dimarts, 28 de gener del 2014

Vint-i-cinc anys de la mort de Salvador Dalí


No és fàcil trobar llibres que mostrin l'obra de Dalí als nens i nenes. Tants com n'hi ha al mercat de Picasso i de Miró i, en canvi, el pintor surrealista se'ns fa difícil d'abordar.
A la nostra biblioteca hi tenim aquests:


Salvador Dalí, píntame un sueño, de Montse Gispert, de Serres. Es tracta d'una suposada autobiografia (explica la vida de Salvador Dalí en primera persona), il·lustrada amb quarana-set reproduccions de les seves obres.




Dalí para niños, de  Marina García,  publicat per Celeste-Albur el 2000 (actualment reeditat per Libros del zorro rojo). Segueix el mateix esquema, és el propi Dalí qui ens parla d'ell. El text és molt més breu, i conté una vintena d'obres comentades. A les darreres pàgines, activitats i jocs.




El viatge fantàstic de Dali, de  Carlos Esteve Gonzalez, de RBA. 
Escrit i il·lustrat per Carlos Esteve González, aquest llibre explica la vida de  Dalí, integrant motius de l'obra del pintor en les il·lustracions. Al final, un epíleg amb la reproducció de les obres de Dalí en les que s'ha inspirat Esteve.

diumenge, 26 de gener del 2014

Pa, educació i llibertat, de Pietros Márkaris

Dijous vàrem celebrar la darrera sessió del nostre club de lectura. Havíem llegit aquest llibre:


Vam coincidir força a opinar que el llibre ens havia agradat per la descripció que fa de la societat grega en els darrers anys, més que per l'interès de la trama policíaca o el seu valor literari. Pa, educació i llibertat és el tercer volum de la Trilogia de la crisi, protagonitzada per l'inspector Kostas Kharitos. Els tres llibres que la formen són un pretext per parlar de la desesperació de la societat grega, les retallades socials i el temor a tornar al dracma, l'auge dels grups feixistes...

 

Vam tenir la sort de comptar entre nosaltres amb la presència d'en Nikos Assimenidis, el pare d'en Iorgos. Ell ens va explicar en primera persona els darrers successos de la història de Grècia, des de la dictadura dels coronels, la revolució de la Politècnica i l'adveniment de la demòcràcia, fins a la crisi política i econòmica dels nostres dies: un enorme deute públic, el rescat d'Europa,les retallades draconianes i la revolta popular. Aquest és el marc on transcorre l'acció de la novel·la, i les aportacions d'en Nikos van ser molt interessants.















Una altra avantatge de comptar amb la presència del Nikos i la Lali va ser el sopar. Van pujar molt el llistó: moussaka i, per postres, vasilopita, el pastís grec de Cap d'Any.


Acompanyat de Retzina, vi blanc grec molt fred, i ambientat amb música popular. Què més es pot demanar?















Aquest és el llibre que hem triat per la propera sessió:

http://www.llibresperllegir.cat/llibres/la-senyora-dalloway

Aquest cop ens ha agradat cercar un clàssic de la literatura universal, ja ho veieu. La Magrana l'acaba de publicar en  català el 2013. La traducció, excel·lent, és de Dolors Udina.
El trobareu també en castellà, en diverses edicions:


La propera sessió del nostre Club de Lectura serà dijous, 20 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a la biblioteca de l'escola. Ja sabeu que tothom hi està convidat.

David Nel·lo guanya el XXII premi Edebé de literatura infantil

David Nel·lo i Pedro Riera (foto de l'Ara)

La nova vida del senyor Rutin és el títol de l'obra guanyadora. 
David Nel·lo és un autor reconegut en el món de la literatura infantil, i el d'Edebé acostuma a ser un premi merescut. Esperarem, doncs, amb molt d'interès la publicació de la novel·la.

Hem llegit al bloc L'illa dels Llibres:

El protagonista de la novel·la és Petrus Rutin, recepcionista d’un hotel a l’illa sueca de Gotland, intenta combatre la suposada monotonia de la seva vida per mitjà d’una estratègia molt peculiar. Els resultats, sorprenents i inesperats, alhora que divertits i tendres, ens faran reflexionar sobre on és la felicitat, així com sobre la força del llenguatge com a eina de comunicació.El jurat ha decidit seleccionar La nova vida del senyor Rutin “per la qualitat de la caracterització dels personatges i de l’escenari, acompanyada d’una bona estructura narrativa, que fan de l’obra una història original i esbojarrada. L’interès del lector està assegurat”.

