diumenge, 28 de gener del 2018

Llibres que ens parlen de música


La darrera exposició a l'entrada de la biblioteca: llibres on la música és protagonista.














Hi trobareu contes:


Ens agrada especialment Herman i Rosie, una història d'amor entre en Herman, que toca l'oboè, i Rosie, que canta un vespre a la setmana a un club de jazz. Tots dos se senten sols a la ciutat de Nova York. L'atzar i la música propicien la seva trobada... El llibre és de Gus Gordon (Corimbo, 2014)

També La flauta d'en Demba, pels més petits. La història d'un nen que fa tothom feliç amb la música de la seva flauta, però un dia la perd. Amb paciència i enginy troba una solució al seu problema. És de Laura Gómez, que l'escriu i també l'il·lustra amb una senzillesa excepcional. L'edità Comanegra el 2014:



A l'exposició hi ha una selecció de llibres de coneixements:


Las aves, El agua i Seres fantásticos són de la mateixa col·lecció, Introducción a la música de concierto, de l'editorial Océano. El text s'acompanya sempre d'un CD. Els textos i la tria de les músiques són d'Ana Gerhard. Les il·lustracions tenen una autora diferent a cada volum.

El Jazz, El rock i L'ópera són de l'editorial Alsinet. Els més grans hi trobaran molta informació interessant.

És molt bonic Nora i el jazz, que presenta, a través del llibre i d'un CD, la instrumentació d'una big band i els estils més característics del jazz. Un llibre per llegir, escoltar i cantar, amb l'interès afegit que s'adreça als més menuts i interpreten les peces els músics de la Big Band de Granollers. El text és de Toni Cuesta i Joana Moreno, les il·lustracions de Maria Vidal i la música de Martí Ventura. El va editar La Galera el 2007, avui deu ser difícil de trobar:

 


No hi poden faltar els poemes de Miquel Desclot:


El primer és d'Empúries, dels anys 80, potser no es troba. El segon, de La Galera, s'ha reeditat moltes vegades, i potser és més localitzable. Al recull de poemes d'en Desclot, Poesies amb suc, de La Galera, hi ha, entre altres,  tots els poemes del segon llibre.


I, per últim, un del 2018, de Joventut, un llibre joc on haurem de trobar els músics d'una orquestra perduts enmig d'escenes atapeïdes de gent, a diferents ciutats del món... L'autora és Chloé Perarnau.


dissabte, 27 de gener del 2018

Escultura i llibres, al Figaró

Ens crèiem que a la nostra col·lecció d'escultura i llibres ja hi teníem totes les escultures de llibres i lectura que hi ha a Catalunya. Doncs no.
La Carme ens fa arribar aquestes dues fotografies d'en Josep M. Cortina:




Les dues lectores són al poble del Figaró, al carrer Mn. Cinto Verdaguer. Desconeixem el títol i l'autor de l'escultura.



Gràcies a tots dos!

divendres, 26 de gener del 2018

Azadah, de Jacques Goldstyn

Joventut ens acaba de regalar un conte realment bonic. De tots els que els Reis ens han portat, és un dels que ens agrada més: Azadah, de Jacques Goldstyn.


El protagonitza l'Azadah, una nena afganesa.
Ha conegut una fotògrafa alemanya i s'han fet amigues. L'Anja li ha explicat moltes coses del seu país, de l'art, de la cultura. La periodista ja se n'ha d'entornar i l'Azadah està desolada. Voldria que l'Anja se l'emportés a Europa, on creu que la seva vida podria ser molt millor. Sap que el seu futur a l'Afganistan està condicionat per la guerra i una política que no ajuda gens les noies. Però l'Anja no pot endur-se la nena...

