dijous, 31 de maig del 2012

El cel és blau, la terra blanca, de Hiromi Kawakami

Vam celebrar la quarta sessió del nostre club de lectura.
Aquest cop el llibre era d'una autora japonesa. Per això vam ambientar degudament la biblioteca:



Si no ens vam equivocar, a l'entrada hi deia "Benvingudes" i a l'interior "al Club de Lectura".

El cel és blau, la terra blanca, va merèixer opinions menys homogènies que els altres llibres que hem llegit fins ara al club. A algunes lectores -no aconseguim la presència de pares ni mestres de sexe masculí- els havia costat connectar amb l'estil de l'autora japonesa, o potser fins i tot amb la vivència de les relacions personals de la cultura japonesa. Però, com ens ha passat a cada sessió, la lectura compartida va motivar que, després de parlar-ne prop d'una hora, totes nosaltres apreciéssim  en el llibre noves qualitats que amb una lectura personal potser no havíem valorat.


És per això que fem, en acabar el curs, una valoració molt positiva de la nostra activitat d'aquest any, i us convidem a participar de les nostres trobades el curs que ve.
Com sempre, vam acabar la sessió amb un àpat, aquest cop, naturalment, japonès:
:

Ja hem triat la primera lectura del proper curs. Serà

Estimat Michele, de l'escriptora italiana Natalia Ginzburg:

En la versió castellana:

Sabreu més coses de l'obra triada clicant damunt les portades, o bé tafanejant els blocs que en parlen, com el que us hem enllaçat amb el títol del llibre.

La data de la propera sessió:

Dimecres, 26 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre

Llegiu el llibre aquest estiu, i sereu molt benvinguts i benvingudes al nostre club de lectura!

dimarts, 29 de maig del 2012

Els 200 anys dels germans Grimm

Per a celebrar que fa 200 anys que Wilhelm i Jacob Grimm van publicar el seu primer recull de contes, aquest dissabte, 2 de juny, des de 2/4 de 12 fins a les 8 del vespre, a la Casa Golferichs, es celebra Un dia de conte.
S'hi explicaran contes, hi haurà titelles, tallers per a nens i nenes...
Ho organitza l'Institut Goethe de Barcelona, amb el centre cívic Casa Golferichs. Si voleu accedir al programa sencer del dia, cliqueu damunt del prícep convertit en granota:
La Casa Golferichs és a la Gran Via, 491. Si no hi heu estat mai, la visita a la pròpia casa ja val la pena:

diumenge, 27 de maig del 2012

4a trobada del Club de Lectura

Tres dies de festa i, en tornar, que ningú se n'oblidi: Club de Lectura.
Dimarts, 29 de maig, aquesta vegada  a les 8 del vespre:

EL CEL ÉS BLAU, LA TERRA BLANCA,
d'Hiromi Kawakami 


Per celebrar que és la darrera sessió del curs, soparem a la mateixa biblioteca de l'escola... un àpat japonès. 
No us ho perdeu!

dissabte, 26 de maig del 2012

Els 50 anys de Cavall Fort


En el seu moment vam fer una entrada explicant quin significat tenia per a nosaltres que la revista Cavall Fort hagués complert 50 anys. 


Ara ens sumem a la seva festa, dedicant-li les dues cartelleres, la de l'entrada i la de la biblioteca, unides per una llarga corrua de Cavall Forts relligats. Tots, des del número 1 -adquirit, és clar, quan érem Talitha- fins al 1196.


No ho llegiu bé, però a la cartellera expliquem quina edat teníem els/les mestres de l'escola quan va aparèixer el primer Cavall Fort. I quines mestres tenien només uns mesos, quines encara no havien nascut...
Per molts més anys i molts més números, Cavall Fort!

divendres, 25 de maig del 2012

Hem celebrat la 4a Festa dels Contes

Cartell de la festa, homenatge a M. Sendak. Mireu els contes que llegeixen...
Ahir vam celebrar la 4a festa dels contes a l'escola.
Tot un dia explicant-ne. A la biblioteca o a les aules, des de les 9 fins a les 5, s'hi explicaven contes. Ja s'ha convertit en una tradició de l'escola
Vam comptar, com cada any, amb la presència de la Roser Ros, l'Enrica Juvé i la Magda Cano. També van explicar contes en Batet i la Marga. Des d'aquí els donem les gràcies a tots i totes.

Les mestres també escoltem les rondalles que explica la Roser

dijous, 24 de maig del 2012

"Veus?", de Neus Moscada i Ruth Valencia

Ahir, a Casa Anita, vam assistir a la presentació d'un petit àlbum. Es diu Veus?


