divendres, 28 de febrer del 2014

Dormint a la biblioteca?


Sambla mentida, però és veritat.


Ja fa uns quants anys que els nens i nenes de sisè dormen una nit a la biblioteca. És la vigília de Carnestoltes. Han estat "disfressant" l'escola fins a altes hores de la matinada i, quan acaben, passen plegats la nit a l'escola.
Això sí, abans d'adormir-se, mai una millor ocasió que aquesta, escolten el conte els explica la seva mestra...

Escultura i llibres


Gentilesa d'en Lluís Trabal, dues fotografies d'una escultura que hem vist mil cops i ens havia passat per alt.
És a Olot, al Passeig d'en Blay. Es diu "La lectura".
El seu autor és Miquel Blay i Fàbrega, escultor olotí. La va esculpir el 1918, amb pedra de Girona.


dijous, 27 de febrer del 2014

La nova biblioteca Joan Maragall, a Sarrià-Sant Gervasi


Sembla que ja falta poc perquè finalitzin les obres de la biblioteca Joan Maragall. La seva inauguració està prevista pel 2014, i així serà.

Llegim al web de la Diputació de Barcelona:

La tercera biblioteca municipal de Sarrià-Sant Gervasi es construeix sota terra als jardins del Centre cívic de Vil·la Florida. Les entrades de llum natural es camuflen en els jardins.
La nova biblioteca tindrà 2.983 metres quadrats construïts:
  • A la planta baixa hi haurà la zona d'acollida, una zona infantil i els punts de consulta per internet.
  • A la planta subterrània hi haurà l'àrea reservada per a adults, una sala polivalent per a actes culturals, una zona multimèdia per a la formació i l'alfabetització digital i els serveis tècnics.
Està previst que la nova biblioteca custodiï uns 50.000 documents, entre llibres, revistes i diaris, audiovisuals i videojocs.
Voleu fer la visita virtual per l'exterior de la biblioteca, per anar fent boca?

diumenge, 23 de febrer del 2014

La lectura, a la neu


Què fa una persona del Club de Lectura quan té una estoneta lliure en el cap de setmana de "l'Orlandai a la neu"?
Llegeix la Virgínia Wolf, naturalment!

dijous, 20 de febrer del 2014

Recomanem

Els nens i nenes de 5è, redactors de La Ploma de l'Orlandai han elaborat aquesta entrada:

La colecció del Diari del Greg és molt adequada per a nens i nenes de 9 a 12 anys, perquè és alegre i  emocionant.

Es tracta d'un diari protagonitzat per un nen, en Greg.

Els nens i nenes es diverteixen molt llegint aquesta col·lecció de llibres tan famosa. Ensenya a llegir amb facilitat. També ens ajuda a ficar-nos dins la pell del protagonista i a llegir amb sentiment i voluntàriament, sense cap obligació.

Elvis Rivoldi es una col·lecció ideal per a nens i nenes des de 10 a 12 anys. És una col·lecció molt divertida i simpàtica que fa que els nens i nenes s'ho passin bé.
Pensem que agrada tant que ajuda que decideixis llegir per tu mateix. 

A més cada llibre té un missatge diferent que fa que pensis potser de manera diferent i que valoris més els llibres.


I, pel que fa al cinema, recomanem:

Frozen, que es una pel·lícula per a tothom, des de 4 anys fins a 11.

És emocionant, és alegre i juga amb els sentiments dels nens i nenes.

 Parla de Nadal i de la felicitat, hi ha moltes cançons cantades per Demi Lovato i Martina Stossel, també coneguda com l'actriu de la serie Violetta.  


Lua i Judith

diumenge, 16 de febrer del 2014

Per què, fer un treball del llibre llegit?


A l'escola, els nens i nenes de 2n, 3r i 4t fan un treball després de llegir un llibre.
El de Cicle Superior també el fan, si volen. I la majoria volen.

A segon, cada setmana se'ls proposa un treball diferent. El fan en una llibreta, que us hem mostrat alguna vegada en aquest bloc (enllaç 1, enllaç 2)
A 3r i 4t el fan en un full solt. Com aquests que veieu penjats a la cartellera de la biblioteca. Poden optar entre dibuixar, escriure, o ambdues coses. També poden construir una maqueta, o qualsevol objecte que faci al·lusió al llibre. Tenen una llista d'una quinzena d'idees, per escriure sobre el que han llegit. El que no volem és caure en les clàssiques rutines: "Digues la teva opinió", "Fes un resum de l'argument"...