Imatges de l'editorial Joventut





















Les il·lustracions són del mateix autor, senzilles i realistes. Jacques Goldstyn és un geòleg quebequès que s'ha especialitzat en còmics de divulgació científica per a infants. 
La història d'Azadah ens entendreix, però és encara més emocionant quan sabem que es tracta d'un homenatge de Goldstyn a la fotoperiodista alemanya Anja Niedringhaus, premi Pulitzer de fotografia l'any 2005, assassinada a l'Afganistan el 2014.
Imatge de Time Magazine

dimecres, 24 de gener del 2018

La Biblioteca Popular de Valls fa 100 anys


La Gemma, mare de la comissió de biblioteca i filla de la població de Valls, ens fa arribar la fotografia i la notícia.
La de Valls va ser la primera Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya. Es va inaugurar el juny del 1918, a dalt de tot del passeig dels Caputxins. La Mancomunitat, com sabeu, va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de Catalunya. El projecte, elaborat pel polític i intel·lectual Eugeni d'Ors, estava organitzat en una biblioteca central i una sèrie de biblioteques sucursals que treballaven en xarxa.
L'antiga biblioteca de Valls va estar anys abandonada, però el 2011 la Diputació de Tarragona la va restaurar. Actualment és una sala d'exposicions i conferències:

dimarts, 23 de gener del 2018

Quan seran protagonistes les nenes?



Com cada any, hem fet el recompte de qui són els/les protagonistes dels llibres que els Reis ens han portat. Tinguem en compte que gairebé tots són editats el 2017.
Aquesta vegada en comptem 11 protagonitzats per nens, nois, homes o animals de sexe masculí, i només 6 per nenes, noies, dones, animals de sexe femení.

Nosaltres fem adquisicions tenint en compte la qualitat del llibre, no busquem la paritat. Però ens agrada analitzar a posteriori els resultats, per veure si poc a poc, es van igualant.
La resposta és no. Ens movem sempre al voltant dels mateixos percentatges. Des del 2015 ho anem calculant i només el 34, 36 o 35% dels bons llibres que trobem al mercat tenen a les noies com a protagonistes. És lamentable que, malgrat que el tema de la igualtat home-dona sigui en boca de tots, aquesta qüestió crucial de la presència femenina en la literatura infantil no canvii...

Us presentem els nostres llibres protagonitzats per nenes. 

Els primer, Anna i Valentina, de Danny Parker i Freya Blakwood (Patio, 2017), ens parla de dues amigues. S'han conegut a l'estació, eperant el tren, i de seguida s'han entès. Juguen, es diverteixen i, tot de cop, s'enfaden. Estan incòmodes, volen fer les paus. El conte utiliza la metàfora dels ponts que el tren travessa com a ponts que elles han de construir per reconciliar-se. És una història bonica i bellament il·lustrada. 
Si parlem d'amistats que es fan i desfan, és poc original que les protagonistes siguin nenes. Podien haver estat nens? O bé un nen i una nena? No deixa de ser un estereotip que les relacions personals i els seus conflictes sigui un assumpte femení!



Aquest sí, Una patinadora. Podria ser un patinador, però el conte és de Suzy Lee i, com sempre, les seves protagonistes són nenes. Es diu Líneas, és de Barbara Fiore, del 2017. És narrat només amb imatges. No us el perdeu. I atenció a les guardes!




El següent forma part d'una col·lecció que ja coneíxem: La família Massafilles, de Sussie Morgenstern. En català n'han aparegut quatre, editats per Nabdibú, el segell infantil-juvenil de Pagès. Però si cerqueu a la xarxa trobareu molts més llibres de les Trop d'filles!!! Són novel·letes breus, agradables de llegir, d'una familia composta per sis germanes i un germà petit:




Els contes clàssics en la versió de Xavier Deneux que edita Combel ens semblen molt bons. Un disseny impecable, més interessant que la pròpia història, que és prou coneguda:




Joventut ha publicat un llibre molt bonic. És de Jaques Goldstyn. Us en parlarem més extensament en una altra ocasió. Explica una història basada en un fet real, a l'Afganistan en guerra.  Protagonistes, una nena i una dona:




Aquest llibre no és una novetat, el va editar Ekaré el 2011! Fa molt temps que el volíem comprar. Hi ha molts llibres que ens parlen dels avis, però aquest ho fa amb una tendresa especial. La història l'explca una nena, encara que potser hauríem de dir que els protagonistes són els avis. El text és d'Arianna Squilloni i les il·lustracions d'Alba Marina Rivera:

dilluns, 22 de gener del 2018

Els secrets de la Faith Green, de Jean-François Chabas

 La Joana A, de Planetes (6è), ens recomana aquest llibre:


Aquest llibre m'ha encantat, gairebé no he pogut para de llegir...
Parla d'un nen que es diu Mickey, i de la seva besàvia (la Faith), que s'instala a casa seva, a la seva habitació i dorm al seu costat.
Al Mickey no l'hi cau bé, la seva besàvia, té unes altres rutines, uns altres horaris... a partir de les vuit del vespre no poden fer xivarri, i a les cinc del matí es desperta per anar a fer un passeig matinal.
Un dia, quan la Faith se'n va va a fer el passeig, descobreix una maleta sota el seu llit, decideix obrir-la, hi troba uns diaris personals manuscrits, al principi no vol mirar-los, pensa que tots podem tenir secrets de la nostra pròpia vida, però al cap d'una estona decideix llegir-los. Llegint, llegint, va descobrint coses que no sabia de la vida de la seva besàvia, coses que no s'hauria pogut imaginar de la seva besàvia. Cada cop es mirar amb més bons ulls a la Faith...
Si voleu saber com continua, LLEGIU-LO!!!

El noi que va xatejar amb Jack Sparrow, de Francesc Puigpelat

La Lola, de Planetes (6è), ha llegit aquest llibre:


Aquest llibre m'ha agradat molt. Està molt bé el que explica sobre el bullying i sobre la vida del nen protagonista.
M'ha agradat tant el que explica de Jack Sparrow que fins i tot m'han entrat ganes de veure les pel·lícules de "Piratas del Caribe".
Us el recomano a tothom. 
Ah, per cert... la intel·ligència sempre guanya a la violència! Si voleu saber perquè ho dic, llegiu el llibre. Us ajudarà a seguir endavant.

Una cita: "La brúixola apunta cap al que més desitges"

L'adreça de Johnny Deep: achat@johnnydeep.com

diumenge, 21 de gener del 2018

8a edició del festival Flic


Ja torna a ser aquí!
El festival d'experiències i de creació literària per gaudir de la literatura i de les arts. Pel foment del gust literari i la creació interdisciplinària, a través de formats innovadors i experimentals.
Per saber activitats, calendaris i horaris, cliqueu aquí.

dissabte, 20 de gener del 2018

Hay-on-Wye, vila del llibre


Hay-on-Wye és un poble de Gal·les, habitat només per 1865 persones. És la primera "vila del llibre" d'Europa, des del 1970. 


Compta amb quantitat de llibreries, sobretot de llibres de segona mà.
A primers de juny s'hi celebra un festival de literatura, on participen escriptors de prestigi reconegut.
És un paradís pels amants dels llibres!


Però, sabeu que a Catalunya també tenim Viles del Llibre? 

Bellprat va ser la primera, i ho és des de fa deu anys. És una població molt petita, no arriba als cent habitants. L'esforç econòmic que els representa l'organització de la seva fira anual ha impedit que celebressin la desena edició el 2017. Potser el 2018...



Cervera va ser la segona Vila del Llibre de Catalunya:



Montblanc, la tercera, va organitzar la seva primera fira el 2017:


I La Pobla de Segur s'inicia aquest any:


Al web de l'Ajuntament de la Pobla hi hem trobat aquesta explicació:

Però… què és una Vila del Llibre?
Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants i governants decideixen obrir pas als llibres i apostar pel desenvolupament econòmic i social del seu territori a través de la literatura. Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, …) amb l’objectiu d’oferir una forma sorprenent i diferent de viure i descobrir el territori.

divendres, 19 de gener del 2018

Llegir us proporciona felicitat?