Les autores són la Neus Moscada i la Ruth Valencia. L'ha publicat Sd edicions, la mateixa d'altres llibres que ens agraden: Ferros, Dues rodones idèntiques, El caçador d'óssos, El cirerer, El nen koala, El niño perfecto...

 
El pati de Casa Anita gairebé semblava petit per a tanta gent
L'editora, les autores i la presentadora
 Va presentar el llibre l'Amàlia Ramoneda, de Rosa Sensat. Ens va fer venir moltes ganes de llegir-lo: per l'oportunitat del tema, pel sentit de l'humor...
Si porteu ulleres, tant si us agrada portar-ne com si no... llegiu-lo!


Dos llibres de la mateixa autora, Neus Moscada, que tenim a la nostra biblioteca i us recomanem

dilluns, 21 de maig del 2012

La llibreta de biblioteca, a segon

A l'entrevista de Catalunya Ràdio, que era molt més extensa del que s'ha emès, vaig abreujar l'explicació del treball de biblioteca que fan els nens i nens de segon, i ho lamento. Justament una de les riqueses d'aquesta feina és la varietat propostes que les mestres de segon fan al seu alumnat.
Mireu els treballs de biblioteca:

Aparentment hi ha sempre un dibuix i la mínima informació sobre el llibre llegit. Però setmana rera setmana la mestra els ha demanat:
  • Fer una descripció d’un personatge del conte
  • Explicar per què el conte es titula així i imaginar si podria tenir un altre títol
  • Escriure una carta a un amic o amiga parlant-li del llibre que s'ha llegit i recomanar-li o no que el llegeixi.
  • Mirar la il·lustració que agrada més i fer-ne una descripció
  • Imaginar que s'entra dins del conte i explicar què passaria
  • ...
Fins a una vintena de propostes diferents!
Pensem que aquest és l'aprenentatge inicial per, en un futur, saber parlar sobre un llibre. Ens sembla que donar elements al les criatures per analitzar, jutjar, i expressar preferències pels textos, per les il·lustracions, pels estils de llibre... també és un objectiu de la biblioteca escolar.

Aclarit això, ja podeu accedir a "Una biblioteca especial" (el títol és d'ells, totes en són, d'especials) del programa Blog de Mestres del 15 de maig, que està penjat al web de Catalunya Ràdio. Comprovareu que, tot i que el muntatge és una mica diferent, neix de la mateixa entrevista que vam penjar el 7 de maig, fa tres o quatre entrades:


dijous, 17 de maig del 2012

Argine, de Julia Siméon

La Blanca m'envia aquesta història.
"Hi havia una vegada una nena que s'identificava tant amb els personatges dels contes que llegia..."
L'he trobat tan bonica que la vull compartir des del bloc:

dimecres, 16 de maig del 2012

Un llibre, un joc

Vam comprar aquest llibre amb motiu de la festa de Sant Jordi. Ens agradava, i ens permetia jugar amb els nens i nenes a l'escola.


Vam ampliar els fulls i els vam penjar a la cartellera de la biblioteca. El llibre planteja una endevinalla. Millor dit, una vintena d'endevinalles.
Quins són els llibres que estan dibuixats a les seves planes?
Mireu la portada. Els reconeixeu tots dos?
Mireu a l'interior: quin llegeixen, quin porten sota l'aixella els personatges?


I els qui esperen la signatura de l'autora, quin llibre duen a les mans?

Recordeu que la Maria Espluga és filla de la Carme Solé Vendrell...

A mesura que els nenes i nenes anaven identificant títols, els penjaven a la cartellera. Finalment, els varen localitzar gairebé tots!

dimecres, 9 de maig del 2012

Adéu a Maurice Sendak

L'autor de literatura infantil nord-americà Maurice Sendak, considerat un dels il·lustradors de contes infantils més importants del segle XX, ha mort avui (ahir, quan acabo l'entrada) a Connecticut, als 83 anys.

 Sendak és principalment conegut per una desena llarga de contes infantils que ell mateix va il·lustrar. El més popular és Allà on viuen els monstres, que  el 1964 li va fer guanyar la prestigiosa medalla Caldecott i que va ser portat al cinema fa pocs anys.

 
La cuina de nit va ser molt contravertit els anys seixanta, perquè hi apareixien nus infantils!


A la biblioteca tenim també El petit ós i La princesa ligera. Els trobareu a la cartellera que hem dedicat a aquest autor:


 

dilluns, 7 de maig del 2012

La biblioteca dels Marsupilamis a Catalunya Ràdio


El dia de Sant Jordi, a 2/4 de 9 del matí, Catalunya Ràdio va emetre aquest petit reportatge sobre la feina que fem a l'escola per promoure l'hàbit de la lectura.
Escolteu atentament, reconeixereu les veus dels nens i nenes que la periodista Montse Poblet havia gravat a la biblioteca el dijous anterior, quan la classe de Marsupilami feia la seva sessió habitual:

El 22 de maig, a 2/4 de 6 de la tarda, el tornen a emetre a Catalunya Informació, i més tard el penjaran al Blog de Mestres

diumenge, 6 de maig del 2012

Descobrir Barcelona, d'Oblit Baseiria


Llibres que expliquin Barcelona als nens i nenes n'hi ha pocs. I ens en fan falta, a l'escola i a casa.
El dia de Sant Jordi va aparèixer aquest llibre, que ens va omplir de satisfacció.
Perquè les il·lustracions són esplèndides, i perque el text és bo i entenedor. Fa un recorregut per tota la ciutat, i no es deixa res del que han de conèixer i reconèixer els petits barcelonins. Les explicacions són les justes, ni massa llargues, ni massa breus.
Diu l'Oblit Baseiria, autora del text, que s'ha inspirat una mica en aquells llibres de Sasek -Això és...- que parlaven de les capitals europees, i que ja han esdevingut clàssics.

Les il·lustracions, de Pere Virgili, van des de petits dibuixos a grans il·lustracions a  doble plana. Són plenes de detalls i retraten una ciutat plena de persones i de vida.
Era un llibre que feia falta, i ens congratulem que Hipòtesi l'hagi fet possible (ha sortit, o sortirà, editat per Kalandraka, en castellà)
Si voleu conèixer la seva autora, que no és altra que la llibretera de Casa Anita, especialista en literatura infantil i juvenil, podeu clicar damunt la fotografia i llegir una extensa entrevista, publicada a Vilaweb pocs dies abans de Sant Jordi:


dissabte, 5 de maig del 2012

No us perdeu el Saló del Còmic!


Si us interessen els còmics, segur que hi pensàveu anar. Però si creieu que el còmic és literatura de segona, aneu-hi a donar un cop d'ull i potser canviareu d'idea.
Per 30è any consecutiu es celebra a Barcelona el Saló Internacional del Còmic. Enguany són 19.000 m quadrats del pavelló 8 de la Fira de Barcelona, al costat de la plaça d'Espanya. Hi trobareu no només les editorials del cómic, sinó també  empreses del sector del videojoc, l'electrònica i l'oci.


Aquest any, com a alicients afegits, podreu veure l'exposició de robots -dijous mestres i  bibliotecàris/ries vam poder assistir a un interessant acte de presentació del còmic com a recurs per a l'escola, i vam tenir el goig d'escoltar Jordi Ojeda, comissari de l'exposició "Robots en su tinta"- podreu passejar per la mostra antològica dels còmics dibuixats per autors catalans en els 50 anys de la revista Cavall Fort, o retre homenatge a Moebius, que va morir fa molt poc, visitant l'exposició que se li ha dedicat.


dijous, 3 de maig del 2012

Regalem llibres! (2)

Ara fa quatre anys vam preguntar a tot el nostre alumnat de Primària si el dia de Sant Jordi havien rebut com a regal de la família algun llibre.
La conclusió va ser que el 75% dels nens i nenes sí n'havien rebut. Ens va semblar un resultat que estava prou bé, però es podia millorar. 
L'any següent la mitja va ser del 68%. Com a conclusió dèiem, en aquest mateix bloc: 
"D'aquí a un any ho tornarem a preguntar. Ens proposem arribar al 80% com a mitja de Primària? Ho podem aconseguir!"
Però l'any passat no ho vam demanar, perquè a l'haver estat diumenge vam témer que no hauríem millorat.
Enguany ho hem tornat a preguntar i, sorpresa: el 81,6 % dels nenes i nenes de Primària ens diuen que van rebre algun llibre!
També ho hem demanat a Parvulari, i aleshores la mitja augmenta encara més (82,6%).
Voleu veure el resultat per classes? Mireu:

 Enhorabona, mares i pares, ens hem superat!!! 
I enhorabona, classe de Picot. Feu pujar la mitja!
Podem constatar que hi ha una lleugera davallada, a mesura que els nens i nenes es van fent grans? Pensem que ha estat casual, que no és una tendència...



dimarts, 1 de maig del 2012

Felicitats, Pilarín


La Pilarín Bayés celebra cinquanta anys fent d'il·lustradora. 
Com a reconeixement a la seva feina, la Generalitat ha muntat una exposició al Palau Robert, on podreu veure, entre molts altres dibuixos, les portades de gairebé tots els llibres que ha realitzat, al voltant de 700.
Il·lustradora realment popular, ha estat col·laboradora de la revista Cavall Fort des dels seus inicis, i té en el seu haver les il·lustracions de llibres-icona com, per exemple, El zoo d'en Pitus.


L'exposició estarà oberta fins el dia 11 de Setembre.