És en Pomelo, vermell














A cinquè i sisè, si hi han trobat el gust, segueixen fent el treball. A mesura que es fan grans (mireu els treballs del fons de la cartellera de la imatge inicial) tendeixen a escriure més i dibuixar o construir menys.
És cert que l'alumnat de l'Orlandai no ha de fer molta feina escolar a casa: som partidaris de posar pocs deures. Això ens permet demanar aquests treballs de biblioteca sabent que no són una càrrega.

Voldríem que, a la biblioteca, els nens i nenes no només experimentessin el plaer de llegir, sinó que, a més, aprenguessin a pensar, a parlar i a escriure sobre el que llegeixen. Una altra activitat habitual és la de recomanar llibres a la resta del grup, explicant-ne el motiu.
I encara un valor afegit final, de tots aquests treballs: en acabar la primària marxen de l'escola amb un record de tots els contes que els han explicat (cliqueu aquí) i de tots els llibres que han llegit. Quan hauran passat els anys, serà un tresor!

dimarts, 11 de febrer del 2014

Iela Mari, una il·lustradora excepcional

Imatge de Kalandraka
Ens arriba la notícia que el gener passat ens va deixar Iela Mari, als 93 anys.
Iela Mari, nascuda a Milà, va ser una autora d'avanguarda. 


Tots tres són llibres de l'editorial Kalandraka

El petit globus vermell, potser el més popular dels seus contes, és del 1967. Veiem les seves il·lustracions i díriem que és absolutament actual:





Busquem a la galeria d'imatges del Google i entenem les paraules de Cristina Taglietti, al Corriere della Sera:

Reinterpretó la realidad para los más pequenos. Con “El globito rojo” revolucionó el mundo de la ilustración infantil
Iela (Gabriela) Mari, nacida en Milán en 1931, murió el pasado 29 de enero. Empezó a publicar en 1967 en la editorial Emme, que dirigía Rosellina Archinto: páginas blancas sin palabras y un globito rojo (de chicle) que se transforma en diferentes figuras para transformarse en pelota, manzana, mariposa, paraguas… Iela Mari (su apellido de soltera era Ferrano) era un artista discreta, compañera ideal para aristas poliédricas como las de Enzo Mari, Bruno Munari o Leo Leoni, maestros desaparecidos que continúan creando escuela. De un tiempo a esta parte, los libros para niños en edad preescolar basados en la asociación de imágenes, proyectados intentando ver el mundo con los ojos y la mente de los más pequeños, se han hecho comunes, pero entonces eran una novedad. Iela Mari había comenzado con su marido Enzo, al que conoció en la Academia de Brera donde ambos cursaban estudios y con quien había firmado álbumes como “La manzana y la mariposa” o “El huevo y la gallina”, reeditados en Italia por Babalibri. Después prosiguió sola hacia el mundo de las formas y de la naturaleza (“Come que te como”, “Animales en el prado”). De Iela Mari nos quedan nueve álbumes iluminados por la gracia de quien sabe transmitir la poesía que vive en la complejidad.




Altres llibres de Iela Mari que no tenim i ens encantaria tenir a la biblioteca:
























Amb la col·laboració de la biblioteca de Rosa Sensat, que ens n'ha prestat tres, hem pogut fer aquesta exposició dels llibres de Iela Mari:



dissabte, 8 de febrer del 2014

Llegir a casa, amb els nostres fills

M. Jesús Comelles escriu cada setmana a l’Aracriatures. Avui ho fa sobre la lectura en veu alta compartida entre pares i fills.

A l’escola mirem de promoure entre les nostres famílies idees molt semblants a les que ella exposa a la seva columna. Per això us l’hem escanejat:

dimecres, 5 de febrer del 2014

"Novel·la negra" infantil i juvenil

Pels més petits, Edebé té una col·lecció de lectura fàcil i èxit segur: Els casos de l'inspector Sito. Són deu novel·letes protagonitzades per l'inspector Sito i el seu ajudant xinès Mai-Tinc-Po. L'autor és Antonio Iturbe i l'illustrador Alex Omist.

Cliqueu damunt la imatge per veure tota la col·lecció
Podem citar també la col·lecció del detectiu Puzle, de Baula. Escrits per James Preller i il·lustrats per Peter Niëlander, aquests llibres agraden a nens i nenes del cicle mitjà i superior. A la biblioteca ens n'han regalat dos:

El hàmster desaparegut
Les cartes anònimes















De casa nostra tenim les noveles de Joaquim Carbó protagonitzades per Felip Marlot, homenatge manifest a Philip Malowe i a la novel·la negra. Les darreres, del 2011 i el 2013, són Un dia en la vida de Felip MarlotLes vacances de Felip Marlot, il·lustrades per Òscar Julve i publicades per Barcanova.
















