dilluns, 31 de juliol del 2017

A les biblioteques, llibres, i més...

Biblioteca del Fondo de Santa Coloma de Gramanet: taller de cuina.
Imatge de l'Ara.cat

Us recomanem la lectura de l'article que ha publicat avui l'Ara.cat: Els llibres no són sempre els reis de les biblioteques, de Sílvia Marimón.
Som en un camí sense retorn: les biblioteques estan deixant de ser només el regne dels llibres, per "convertir-se en lloc de trobada, creativitat i experimentació".
Les biblioteques escolars, també?
Som-hi!

diumenge, 23 de juliol del 2017

Una biblioteca, a Lió

La Laia ha estat a Lió, i m'envia aquesta fotografia:


És la paret mitjanera de la cantonada de la Rue de la Platière amb el Quai de la Pêcherie. Són 400 m2 representant una enorme biblioteca on hi podeu trobar l'obra d'autors que hagin nascut o treballat a la regió de Lió.


Podeu veure alguns detalls de més aprop:







 I trobar més imatges i informació al web de l'Ajuntament de Lió

dissabte, 22 de juliol del 2017

Joan Portell, a Terrícoles

Cliqueu damunt la imatge per accedir al programa

Ahir, a Terrícoles, de betevé, vam poder veure i escoltar en Joan Portell, parlant de lectors adolescents, de biblioteca escolar, de municipi lector, del Pla de Lectura 2020, de la lectura al Japó, de la promoció de la lectura a casa nostra...
Com sempre, molt interessant el que Joan Portell exposa. No us el perdeu.

dimarts, 18 de juliol del 2017

Aneu a jugar a la biblioteca Barceloneta-La Fraternitat


Nosaltres hi hem estat i hem passat una bona estona. És especialment indicat per a lectors/es d'àlbums, bibliotecàries/is i amants de la literatura infantil en general.

Mireu. Unes prestatgeries amb pots de vidre que contenen materials diversos:


Una col·lecció de vint-i-cinc àlbums molt ben triats, d'aquells que no us podeu perdre:


Què cal fer?


Els fulls de registre:

L'hem desplegat per mostrar-los tots, en realitat és un llibret
No és fàcil identificar el contingut dels pots ni, sobretot, relacionar-lo amb un àlbum. N'hi de prou evidents, d'altres són subtils, i alguns obliguen a revisar el llibre per trobar aquell detall en el que mai ens havíem fixat...



Les autores del joc són estudiants del grau d'Educació Primària a la UB, amb el savi guiatge d'Emma Bosch i Encarna Beltran. Enhorabona, és boníssim!

No us ho perdeu. El dia 21 ja ho retiren de la biblioteca de la Barceloneta, però al setembre continuarà exhibint-se per d'altres de Catalunya.

dilluns, 17 de juliol del 2017

Ciutat Maragda, a Catalunya Ràdio


Des del mes de juny Catalunya Ràdio ens ofereix un bon programa de literatura. Conduït per David Guzmán, el podreu escoltar tots els dissabtes d'onze a dotze de la nit.

El primer el van dedicar a la iniciació a la lectura amb una molt bona entrevista a Lara Reyes i els seus alumnes de l'escola Francesc Aldea, de Terrassa, que no us heu de perdre.
El darrer, de dissabte passat, era una "Oda a les llibreries"


David Guzmán explica:

Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l'allau de novetats. Poques vegades es parla de "literatura", sinó únicament de "llibres". Però la "novetat" en si mateixa no és un valor literari ni periodístic.

A "Ciutat Maragda", doncs, es parlarà de literatura, clàssica i moderna, amb especialistes i comunicadors literaris, i amb una mirada oberta a la diversitat de perspectives: la dels autors, però també la dels editors, els llibreters, els traductors, els educadors... I, naturalment, la dels lectors, amb la complicitat de les biblioteques i els clubs de lectura de tot el territori català, amb els quals compartirem la lectura de diferents títols que després podran formar part d'una tertúlia en el programa de ràdio.

D'aquesta manera, a banda de fomentar la lectura i la participació, el programa farà una especial incidència en la divulgació, la prescripció i el reconeixement de la literatura catalana i universal; farà divulgació del sector del llibre en català; potenciarà les llibreries i la xarxa de biblioteques de Catalunya; i treballarà també per connectar el món de la literatura amb les escoles i els instituts.

