre de llibres protagonitzats per nenes (o noies, o animals femella) que per nens.


De Leo Lionni, Kalandraka, 2018
De S. Isern i P. Montserrat, Combel, 2018




(ho sabem, una tortuga no necessàriament és femella, i una eruga menys encara, però almenys el gènere del terme és femení...) 











De Claire Keane, Picarona, 2017
De Mattiangeli i Carre, Siruela, 2018















A la biblioteca fem tres grans compres cada curs, i sempre comptem els llibres que tenen uns o altres protagonistes. No hem fet mai les adquisicions intentant comprar molts llibres amb nenes protagonistes, no. Només cerquem els que ens semblen els millors llibres. A posteriori fem el recompte, i el resultat, fins ara, era sempre decebedor.



De D.Mackintosh, Siruela, 2017
De B. Olid i M.Canals, Bambú,2018
















De M. Rodríguez, Nandibú, 2018
De Chamblain i Neyret, Alfaguara, 2018








És el segon volum dels 
Diaris de la Cirera.
La col·lecció, avui, 
consta de tres llibres.

Vol dir això que, per fi, al mercat de literatura infantil de qualitat hi ha més presència femenina? Potser sí. Tan de bo el que ens ha passat aquest setembre obeeixi a una  una tendència i no a una casualitat.


De Marianne Verge, Nandibú, 2018
De Raimon Portell, Barcanova, 2017















divendres, 7 de setembre del 2018

La llibreria Pebre Negre, al Clot


Pebre Negre és una llibreria de barri, del barri del Clot. La trobareu a tocar de la plaça de les Glòries, al carrer del Clot, 41.
Està a punt de celebrar el seu quart aniversari i encara no l'havíem visitat mai. I això que hi teníem molt d'interès, perquè està especialitzada en dos temes: la literatura infantil i juvenil i la gastronomia. També per un altre motiu, la gestiona una cooperativa laboral, i un dels seus socis és l'Oriol Canosa, autor de llibres per a nens i nenes i parent de la família Canosa de l'escola. També té relació amb la cooperativa l'Àlex Rodríguez Quero, antic i estimat ex-alumne de l'Orlandai. 


Es defineixen com a comerç de proximitat, i es comprometen a ser responsables de la seva petjada ecològica. Són llibreria sostenible, i tenen una secció d'horticultura molt interessant.


Compten amb una molt bona selecció de llibres de ficció i també de coneixements




La llibreria organitza múltiples activitats: conta-contes, assessorament d'escoles, Club de Lectura, presentacions d'editorials, grup de debat de novetats...




Si voleu conèixer la seva oferta sense anar fins al Clot, aquests dies els trobareu a la Setmana del Llibre en Català (però us recomaneu que aneu a la llibreria, perquè la visita val la pena). Hi seran presents en col·laboració amb una altra molt bona llibreria de Barcelona, La Impossible.


Com hem dit a l'inici, la llibreria s'ha especialitzat també en temes de gastronomia i cuina. No només hi trobareu llibres de cuina per a persones grans, també en tenen per a nens i nenes. És el punt de trobada entre les seves dues passions.


Desitgem a la llibreria Pebre Negre tota la sort del món i molts anys de feina i servei al barri del Clot.

dijous, 6 de setembre del 2018

La biblioteca pública de Waregem, Flandes


Encara ens arriben fotografies d'estiu:
La Laia és a Bèlgica amb els nens i nenes de l'Esquitx, a un intercanvi de corals. Els han proposat una visita a la biblioteca, tot fent una gimcana. 





















de les proves de la gimcana consisteix en descobrir una pista a l'interior d'un diccionari. Una bona manera d'incorporar la biblioteca a la vida!


Gràcies, Laia.

dimecres, 5 de setembre del 2018

El nou catàleg de la biblioteca Marta Mata de l'Orlandai


Si entreu al nostre catàleg Epèrgam a través de Google, des del web d'Educació, o directament des d'aquest blog (hi ha un enllaç a la columna de la dreta, una mica avall) trobareu, com sempre, el nostres sis mil llibres i pel·lícules. Però, atenció, NO HI TROBAREU CAP MATERIAL NOU A PARTIR DE L'ABRIL DE 2018.

I doncs?
Perquè l'Arnau Ravés, el nostre bibliotecari, que té coneixements de programació, ha dissenyat i posat en marxa un catàleg propi, només per a l'escola. És un sistema àgil i funcional, que té les mateixes prestacions que l'Epèrgam però es penja mai, permet fer préstecs i retorns en dos clics, les sessions no caduquen en qüestió de minuts, amb un disseny bonic i un funcionament senzill i intuïtiu. Està molt ben pensat i, a més, és ràpid, perquè no suporta el pes de centenars de biblioteques escolars, com passa a l'Epèrgam.

Només és una imatge, no un enllaç

Naturalment és obert a tothom, a la disposició de totes les bibliotecàries/is escolars que el vulguin consultar. Es poden copiar totes les dades que es vulgui, però, malauradament, no es pot importar una fitxa sencera des de la plana de catalogació. Nosaltres tampoc podrem importar les de les altres biblioteques, però el que hi hem guanyat totes amb el nou catàleg compensa la feina que això suposarà en la gestió de la biblioteca.

Només és una imatge, no un enllaç

Podeu mirar i remenar clicant aquí.

dimarts, 4 de setembre del 2018

VIII trobada d'il·lustradors/es a Sarrià


La llibreria A Peu de Pàgina munta per 8è any consecutiu una Trobada d'Il·lustradors/es perquè els més petits i les seves famílies puguin conèixer els il·lustadors dels seus llibres preferits i els hi puguin signar. 

La trobada es celebrarà el proper dissabte 15 de setembre d'11:30 a 14h a la Casa Orlandai de Sarrià i és gratuïta. 

També hi haurà algunes activitats com una petita representació de tres històries inspirades en els llibres de la Col·lecció "Un Món de Contes" amb Titelles Naip, un parell de tallers d'il·lustració per a criatures o una representació del llibre "La rateta que llegia a l'escaleta" amb els contacontes Vivim del cuentu.

La llista d'il·lustradors que hi participaran és aquesta: Roser Argemí, Eva Armisen, Albert Arrayás, Albert Asensio, Maria Beitia, Lia Bertran, Aina Bestard, Mercè Canals, Roser Capdevila, Zuzanna Celej, Anna Clariana, Coaner Codina, Bernat Cormand, Africa Fanlo, Liliana Fortuny, Raquel Gu, Maria Pagès, Maria Palet, Montse Rubio, Xavi Sellés, Jordi Vila Delclòs i Wilfred.

dilluns, 3 de setembre del 2018

"Llegim i fomentem les biblioteques personals", a l'Aracriatures

Imatge de Cristina Calderer, de l'Ara

Si algun diari es preocupa per la lectura d'infants i adolescents, no es pot negar que és l'Ara.

La setmana passada parlaven del valor de la literatura infantil i juvenil, i aquesta de les biblioteques personals dels infants. Però si consulteu a l'índex l'apartat "Articles recomanats" veureu quants n'han arribar a publicar, sempre amb l'objectiu de promoure la lectura.

El que avui us recomanem és d'Olga Vallejo, i l'hem trobat a l'Aracriatures de dissabte, 1 de setembre. Hi entrevista la Lara Reyes, mestra de primària, membre de Gretel (UAB) i bona amiga nostra. Mares i pares, no us el perdeu!

diumenge, 2 de setembre del 2018

El árbol de los libros, a Guadalajara


Des de la plaça de Santo Domingo, de Guadalajara ens arriba aquesta imatge, que passarà a formar part de la nostra col·lecció de més de seixanta escultures.

Un grup d'escultors de l'Asociación de Escultores de Guadalaja Proyecto 3 han estat treballant, la primavera del 2018, en un pi centenari que ja era mort. Amb les moto serres varen esculpir els llibres directament al tronc, i en van afegir algun més al cim.

L'obra la dediquen als mestres i professors. Llegiu:



Gràcies, Lluís, per les fotografies!


dissabte, 1 de setembre del 2018

La 36a Setmana del Llibre ja és aquí


Reserveu-vos les dates, sisplau. No us penseu que es tracta només de passejar i comprar llibres a l'avinguda de la Catedral, no.
Exposicions, itineraris familiars, presentacions de llibres, contacontes, taules rodones, lectures poètiques... tot un món al vostre abast.

Podeu consultar  aquí el programa d'activitats