Edebé ha fallat també el premi de literatura juvenil. El guanyador és Pedro Riera, amb La tumba de Aurora K., una obra “plena d’intriga i misteri, que parla de com superar els odis entre dues comunitats que es van enfrontar trenta anys abans en una guerra civil”

dimarts, 21 de gener del 2014

Els aneguets viatgers

Segur que coneixeu la història. El gener del 1992 un carregament d'aneguets va caure al mar. Van viatjar pel Pacífic i varen arribar, anys després, a diferents punts de la costa. La premsa del 2003 encara en parlava:


Eric Carle en va fer un conte, avui molt popular, Diez patitos de goma, que va publicar Kókinos.


Algunes imtges del seu interior:




 









Darrerament he sabut que hi havia un altre llibre basat en el mateix fet. Podeu llegir a la portada que l'autora es diu Marjaleena Lembcke, i el va editar Anaya:


És una novel·leta per a nens i nenes de 8 o 9 anys, amb força encant:


I, fa molt pocs dies, em va arribar a les mans un mapa amb el recorregut de la preciosa càrrega perduda a l'oceà, que trobareu en aquest enllaç, juntament amb molts més mapes interessants:


dilluns, 20 de gener del 2014

Llibres d'hivern, de fred i de neu


Aquesta és la nostra darrera exposició.
Hi ha molts contes infantils on el fred i la neu hi tenen un paper important. A les nostres latituds no és habitual que nevi, però ens ha semblat que és bo tenir presents tots aquests recursos, per quan els necessitem...




També hem exposat els que ens parlen de l'hivern, però no són contes:


Són llibres que tenim de fa temps a la biblioteca, excepte aquest, que és una novetat editorial:


És un llibre que va ser escrit fa cinquanta anys per Ezra Jack Keats, però no s'havia publicat mai entre nosaltres. És un bon llibre per a ser explicat als més petits: narra un emocionant dia de neu viscut per un nen, en Peter. Té un valor històric afegit: va ser el primer llibre il·lustrat, amb aquest format, publicat als Estats Units, protagonitzat per una criatura de raça negra.

L'ha editat Lata de sal, una firma que ha arribat amb molta empenta el 2012 al mercat editoral. Publica en català, castellà i gallec. Només té dues col·leccions, una on hi trobem llibres considerats clàssics, però desconeguts a casa nostra, i una altra on hi tenen un paper protagonista els gats.
A la primera, la col·lecció Vintage, hi trobareu aquests dos títols, a més del que us hem mostrat:
















 

A la segona, la col·lecció Gats:




















A la biblioteca de l'escola trobareu El Caramba i Au, baixa, gateta! Tots dos agraden molt als nostres lectors.
Us recomanem que visiteu el seu web, que us linkem a continuació:




diumenge, 19 de gener del 2014

Entrenar la ment amb la lectura afavoreix l'empatia


La imatge és del propi diari Ara

Llegit avui a l'Araciència:

"Un estudi publicat a Science conclou que les criatures que llegeixen ficció de qualitat tenen més facilita al'hora de captar les emocions dels altre".

No uspodem oferir tot l'article, però sí la primera part, clicant aquí.

Frozen, de Chris Buck


Deveu haver vist la pel·lícula aquestes vacances, segur. És de la factoria Disney, però és bona i s'ho val.
El que potser no sabeu és que la història es basa en un conte de Hans Christian Andersen: La Reina de les Neus. Publicat el 1845, té la originalitat que és la noia, la Gerda, qui ceua paisatges i viu perills per salvar el seu enamorat, en Kai, i no un cavaller qui rescata una princesa, com acostuma a passar en aquests tipus d'històries.
Tot i que el conte s'ha publicat més d'un cop en editorials diverses, nosaltres no el tenim a la biblioteca:

Baula
Everest


Edicions 62
Us deixem el tràiler de la pel·lícula:

dissabte, 18 de gener del 2014

Contes que parlen de monstres i de pors

La llibreria A peu, de pàgina (Major de Sarrià cantonada Jaume Piquet) ha programat, entre altres, aquesta activitat



Sessió de contes sobre monstres infantils...
aprendreu a distingir-los i veureu que no fan gens de por

Serà dissabte, 25 de gener, a les 12 del migdia. No us deixeu perdre els conta-contes que podeu trobar al nostre barri...

dijous, 16 de gener del 2014

Taller de pop-up Marion Bataille


Ens seguim fent ressò de les activitats que organitza el FLIC, festival de literatures i arts infantil i juvenil.
Divendres, 24 de gener, a la llibreria La Central del Raval, a 2/4 de 6 de la tarda,

Taller de pop-up Marion Bataille

I qui és Marion Bataille?
Nosaltres n'hem conegut dos llibres:











Del primer us en vam parlar en una entrada del novembre del 2008, que podeu revisar.

Mireu ara aquestes imatges:






No deixeu d'anar d'anar a La Central, a veure com treballa i quines propostes ens fa aquesta autora