diumenge, 25 de setembre del 2011

Kerity, la casa dels contes

Coneixeu el conte En Nat i el secret de l'Esperança? El va publicar Baula, el 2010. Era un llibre fet a França per Anik le Ray i la prolífica il·lustradora Rebecca Dautremer.


Ara s'estrena a Barcelona l'adaptació en dibuixos animats, al cine Verdi, en català, amb el títol de Kerity, la casa dels contes. L'autora del film és Dominique Monféry.
És una història d'amor pels llibres i els seus personatges. I portada a la pantalla amb una animació molt més dolça i tranquil·la que la que els nens i nenes estan acostumats a veure. No us la perdeu.

Us deixo dos tràilers. El francès és més bonic, però en la versió en castellà us fareu més càrrec de l'argument de la pel·lícula



dijous, 22 de setembre del 2011

La biblioteca de la classe


Els nens i nenes de primer -no els podem dir pel nom perquè encara no l'han triat- estrenen racó de la biblioteca, a la seva aula. Bonic, acollidor i confortable. Els coixins ens els ha fet la Mariona Sala, ex mare de l'escola. 



Vénen ganes de llegir, oi?

dimarts, 20 de setembre del 2011

Campanya a favor de la lectura

Al bloc de l'IES Lluís de Requesens hi hem trobat aquesta pel·lícula. És una campanya publicitària de la llibreria Gandhi, a la ciutat de Mèxic. Ens ha agradat moltíssim!

divendres, 16 de setembre del 2011

Cavall de guerra, de Michael Morpurgo

Afanyeu-vos a llegir aquest llibre, nois i noies!

El va escriure Michael Morpurgo, el 1982. I a casa nostra no hi va arribar fins el maig del 2011, gràcies a Estrella Polar.
En aquest bloc ja he parlat altres vegades de les novel·les d'aquest autor anglès,  Morpurgo: L'espasa adormida, Gol!, El regne de Kensuke... van arribant amb comptagotes i ens agraden totes. 
Cavall de guerra és una història excel·lent per a lectors/es potser a partir de dotze anys. L'acció se sitúa al 1914, coincidint amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, i el narrador és un cavall. Els seus amos el venen a l'exèrcit i el seu destí és el front. Segur que ignoràveu, com jo, que a la guerra de 14 els soldats encara lluitaven tot cavalcant, i els canons eren arrossegats per cavalls! La novel·la és també una història d'amistat, la que s'estableix entre el Joey, el cavall, i els seus successius amos. És un llibre interessant i emocionant a parts iguals.

I per què us heu d'afanyar a llegir-lo? Doncs perquè Steven Spielberg ja n'ha fet una adaptació cinematogràfica, que s'estrena a casa nostra el mes de desembre. I ja sabeu que sempre és millor llegir el llibre abans de veure el film!
Us penjo el tràiler. Les imatges són molt fidels al que jo m'havia imaginat, en llegir-lo. Tant de bo sigui una bona pel·lícula...

dilluns, 12 de setembre del 2011

diumenge, 11 de setembre del 2011

La Setmana del Llibre en Català, a ple funcionament


Avui, 11 de setembre, m'he acostat a les parades de la Setmana del Llibre en Català.
Feia molta calor, aquest matí. Però això no ha impedit que el públic que hi passejava fos nombrós. I és que la fira, al recinte de la Ciutadella, quedava a mig camí entre les paradetes reivindicatives de Lluís Companys i l'acte institucional del Parlament. Era gairebé obligat passar-hi.

Parades de llibres, de revistes, presentacions, activitats per a criatures... hi havia de tot i força.

Tant de bo al llarg de la setmana rebin també força visites. No oblideu que hi ha un programa farcit d'activitats!
Cliqueu el logo per consultar el programa

La Bernat Metge, potser als instituts


Ha estat una iniciativa lloable, la del diari Ara: reeditar una selecció de 51 volums d'entre els 365, em sembla, que componen aquesta col·lecció de clàssics. Són llibres de Sèneca, de Plató, d'Aristòtil, de Virgili... que es van començar a traduir i a editar en català el 1923 sota el mecenatge de Francesc Cambó

La primera edició, ara d'antiquari
Ara bé, el diari ha tingut la idea, per promocionar la seva venda i, alhora, promoure la cultura clàssica, que si una persona compra la col·lecció sencera, l'Ara en regala una altra a l'escola que aquesta persona trii. Diuen: Cap escola sense la Bernat Metge, i cal reconèixer que l'eslògan sona bé. Afirmen: "Treballar per garantir que totes les biblioteques escolars tinguin una de les millors col·leccions de clàssics del món ens sembla un missatge positiu de suport a la comunitat educativa i d'ambició cultural i nacional", i girebé convencen.
A una escola de primària aquesta col·lecció no serà llegida ni consultada. La seva presència a les nostres prestatgeries podria ser un símbol de cultura i de catalanitat, però creiem que no té massa sentit. A la biblioteca de l'escola hi volem llibres útils, que els alumnes remenin i  llegeixin, que els interessin i els agradin.
Creiem en el valor dels clàssics, tenim algunes adaptacions -de l'Ilíada, d'Homer, de les faules d'Isop- que són llibres reescrits perquè els nenes i nenes els puguin entendre. I també creiem en el valor dels símbols, per això servem llibres antics, dels inicis de Talitha, que cap dels nostres alumnes farà servir mai per a consultar...