Ens agradaven molt unes novel·les de la mateixa editorial, publicades els anys noranta: La Júlia i la dona desapareguda, La Júlia i el facó maltès (indissimulat homenatge a Dashiell Hammet) i La Júlia i la desaparició del meteorit, de Manuel Valls. Ara ja són difícils de trobar, però espcialment la primera, eren bones.
















I pels primers cursos de Secundària, les novel·les de Fernando Lalana, i les del tàndem Andreu Martín/Jaume Ribera.
El primer ha escrit una sèrie protagonitzada per l'inspector Fermín Escartín. Són divertides i estan fetes amb la intenció de ser una veritable introducció al gènere negre.

















L'any 2013 Lalana ha publicat un nou llibre d'aquest gènere, que no pertany a la sèrie de l'inspector Escartín. És 13 perros, també de Bambú. El recomanem a lectors i lectores una mica més grans. Els protagonistes són la investigadora privada Elvira Ballesteros i el seu fill Fèlix. Hi teniu aventura i humor garantits: 


Andreu Martín i Jaume Ribera varen publicar una dotzena de novel·les policíaques per a adolescents protagonitzades per en Flanagan, àlies d'un noiet, en Joan Anguera, detectiu privat. Les primeres, dels anys noranta, encara poden  interessar, tot i que estan plenes de referències tecnològiques i comunicatives que sorprendran els joves lectors d'avui. La darrera és del 2009.

Cliqueu damunt la imatge per veure'ls tots


dimarts, 4 de febrer del 2014

Voleu fer de detectius?


La 9ª edició de la trobada de novel·la negra de Barcelona entre el 30 de gener i el 8 de febrer compta amb més de 60 activitats gratuïtes i l'streaming de la participació d'Andrea Camilleri.

La trobada de novel·la negra ha dissenyat una activitat per a nens i nenes:


VOLEU FER DE DETECTIUS?

De dimarts a diumenge, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, dos jocs de pistes que aconseguiran que les criatures se sentin com a autèntics detectius mentre busquen un lladre i un assassí a les sales del romànic i el gòtic.
Cliqueu aquí per a més informació.

Una altra activitat infantil:

Descobreix la teva biblioteca amb l'inspector Sito

a moltes de les biblioteques públiques de Barcelona, del 4 al 7 de febrer. Si us interessa, cliqueu aquí


Jan Plata. La crida dels pirates, de Josep Lluís Badal


Com de costum, ens fem ressò de les activitats de lectura que organitza la llibreria de Sarrià A peu, de pàgina.
Per a més informació del llibre, cliqueu damunt la imatge
El dia 14 de febrer, a les 7 de la tarda, sessió del club de lectura sobre aquesta obra, amb la presència del seu autor,  Josep Lluís Badal, per comentar-la. 
A la biblioteca de l'escola no la tenim, però és una bona novel·la d'aventures, guanyadora del 50è premi Josep M. Folch i Torres, publicada per La Galera el 2013.
(Tingueu present que no és una activitat gratuïta)

dilluns, 3 de febrer del 2014

Petons, abraçades i carícies


Aquesta quinzena... llibres que parlen de petons. 
Vam veure que hi havia a la biblioteca uns quants contes que tenien els petons com a tema principal, i hi vam afegir els de carícies i abraçades. 
Mireu si n'hem trobat:


Destaquem l'única novel·la, "Un petó de mandarina" de l'Eulàlia Canal
També llibres de coneixements, i per a adults
Hem guarnit la cartellera amb fotografies de persones conegudes, de l'escola o no, que es fessin petons i abraçades. Ara ens en van arribant més i més. Ens falten homes fent-se petons! Nens, nois, homes: què feu que no us petonegeu?


No tot són petons:

















Quan els grups de nens i nenes van a la biblioteca s'aturen davant la cartellera a mirar les fotografies i els llibres. Aquest és el que moltes mestres han triat per explicar-lo:


Una mare, reina d'un paratge, està tan ocupada que no té temps per a la seva filla. Ella se'n va de viagte a cercar qui li faci petons...




Com podeu veure... final feliç!


És de l'autora i  il·lustradora belga Kristien Aertssen, autora que publica a Flandes, Països Baixos i França, però poc coneguda a casa nostra. Corimbo va editar aquest llibre, l'únic que coneixem, el 2007.