Ens interessarà molt aquest programa!

divendres, 14 de juliol del 2017

Contes al Casal d'Estiu

Al nostre Casal d'Estiu divendres és el dia de la sortida fora de l'escola.
És un bon costum que, allà on vagin, després de dinar hi hagi una estoneta tranquil·la per a reposar. Aleshores és el moment del conte.


La Mercè explica El dia que van menjar en Lluís, de John Fardell



 La Laia Un malson al meu armari, de Mercer Mayer


Tots dos contes els han agradat molt, als nens i nenes del casal. Cliqueu damunt de les portades per accedir algunes planes dels llibres:




dijous, 13 de juliol del 2017

Rius de Tinta, a Betevé

Imatge de Betevé

Betevé posa en marxa un programa sobre llibres i lectura adreçat als infants: Rius de Tinta. Benvingut!
Hem copiat el text de la seva web:

Des de Rius de Tinta, el nou programa de literatura de betevé, ens complau invitar la vostra canalla a ser protagonista d'una de les seccions del projecte: el Zapping dels joves i petits crítics.
Rius de Tinta és un programa televisiu i transmedia que s'expandeix més enllà dels televisors ocupant també les xarxes, les ones de la ràdio i els carrers de Barcelona. I, en aquest sentit, ens agradaria que fos també una finestra oberta a tot tipus de veus, tant de grans com de petits.
Per això mateix neix el Zapping dels Joves i petits crítics: una secció on els més petits recomanen els seus llibres preferits. Us invitem a gravar als vostres fills, nebots, nets i/o amics més joves (d’entre 0 i 18 anys) explicant-nos la seva lectura preferida.
La gravació es pot fer amb un telèfon mòbil mateix. Tot i així, a continuació us apuntem un breu manual d'ús amb alguns requisits mínims:
  •  Aguantar el telèfon horitzontalment durant la gravació.
  •  Situar la càmera a un metre i mig de distància del/la nen/a, com a màxim.
  •  Procurar fer la gravació en un espai amb llum i més aviat silenciós.
  •  La duració màxima de la peça hauria de ser d'un minut per llibre/participant.
  • L'infant o jove haurà de mostrar a càmera el llibre que recomana durant la gravació. 
Tots els infants poden participar en el Zapping de Joves crítics, cada un recomanant el llibre que prefereixi. A continuació us donem una pauta del que ens podria explicar:
    •  Títol i autor/a del llibre
    •  De què tracta el llibre?
    •  Per què és el seu llibre preferit?
    •  Quin és el personatge que més t'agrada i per què?
    •  Ens pots llegir un fragment d'unes 3 línies?
Aquestes són només algunes propostes. El que més ens agradarà és escoltar el que el/la lector/a ens vulgui explicar i fer volar la imaginació.
Si teniu a prop canalla que s'animi a participar del Rius de Tinta, només caldrà que ens feu arribar la vostra gravació al següent correu electrònic: riusdetinta@beteve.cat.
Nosaltres us contestarem el vostre correu demanant el permís dels pares o responsables legals del menor per sortir a la TV, web i xarxes socials del programa.
Esperem les vostres recomanacions!

dimarts, 11 de juliol del 2017

Escultura i llibres, a Nuremberg


Ens l'envia la Montserrat, des de Nuremberg.
No en sabem res, d'ell. Ni qui és, ni l'autor. És davant d'una biblioteca, la Katharinensaal. Deu tractar-se d'un lector anònim.

A l'esquena hi té l'església de Santa Caterina (Katharinenkirche), destruïda gairebé del tot durant la Segona Guerra Mundial. Al seu interior hi va haver la biblioteca més important de llibres en llengua alemanys del S. XV. L'esglèsia no s'ha reconstruït mai, ha quedat com està per recordar la població quines són les conseqüències d'una guerra.














Gràcies, Montserrat

dilluns, 10 de juliol del 2017

La darrera sessió del nostre Club de Lectura
















Com ja s'ha convertit en tradició al nostre Club de Lectura, la darrera sessió no es porta a terme a l'escola, sinó a casa l'Anna i en Lluís. Totes nosaltres agraïm la seva hospitalitat i cordialitat infinites.

