diumenge, 26 de febrer del 2017

Ja us heu inscrit a la Jornada Bibliomèdia?


Bibliomèdia és un grup de professionals diversos vinculats a la biblioteca escolar que, amb més de 20 anys de trajectòria, continua col·laborant en la seva implantació, consolidació i actualització.

Enguany hem volgut transformar la trobada del grup del segon trimestre en una jornada oberta a totes aquelles persones que senten i viuen el compromís de millorar les biblioteques en els centres educatius.


Aquest és el programa de la jornada:

Es celebrarà a l'escola Pere IV, de Barcelona:

Per accedir al programa sencer, cliqueu aquí

Per a inscriure-us, aquí

Festa de Carnestoltes: una comparsa sobre la lectura


Divendres els nens i nenes de Minerals, la classe de 4t, ens van fer un regal meravellós: una comparsa sobre el món de la lectura.

Es varen disfressar de personatges de contes, còmics i novel·les, sorgits de l'interior dels seus llibres. Mireu:


















Van ballar tots plegats:



I ens van oferir els seus missatges:





Mireu-los, tots els Minerals. Quins personatges reconeixeu?




Us ajudarem:

Hi ha els representants del món dels còmics: l'Arale, de Dr. Slump, de Toriyama; en Mortadelo i en Filemón, d'Ibáñez; l'Astèrix i l'Obèlix, de Goscinny i Uderzo; en Tintín, d'Hergé; un Barrufet i una Barrufeta, de Peyo; en Yakari, de Derib&Job; i també dos Wally, noi i noia.

Hi ha protagonistes de novel·les: la Bora, del Viatge al país dels Lacets, de Sebastià Sorribes; en Voldemort i en Harry Potter, de J. K. Rowling; l'Inspector Cito, d'Iturbe i Omist; les Donetes, de Louise May Alcott; dues Tines Súperbruixes, de Knister; la Tea Stilton, la Matilda, de Roald Dhal, i el dragó de Dragonero, de Josh Lacey.

Un sol representant del món dels contes: l'elefant Pomelo, de Ramona Badescu i Benjamin Chaud.

Els heu tobat tots?

dissabte, 25 de febrer del 2017

Llibres que parlen d'abelles

És un tema que ens motiva cada dia més, a les criatures i a nosaltres: les abelles estan en perill? Per què la seva feina és tan important a la natura? Què passarà si desapareixen?

Us recomanem dos bons llibres de coneixements del 2016. L'un per a grans, l'altre per a petits. L'un en castellà, l'altre en català. Tots dos imprescindibles a les nostres bibliotques.

El primer, d'un autor polonès que no coneixíem, però ens ha semblat molt interessant. Els textos contenen moltíssima informació -l'autor és també apicultor- ben accessible per a l'alumnat de primària, i les il·lustracions són, com podeu comprovar, molt bones:

Editorial Maeva Young, 2016


Les tres imatges del blog @vadelij, de Susana Peix

L'altre:
Editorial Bruixola, 2016
És de Britta Teckentrup, molt bona autora i il·lustradora a qui també coneixem per aquests altres llibres, que trobareu a la nostra biblioteca:

Gran llibre per parlar de la mort als nens i nenes
Per a jugar amb els més petits,
sobre els animals del bosc















I  aquests dos excel·lents llibres-joc:





dimecres, 22 de febrer del 2017

De nou, llibres sobre refugiats

Hem fet una cartellera temàtica d'urgència:


El setembre del 2015, fa un any i mig, n'havíem fet una altra amb més calma i més creativitat. Aleshores només teníem cinc llibres per mostrar. Quants se n'han editat, en tan poc temps! Desgraciadament, és un tema candent i dolorós que no es resol. I van apareixent més títols per a infants i joves.

D'algun n'hem anat parlant en entrades de fa poc. Si cliqueu damunt les fotos accedireu a les entrades anteriors:




















Avui us presentem aquest:















Amb molta imatge i poc text ensexplica la història d'un nen, l'Akim. La guerra, la fugida, el camp, l'acolliment. És de Lóguez, publicat el 2015, guanyador de sis premis de literatura infantil. L'autor, Claude K. Dubois, el coneixíem en un altre registre, acompanyat per Carl Norac:


diumenge, 19 de febrer del 2017

Gràcies, Carme Fenoll

De Nació Digital
Ho hem sabut aquesta setmana, però és una notícia de la setmana passada. Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat durant cinc, a qui vam tenir el gust de conèixer personalment i d'escoltar en un parell d'ocasions, ha hagut de d'abandonar el seu càrrec. Per mig punt no ha superat l'altra persona que li disputava el càrrec en el concurs públic que s'havia de dur a terme aquest any.