Comentàvem fa pocs dies si llegir forma part o no de la vida de les persones. La Vanguardia publicava el 4 de gener un estudi sobre les activitats culturals i el seu impacte en el nostre benestar personal.
Mireu els resultats:



La conclusió d'Esteve Giralt, el redactor de La Vanguardia era que la cultura sí que proporciona felicitat.
La nostra és que, com ens temíem, la lectura no és l'activitat cultural preferida pels ciutadans i ciutadanes d'Espanya -aquest era l'àmbit de l'estudi- però un 7,33 no és una mala puntuació, i més d'un 80% de participació tampoc...

dijous, 18 de gener del 2018

Els Reis ens porten llibres de coneixements


També ens en porten de ficció, però ens agrada mostrar els de coneixements, per contradir aquella idea tan estesa que ja no s'editen bons llibres per aprendre...

En recomanem alguns que ens agraden molt:


Tant si teniu hort a l'escola com si no, us interessarà i us serà útil. Text i dibuixos de Gerda Muller , editat el 2017 per Animallibres:












Aquest és un llibre original:


Es tracta d'una volta al món a través de cases. Cases que són especials, que tenen ànima. Algunes són reals, altres inventades, però inspirades en el lloc on les situen les autores.
L'han escrit i il·lustrat la Mia Cassany i la Paula Blumen. Ens diuen que volen expressar la personalitat de cada casa, allò que ens transmet. I ho aconsegueixen.
L'edita Mosquito (2017)


Al blog d'en Jaume Centelles, La invitació a lectura, hi trobareu una ressenya molt més extensa.

Aquest agradarà a nens i nenes de totes les edats:


Ens explica quins són els animals que salten més, que corren més de pressa, que escalen millor... Els que són millors nedant, bussejant o volant... hi trobareu tots els récords esportius... del món animal.
Molt ben il·lustrat per Amélie Falière, amb textos amb textos de Pascale Hédelin, reparteix més de cinquanta medalles olímpiques a tot tipus d'animals. És de Joventut (2017).

Una biografia deliciosa, la d'Albert Einstein:

Un home que va formular preguntes mai formulades, trobar respostes mai trobades i imaginar coses mai imaginades. És un llibre estimulant, que explica de manera molt senzilla idees difícils, i fa venir ganes de pensar!
El text és de Jennifer Berne i il·lustracions excel·lents de Vladimir Radunsky. Takatuka (2017).

I, per acabar, cent biografies necessàries:


Un llibre editat als EEUU el 2016 gràcies al micromecenatge, amb la col·laboració de centenars de persones de tot el món. Il·lustrat per seixanta artistes diferents -totes dones- explica breument l'aportació de cent dones que varen confiar en elles mateixes i en la seva capacitat de transformació. 
Els autors, Ellena Favilli i Francesco Cavallo, parlen a les lectores del: "...món que estem construint juntes, un món en què el gènere no definirà la mesura dels vostres somnis, ni fins a on podeu arribar..."
És d'Estrella Polar, del 2017.


dimecres, 17 de gener del 2018

"Contes sota l'escala", a la Casa Orlandai


Aquest cartell que, sens dubte, emocionarà tothom que tingui més de catorze anys de veterania a l'Orlandai, anuncia una activitat que també ens il·lusiona: cada tarda de divendres s'expliquen contes a la casa Orlandai.
La propera sessió al peu de l'escala de marbre -que serà sempre nostra- és divendres 26 de gener, i hi podreu escoltar "L'amic del petit dinosaure".
Per a més informació d'aquesta activitat, cliqueu aquí.

divendres, 12 de gener del 2018

La biblioteca Clarà inicia un Club de Lectura Infantil



Aquesta sí que és una gran notícia!!!
Tant de bo totes les biblioteques públiques promoguessin els clubs de lectura entre els nens i nenes. I entre adolescents!