Pares, mares, si havíeu pensat que la idea del diari Ara era bonica, regaleu-los, si us plau, als instituts on altres fills i filles vostres cursen -o cursaran- l'ESO. Allí els faran més servei. I gràcies!






 

Clàssics adaptats que l'alumnat de primària trobarà al mercat. Alguns els tenim a la nostra biblioteca, no tots.

dissabte, 10 de setembre del 2011

"Els mestres han de ser bons lectors"

Ho diuen en Juli Palou i en Jaume Cela a l'article d'avui, dissabte, de l'Aracriatures.
A la biblioteca de l'escola tenim tots els suplements Aracriatures del diari Ara a la vostra disposició. Ens semblen molt interessants la majoria dels articles que s'hi publiquen. Hi ha una secció fixa anomenada La setena hora. Se'n cuiden aquests dos mestres i, naturalment, parlen d'educació i d'escola.


Avui l'article es diu Llegir per llegir-se, i m'ha agradat tant que, com que no he sabut enllaçar-lo, us l'he convertit en document.
Cliqueu aquí sota i el podreu llegir. Ja em direu què us sembla

divendres, 9 de setembre del 2011

És el nostre tercer aniversari

Ei, fixeu-vos en el pastís: llibres i portàtils!
 Avui fem tres anys!
Ara fa un any us explicàvem que havíem aconseguit créixer en nombre d'entrades i també en nombre de comentaris dels nostres lectors/es. Hem seguit creixent en els dos sentits: una entrada cada tres dies i més de cinc-cents comentaris! (hi ha trampa, també he comptat les meves respostes). No crec que poguem seguir augmentnt la nostra presència al bloc. Intentarem, això sí, mantenir-la.
Però, atenció a la notícia:
Per celebrar el tercer aniversari, 
HEM CREAT UN BLOC NOU
És el germà bessó del bloc que coneixeu, mireu-lo:

Feia temps que hi donàvem voltes: la biblioteca escolar no només ofereix llibres als seus usuaris. És també un centre de recursos per a l'aprenentatge. I, avui per avui, molts d'aquests recursos són digitals. Hauríem pogut oferir en el nostre bloc ambdós tipus de materials, els llibres i les eines digitals. Però ens semblava que no ens hi cabrien i hem triat aquesta opció: dos blocs.
Esperem que el de la biblioteca digital us agradi tant com aquest i que hi volgueu participar tant o més. Nens i nenes, mestres, pares i mares, bibliotecaris/àries i lectors/es d'arreu:
SOU LA NOSTRA RAÓ DE SER

dijous, 8 de setembre del 2011

Els bibliobusos

Fotografia d'en Bruno Carreras, de Guineus
Fa uns dies, quan encara era de vacances a la zona del Lluçanès, vam visitar el poble de Perafita.
I mireu què hi vam trobar, la parada del bibliobús.

El bibliobús és una biblioteca mòbil que s'ha impulsat a les zones de poca concentració demogràfica, no prou per fer-hi una biblioteca pública. Actualment la Xarxa de Bibliobusos de la Diputació de Barcelona té 9 bibliobusos, que donen servei a 104 poblacions petites.
Els bibliobusos estan equipats amb les actuals tecnologies, i poden prestar uns serveis semblants als de les biblioteques. Penseu que cada bibliobús porta diàriament un nombre aproximat de 4.000 documents entre llibres, vídeos, discos, revistes i diaris.
Ens va agradar veure la parada, però ens hauria agradat més encara veure el bibliobús en acció!

diumenge, 4 de setembre del 2011

Ha mort Jordi Fornas


Jordi Fornas era pare de l'escola Orlandai. Hi van venir els seus quatre fills. Darrerament ja era avi, de l'escola. D'en Pau i en Lluc Cabús, que fa pocs anys encara hi venien. I era l'oncle de la Laia Nieto, també.
Era pintor, un artista de Sarrià. I una gran persona.

També era dissenyador gràfic. Els anys seixanta va revolucionar el disseny amb les seves portades als llibres d'Edicions 62 i als discs del segell Edigsa.
Jutgeu vosaltres mateixos. De la col·lecció El Trapezi, de 62, que, pel seu contingut, també va ser una revolució en la literatura juvenil del moment:


De la col·lecció El Balancí, també d'Edicions 62:


També va dissenyar les portades de la col·lecció policíaca La cua de palla, modernes, innovadores, magnífiques:
Des d'aquí volem manifestar la nostra admiració per la seva obra, com a pintor i com a dissenyador.

dissabte, 3 de setembre del 2011

Una llibreria a Viena


De nou la Reina i l'Abebe ens envien una fotografia de les seves vacances. 
És l'aparador d'una cèntrica llibreria de la ciutat de Viena. Sembla que allí fins i tot els aneguets de banyera són bons lectors...
Gràcies per pensar el el nostre/vostre bloc, amics!

dijous, 1 de setembre del 2011

La setmana del Llibre en Català

Com cada any, us proposem que participeu en les activitats de la Setmana del Llibre en Català.
Aquest any es celebra a Barcelona, al parc de la Ciutadella, del 9 al 18 de setembre.
Si cliqueu el logo trobareu el programa:


Fixeu-vos en les entrades de l'esquerra del programa. Entre les llibreries que exposen hi ha Casa Anita i Abracadabra, les dues especialitzades en llibre infantil. Valdrà la pena visitar-les.
I si entreu a Activitats familiars, veureu que tots dos caps de setmana hi ha un munt de coses interessants per a nens i nenes.