Us deixem dos enllaços de la revista Núvol perquè us feu càrrec de la vàlua de Carme Fenoll. Els escriuen Ana Merino i Bernat Puigtobella. Val la pena llegir-ho.

De Núvol. Cliqueu la imatge per llegir el text
De Núvol. Cliqueu la imatge per llegir el text
Per acabar, llegiu, sisplau, el seu "Decàleg bibliofílic", una declaració de principis genial.


divendres, 17 de febrer del 2017

11 de març: Jornada Bibliomèdia

Atenció! 

Bibliotecàries i bibliotecaris escolars, mestres i amants de la lectura en general, reserveu-vos aquesta data: 11 de març.

Quan s'acosti el dia penjarem el programa i l'enllaç per inscriure-s'hi, però ara anoteu-ho a l'agenda. Bibliomèdia, la xarxa de professionals vinculats a les biblioteques escolars, amb més de vint anys de trajectòria, ens convoca i ens necessita. Ha arribat el moment de reexplicar el concepte de biblioteca escolar i posar en valor la seva funció pedagògica.

NO US HO PERDEU!!!

diumenge, 12 de febrer del 2017

Escultura i llibres, a Madrid


Avui és la Victòria Gràcia qui ens envia una fotografia. Li agraïm molt.

Aquesta lectora empedreïda la trobareu a Madrid, a la plaça del Dos de Mayo, davant de l'escola Pi i Margall. És feta en bronze, porta per títol "Lecturas del Dos de Mayo" (1999) i el seu autor és Emilio Velillo. 

Buscant informació sobre l'escultura hem sabut que forma part d'una col·lecció de quatre dones de bronze que es varen instal·lar al barri de Malasaña de Madrid en el moment de la seva rehabilitació.

Una altra de les escultures és la "Julia".

Imatge de "Somos Malasaña"


Representa a una noia que es deia realment Júlia, que el segle XIX assistia a la Universitat Central del carrer de San Bernardo disfressada de noi. En aquella època només els homes hi podien estudiar.
És obra de l'escultor Antonio Sentín i va ser instal·lada el 2003 davant del número 42 del carrer Pez.

dissabte, 11 de febrer del 2017

Escultura i llibres, a Alcalá de Henares


Aquesta vegada es tracta de l'escultura de Catalina de Aragón, filla dels Reis Catòlics, infanta de Castilla i reina d'Anglaterra.
L'ha trobat l'Antònia a Alcalà de Henares, davant del Museo Arqueológico Regional. És obra de l'escultor Manuel González Muñoz (2007).

dijous, 9 de febrer del 2017

L'única por de Dostoievski

"Deixar de llegir llibres és deixar de pensar"
Fiódor Dostoievski













La frase l'hem trobat -com tantes altres coses- a la revista digital Catorze.
Publiquen una lllista de catorze frases atribuïdes a aquest autor. Sobre la vida, l'amor, Déu, l'home... Aquesta, referent a la lectura, és una de les catorze. Ho trobareu sencer clicant aquí.

diumenge, 5 de febrer del 2017

Granotes a la biblioteca


La primera expo del febrer. Un tema banal, les granotes. Sempre ens sorprèn la quantitat de llibres que acabem trobant:



En Gripau i en Gripou, d'Arnold Lobel, inseparables. De les seves històries tendres ja us en vam parlar en una entrada anterior:


L'estimada granota de Velthuijs i els seus amics, en aquests contes plens de valors (dels autèntics), on el de menys és que la protagonista sigui una granota:

Les edicions modernes són de Cruïlla, d'entre 2005-2007

Les que es transformen en prínceps, o no. Mai facis un petó a una granota, diversos contes de Fiona Waters (Parramón, 2008) i Encanteris, d'Emily Gravett (Picarona, 2016):


Els preferits de nens i nenes, dos meravellosos àlbums de Wiesner (Oceano Travesía, 2011/2012):













El divertidíssim Compte amb la granota, de William Bee (Joventut, 2008):



Les dues granotes, de Chris Wormell (Joventut, 2004), una història plena d'ironia i humor:



Dos llibres sense paraules que ja podem classificar de clàssics, de Mercer Mayer (Los cuatro azules, 2008):



I, per últim, els llibres de coneixements: