dijous, 30 d’octubre del 2014

El conte de les colònies de 5è

Cada any, quan som de colònies a La Garrotxa, la M. Antònia explica als nens i nenes de cinquè aquesta novel·la, abans d'anar a dormir:


Els parla d'un món nou i desconegut per a ells, el de l'alpinisme d'alta muntanya, i també de la cultura oriental: el Lama, el budisme, les pregàries, els sherpes... 




Cada nit un trosset, la història va avançant: què li va passar a la Mireia, la protagonista? va desaparèixer? va morir a la muntanya? o és viva?



I el final de la història, a Barcelona. És tan llarga que amb quatre nits no en tenim prou. I els nens i nenes volen saber com acaba!

Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent és de Josep Francesc Delgado, publicada per El roure de can Roca. Ja té vint-i-cinc anys i moltes edicions. Forma part d'una tetralogia sobre el món tibetà, integrada també per:


















Mireu l'entrada que vam fer, el 2009, d'aquesta mateixa activitat, clicant aquí

dimarts, 28 d’octubre del 2014

Trobada d'il·lustradors a Sarrià, organitzada per "A peu de pàgina"

Aquest any no hi vam poder ser, però algunes mares de la Comissió de Biblioteca hi van passar una estona i ens han regalat aquestes imatges



En Jaume Copons i la Liliana Fortuny signant els llibres del L'Agus i els monstres (Arriba el Sr. Flat!, Salvem el Nautilus), que de ben segur agradaran molt:





En Xavier Salomó dedicant a la biblioteca de l'escola el seu nou llibre, el que veieu a la fotografia anterior, Quin caos d'habitació, editat per Cruïlla. Més enllà d'un simple llibre joc -com els que ha fet els darrers anys- vol ajudar les famílies a relativitzar el problemes que no són tals. Us el recomanem.


El nostre amic Jordi Vila-Delclòs, que no falla mai a aquesta cita:


S'oferien tallers per a nens i nenes. Aquest era el d'estampació amb patata:


Moltes gràcies, mares (Reina, Anna) i, sobretot, moltes gràcies, Gemma Barrufet, d'A peu de pàgina, que ha aconseguit perpetuar aquesta trobada d'octubre i convertir-la en una tradició a Sarrià.


dissabte, 25 d’octubre del 2014

La Minibiblioteca del Parc Nou d'Olot


Hem estat cinc dies de colònies a Olot, amb les Sargantanes, els nens i nenes de 5è.
Ahir, darrer dia, vam visitat el Museu dels Volcans, situat a l'interior del jardins del Parc Nou. 



Vam tenir aquesta agradable sorpresa: la biblioteca més petita que coneixem, fins al present. Petita i especialitzada: tot són materials sobre el Parc Natural de La Garrotxa, els terratrèmols, la vegetació de la zona... 

divendres, 24 d’octubre del 2014

IV Trobada d'Il·lustradors a Sarrià

Organitzada per la llibreria A peu de Pàgina, demà tenim a Sarrià la IV trobada d'il·lustradors i il·lustradores. Mireu la llista d'artistes que hi ha al final del cartell. És un motiu més que suficient per no perdre-us-la. Tot el matí a Jaume Piquet!


dimecres, 22 d’octubre del 2014

24 d'octubre, Dia de la Biblioteca



El 28 d'octubre és el Dia Internacional de les Biblioteques.
Ho celebrem amb un poema, que hem penjat a l'entrada:


I una exposició de llibres sobre el tema:


No farem cap més celebració. Volem creure que, a l'Orlandai, cada dia és el dia de la biblioteca...


dilluns, 20 d’octubre del 2014

Llibres de gats i gossos


Hem tret de les prestatgeries els llibres que parlen de gats i de gossos. Havien de complir una condició, que la relació amb els seus amos fos important en l'argument de  de la història. Per això l'exposició es diu animals de companyia.
No ens imaginàvem que en trobaríem tants. Mireu:


I de gossos molts més:

 

Com que a la imatge no es veuen bé, enumerem els llibres per a lectors més grans:

La Lilí vol un gatet, Dominique de Saint-Mars, La Galera, 1998
La Lisa i el gat sense nom, de Kathe Recheis, Ed. Barcanova, 1997
Jo, aquí, només sóc el gos, de Jutta Richter, Ed. Cruïlla, 2014, Vaixell de vapor (nosaltres el tenim en castellà)
Molsa, de David Cirici, Ed. Edebé, 2013. En vam fer una entrada fa un any.
Quin gos més golafre!, d'Angela Sommer-Bodenburg (l'autora del Petit Vampir), Ed. Cruïlla, 1999
El Senyor Bello i l'elixir blau, de Paul Maar, Ed. Viena, 2014
I els dos de Bernardo Atxaga protagonitzats per la Xola ( i els senglars, i els lleons), de Cruïlla 1998 i 2002.

Hem aprofitat per presentar tambe llibres de coneixements de gats i gossos:


Es tracta d'un tema que interessa molt a les nostres criatures. 
Us recomanem especialment les tres col·leccions dels darrers llibres, que no per històriques són menys valuoses, al contrari. Parlem de les dues de Cruïlla, Minizoo i Món Meravellós, i la de Combel, I tu qui ets? Animals.

dissabte, 18 d’octubre del 2014

Petits! Grans! Llibres!

No us en oblideu. Aquest cap de setmana:


     Pitgeu damunt del cartell per a saber-ne més

Maletes viatgeres


Ens sembla que sí, que ho hem encertat. 
Ara fa un any us dèiem que aquest tipus de maleta -maletins d'ordinador portàtil de colors- resistirien un curs sencer. I així ha estat.
Hem renovat poc el contingut. Hem canviat les revistes i alguna pel·lícula. Dels CDs de música i dels contes n'estem satisfets. Com veieu, no demanem a les famílies que facin "deures. Només que llegeixin, que ja és prou!

divendres, 17 d’octubre del 2014

"Abecedari Miró", de Mar Morón i Gemma París

És la nostra darrera adquisició:


La Fundació Miró ha impulsat la realització d'aquest llibre, que mostra vint-i-set detalls d'obres de Joan Miró, cadascuna com a referent d'una lletra de l'abecedari. L'ha editat Gustavo Gili.
L'obra s'ha portat a terme també en castellà i anglès. 





Hi trobareu dibuixos, pintures, escultures, detalls i obres senceres. Es tracta d'una excel·lent manera d'acostar els nens i nenes a l'obra de Miró, alhora que innova els clàssics referents de les lletres de l'abecedari que les mestres utilitzem a les aules dels més petits.

Presentació del llibre, el 2 d'octubre, al Pati Nord de la Fundació Miró

Les autores, Mar Morón i  Gemma París, están preparant altres coleccios d'imatges associades a lletres i paraules. Tant de bo aviat vegin la llum noves obres, probablement la del Modernisme.

diumenge, 12 d’octubre del 2014

Finlàndia, el paradís

Biblioteca Central a Helsinki. D'El País

Llegit a l'Ara d'avui: 

Cada finlandès llegeix una mitjana de 47 llibres a l'any.

Gairebé representa un llibre setmanal. I no parlen dels estudiants de Primària, no. És un promig que inclou tota la població! Com és possible?

Busquem a la xarxa i l'Ara.com ens dóna una altra xifra: 

Cada ciutadà finlandès passa una mitja de 45 minuts al dia llegint. 

Llegiu el breu reportatge sobre la Fira del Llibre de Frankfurt, on Finlàndia és el país convidat aquest any, clicant aquí

Seguim cercant a Internet i trobem un article molt interessant publicat al País el 4 d'octubre, on es parla extensament de la passió que els finladesos senten per la lectura. Hi trobem l'explicació: la lectura en família, la quantitat de biblioteques per habitant, els alts nivells educatius, la presència normal dels autors a les escoles... Llegiu-lo:


Kaisa, Biblioteca Central a Helsinki. D'El País

divendres, 10 d’octubre del 2014

Les Orenetes a la biblioteca


Quantes vegades hem escrit un text molt similar a aquest? Les paraules són les mateixes, les criatures sempre mostren cares  noves.


Cada setembre, les Orenetes, els nens i nenes de la classe de tres anys, coneixen la biblioteca de l'escola. 
La Nathalies els saluda, o més ben dit, en Serafí, el petit bibliotecari que cada setmana triarà un conte per a ells, els saluda a tots i cadascun.



Despreés la Nathalie expilca el conte que en Serafí havia preparat:


Les Orenetes escolten atentament. 
Benvolguts nens i nenes, tant de bo aquest sigui l'inici d'una història compartida. Els llibres i vosaltres, petits lectors, teniu molt camí per a recórrer plegats. Benvinguts a la biblioteca de l'escola!

dijous, 9 d’octubre del 2014

Nens i nenes bibliotecaris


Ho hem llegit a El Periódico d'avui.
Els alumnes de l'escola Àngels Baixeres tenen el privilegi de treballar amb materials antics de debò, a la seva biblioteca.  Ho han de fer amb guants, per no malmetre els documents històrics. La seva escola es va fundar el 1922, i conserva materials didàctics i llibres anteriors a la cuerra civil.  
Llegiu l'article sencer "Rera la porta secreta" clicant aquí. 

diumenge, 5 d’octubre del 2014

La literatura en pantalla (continuació)


Avui, segon dia del congrés, ens ha interessat molt la presentació de Kate Pullinger, escriptora canadenca, sobre la seva novel·la digital Inanimate Alice. Publicats els primers quatre episodis en llengua anglesa, entre el 2006 i el 2008, l'autora ja té preparats el dos següents, en 3D
Inanimate Alice és un exemple notable de literatura interactiva: una novel·la que inclou text, imatges, vídeos, efectes sonors, música i animació. D'aquest producte que ella elabora Pullinger en deia "ficció multimodal", Però, curiosament,  admetia la possibilitat que l'usuari prescindís del que no és text, per centrar-se només en la lectura de la novel·la textual.


Inanimate Alice ha rebut multitud de premis, a Austràlia, a ls EEUU, al Regne Unit i també a Espanya. Ha estat utilitzada i recomanada per professors de secundària i per bibliotecaris...
Cliqueu damunt la imatge, remeneu i mireu. 


Una estona més tard, a la taula rodona sobre La creació i l'edició de textos digitals, Arnal Ballester ens deia: "En la ficció digital no només canvia el suport, canviarà el llenguatge. Serà una nova forma de crear". Admiràvem Ballester com a il·lustrador i professor, i no ens va decebre gens. Les seves intervencions van ser, al nostre parer, les més estimulants del congrés.


A la fotografia, Neal Hoskins, editor anglès que ha fet el pas a la literatura digital. A la taula rodona definia així la seva feina: "Conectem històries i persones utilitzant tecnologies". 

Diríem que el congrés ens ha fet modificar la manera d'entendre el tema, a la majoria dels qui hi hem assistit. La literatura digital és entre nosaltres per quedar-s'hi. A les bibliotecàries ens interessa aquest tipus de ficció perquè sabem que interessarà els nostres infants i joves. De la mateixa manera que els adults es pregunten: "Llegeixes prosa o poesia?" "T'agrada la ficció o l'assaig?", els nostres joves es diran: "Ets de literatura tradicional o de literatura interactiva?". I hi haurà espai per a tot.

dissabte, 4 d’octubre del 2014

La literatura en pantalla


S'està celebrant a Barcelona, a la Casa de Convalescència-UAB, el simposi La literatura en pantalla, organitzat per Gretel, el Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Yunko Yokota, en un moment de la seva alocució

Aquests són els objectius que es plantegen, com a punt de partida del simposi:

  • Presentar i discutir caracteritzacions i anàlisis de la producció actual de literatura infantil i juvenil digital.
  • Presentar i discutir els avenços de la recerca sobre el usos lectors i els processos interpretatius d'obres digitals per part dels infants i dels adolescents en diverses situacions dins i fora de l’escola.
  • Intercanviar experiències i pràctiques docents que incorporin les tecnologies o bé els textos literaris digitals a l’educació literària en les diferents etapes educatives.
  • Promoure la recerca sobre el corpus literari digital, el seu impacte en els lectors i la seva integració a les aules i sobre la incidència de les tecnologies en la formació del lector literari.

Presentació d'experiències: Poesia, lectors i altres aproximacions a la LIJ digital

Tal i com Gretel sempre aconsegueix, conferències i presentacions estan sent sumament interessants. Potser, en acabar, les persones assistents trobarem resposta a la pregunta: els usuaris de literatura en pantalla, som lectors o interactors? O, més ben formulada: estem parlant de literatura, o d'una activitat diferent?