Mentre esperem que tothom vagi arribant, la 
barbacoa ja és en marxa


La taula parada i el sopar a punt:


Aquesta és la novel·la que avui ens ocuparà: Nosaltres en la nit, de Kent Haruf, escriptor nordamericà nascut el 1943 (va morir el 2014, quan acabava d'escriure aquest llibre, que no va arribar a veure publicat)


Bonny és el nom del gos que apareix a la novel·la. L'Anna li ha fet aquest homenatge...


Com sempre, l'amfitriona de la casa ens proposa un joc. Els participants li lliurem les respostes a les qüestions que ens ha plantejat i també el nostre pseudònim. El  tema està relacionat amb el llibre que hem llegit, i la gràcia rau en ser capaços d'endevinar de qui són les anònimes respostes.















Aquest cop la Carme també ofereix una sorpresa: trobem a taula una fotografia que evoca el tema de la novel·la, i un bell fragment escollit per a cadascú de nosaltres.


Tot sopant parlem del llibre. Aquest cop unanimitat absoluta: ens ha agradat molt. 
És una història breu, de només 160 pàgines, formada per 43 capítols escrits amb una prosa àgil, plena de diàlegs (sense guions, cosa que encara dóna més lleugeresa al text). Ens parla d'amor i de soledat, i reforça la confiança que les persones podem decidir els camins de les nostres vides.  Per bé que, de vegades, les circumstàncies ens són adverses...




Brindem, com sempre, per la lectura i per nosaltres. I per l'estiu que comença

En acabar de sopar decidim quina serà la lectura d'estiu. Una novel·la de John Katzenbach, un thriller psicològic. La sessió es celebrarà el 14 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l'escola

Pitgeu la imatge i llegiu l'inici del llibre





















Posem aquest refrescant punt final a la darrera sessió del Club de Lectura del curs:


diumenge, 9 de juliol del 2017

Calen bones campanyes de lectura?


Us deixo l'enllaç a un article que vam llegir ahir al diari Ara. És la crònica del segon Fòrum Edita, que reuneix els professionals del món editorial, celebrat dimecres, dijous i divendres passat.
Més enllà de les reflexions dels ponents sobre el futur de l'edició de llibres, ens han interessat les paraules de Javier Aparicio, doctor en filologia hispànica i catedràtic de literatura històrica i comparada:

D'El Periodico.cat. Aparicio a la dreta.

-"Calen bones campanyes de lectura o bones estratègies educatives que indueixen a llegir?"

També l'afirmació del booktuber Sebas J. Mouret:

"Seguir llegint i no deixar-ho quan arribes al 12 anys implica haver començat la feina molt abans"

Jordi Nopca, l'autor de l'article, conclou:

"Només mitjançant una educació òptima en literatura la lectura té el futur assegurat. A Catalunya, un dels problemes per resoldre és la poca coordinació entre els Departaments de Cultura i Ensenyament de la Generalitat"

Estem convençudes que una biblioteca escolar funcionant a cadascuna de les escoles del nostre país, amb una mestra especialista que l'impulsa, donarien resposta a moltes d'aquestes questions.

dissabte, 8 de juliol del 2017

Una bústia de suggeriments a la biblioteca


Aquesta és la nova bústia de suggeriments de la biblioteca. No us serà difícil endevinar quina mare de la comissió de biblioteca l'ha fet...

A partir del proper curs, quan vulgueu proposar l'adquisició d'un llibre ja no caldrà fer servir el rudimentari  mètode de l'agulla d'estendre!


Naturalment, com sempre, el millor  procediment és dir-nos-ho personalment: el llibre que necessiteu o qualsevol altre suggeriment.

Gràcies, Anna. Gràcies a tots i totes pels primers missatges!!!

dijous, 6 de juliol del 2017

La biblioteca escolar a l'Escola d'Estiu de Rosa Sensat

Del Diari de l'Escolad'Estiu

No us perdeu l'article que apareix al Diari de l'Escola d'Estiu, que parla del curs "Amb quins llibres?", impartit per Amàlia Ramoneda. 
El text és de Jordi Navarro, i entre altres afirmacions hi hem llegit:

"Sense una persona que en tingui cura, la biblioteca escolar no serveix"