dimarts, 29 de novembre del 2011

El oso, de Danièle Heymann

En Pol em demana que parli d'aquest llibre.
Es va publicar el 1988, amb les imatges de la pel·lícula El oso, de Jean-Jacques Annaud.
El que ha agradat a en Pol i als seus germans, i té ganes de comentar, és, en realitat, la pel·lícula. Protagonitzada per animals i gairebé sense actors, sembla un documental. És una de les pel·lícules que mostren més amor i respecte per la natura que hem vist mai. Va guanyar un premi César el 1988.

El seu director ha fet altres pel·lícules amb animals com a protagonistes: Dos hermanos, que explica la vida de dos tigres, i també tenim a la videoteca de l'Orlandai. És l'autor d'altres films coneguts: En busca del fuego, El nombre de la rosa y Enemigo a las puertas.
Ens ha agradat parlar d'aquest film al nostre bloc perquè, com tantes vegades, és l'adaptació d'una novel·la més antiga: The Grizzly King (El rey de los osos), de James Oliver Curwood, publicada el 1916.

diumenge, 27 de novembre del 2011

"Nois i noies, tants a tants"

Una notícia que és el contrapunt de l'entrada d'ahir:


Coneixeu el projecte "Nois i noies, tants a tants"? Es tracta d'una maleta amb un centenar de títols, degudament seleccionats i comentats.
Són bons llibres que ens permeten una mirada i una reflexió en favor de la igualtat d'oportunitats, la superació dels estereotips de gènere, culturals i socials, i la defensa de la dignitat personal, i aporten recursos als docents per treballar la coeducació.


El treball bibliogràfic i de recerca que ha permès confegir aquesta maleta ha estat desenvolupat per Rosa Mut Carabasa i Amàlia Ramoneda  Rimbau. Per aquest treball, la Biblioteca de Rosa Sensat ha obtingut aquest any el Premi 8 de març-Maria Aurèlia Capmany de l'Ajuntament de Barcelona en la XXV edició.  

El curs que ve, a través del nostre Centre de Recursos, tindrem una bona temporada la maleta a l'escola. Ja tenim la comanda feta.

dissabte, 26 de novembre del 2011

Llibres per a nens, llibres per a nenes?

A l'Aracriatures de dissabte passat, Paloma Arenós presentava el llibre de Bel Olid, Les heroïnes contraataquen. És un assaig sobre el sexisme en els llibres, guanyador del vuitè premi Rovelló d'assaig  sobre literatura infantil i juvenil, que atorga anualment l'ajuntament de Mollerussa.


Arenós cita alguns fragments del llibre, que m'han semblat molt interessants.
Olid afirma que "pel que fa als personatges principals, segueixen havent-hi moltes menys noies que nois i les dones adultes solen tenir una rols molt tradicionals"
També diu que als nois d'avui dia "els costa molt identificar-se amb personatges femenins". Olid ha recollit  dades per arribar a la conclusió que un 90% de nois no volen llegir llibres protagonitzars per noies, mentre que un 50% de les nenes prefereixen llibres protagonitzats per nenes.

A la nostra biblioteca podem constatar que la presència de nens als contes infantils segueix essent més important que la de nenes, tot i que tendeix a igualar-se, molt poc a poc.
Pel que fa al tema de les preferències d'uns i altres, ens sembla que abans dels dotze anys els percentatges serien molt diferents, però no ho sabem. Ho hauríem d'esbrinar. Ens proposem fer un estudi del tema. Quan tinguem dades, us les explicarem. Potser descobrim que a l'escola, com a l'institut, tenim molta feina per a fer!

dijous, 24 de novembre del 2011

Hugo, de Martin Scorsese

Una bona notícia: La invenció de l'Hugo Cabret, de Brian Selznick, aquest llibre que ens agradava tant, sobretot pels seus meravellosos dibuixos, ha estat portat al cine per Martin Scorsese.

La pel·lícula, com el llibre, és un homenatge a Georges Méliès, el gran mag dels inicis de la cinematografia. La crítica dels Estats Units ha aplaudit aquesta primera pel·lícula per al públic infantil de Scorsese, tot dient que és una declaració d'amor al cinema.
Ens agrada aquest cartell, que no sabem si serà el definitiu, perquè també ens sembla un homenatge al cinema clàssic: recordeu Harold Lloyd?










Aprofitem per recomanar-vos des d'aquí el llibre, si encara no l'heu llegit, i us deixem, com de costum,  el tràiler del film:

diumenge, 20 de novembre del 2011

Maite Carranza, Premio Nacional de Literatura Juvenil

A la Maite Carranza se li va concedir divendres el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil per la seva novel·la Paraules emmetzinades. El Ministerio de Cultura distingeix amb aquest guardó el millor llibre de literatura infantil o juvenil publicat el 2010 en qualsevol de les llengües oficials que es parlen a Espanya. L'any passat la mateixa autora va ser-ne finalista amb l'obra Màgia d'una nit d'estiu.
Paraules emmetzinades és un llibre per a joves que parla, sobretot, del maltractament psicològic d'adults envers els menors.

Maite Carranza és una autora prolífica, amb una cinquantena de llibres publicats.  
A la nostra biblioteca hi tenim la seva trilogia La guerra de les bruixes, formada per aquests llibres:

Tot i que són per a l'alumnat de l'ESO, agradaran molt als qui us atreviu amb novel·les més llargues i complexes. Hi trobareu màgia i fantasia, al mateix temps que qualitat literària.
A la biblioteca també hi ha algunes noveles més breus, realistes i amb sentit de l'humor:



I algun conte pels més petits, com el de la Filomena: 
Els anys noranta va publicar la col·lecció del Talp Eudald, de la que tenim alguns exemplars en català i en castellà:  
 










Estem segurs que us agradaran, demaneu-nos-els!

dilluns, 14 de novembre del 2011

Meteorologia


Com que plou, i plou, i no para de ploure, hem buscat tots els llibres que parlen de pluja, de neu i de vent, de llamps i trons.. o sigui, de meteorologia, i també sobre el clima.
A més, hem cercat els contes on els núvols, la pluja i el vent tenen un paper destacat. I n'hem trobat molts!
Aviat els podreu trobar tots a una guia de lectura del catàleg de l'escola. Consulteu-lo!

dissabte, 12 de novembre del 2011

Bibliotecas Escolares en Tránsito (2)

En trànsit cap a un nou (o no tan nou) objectiu: aconseguir que el nostre alumnat sigui competent amb les eines de la societat digital.
Ens n'han parlat Javier Celaya i José Antonio Cordón en intervencions molt interessants. En Jaume Carbonell ens ha ajudat a recordar de quina tradició d'innovació pedagògica venim i ens ha fet conscients que el més important és saber cap on volem anar, no només amb quins mitjans ho fem.
L'Àngels Sala, mestra de l'escola Germanes Bartomeu, de Mataró, ens ha explicat com treballen a la seva escola, en un entorn de diversitat, la competència informacional. L'hem aplaudit, i molt.
En Víctor Freixanes, editor, escriptor i professor de periodistes, en una intervenció brillant, al meu parer, ens ha fet veure que la discussió no ha de ser respecte del suport, sinó de la qualitat de la lectura.
I altres ponents, a d'altres grups, han plantejat reflexions tant o més interessants que aquestes.

Avui ens en tornem cap a Barcelona, amb més idees al cap i ganes renovades de treballar a les nostres escoles. Però també amb més amics i coneguts.
Perquè, què hem fet a les estones d'"esbarjo"? Mireu:

Façana de la catedral de Santiago de Compostela
A l'interior, el Botafumeiro, immens encensari, es balanceja sobre els nostres caps
I l'aroma de l'encens omple la catedral

Aquesta és la part cultural. També hi ha hagut el moment de les tapes i els vins, però això ja no us ho explico...

Amb la Pau, en Lluís i en Joan, a El Gato Negro
La foto és de la Pau. El ribeiro, de les dues

divendres, 11 de novembre del 2011

Montserrat Roig



Ahir va fer vint anys de la mort de Montserrat Roig. Per això aquest nom no diu res a nois i noies, però nosaltres volem recordar-la i retre-li homentge des del bloc de l'escola.

Extret de l'Ara.com:
Autora de peces que quedaran a la memòria literària catalana com Ramona adéu i El temps de les cireres, amb la qual va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la el 1976, Montserrat Roig va ser víctima d'un càncer de mama prematur, a l'edat de 45 anys. Nom destacat en el periodisme de culte, de tall feminista i antifranquista, una de les seves fixacions va ser recuperar la memòria històrica. En aquesta faceta destaca l'obra Els catalans als camps nazis, premi Crítica Serra d'Or pel seu valor testimonial, a través de les entrevistes a republicans que van passar per camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. De fet, Roig va aconseguir gran part de la seva popularitat a través del gènere de l'entrevista, en part recollit a la sèrie de llibres Retrats paral·lels.

Les seves novel·les són un excel·lent retrat de la seva època. Les seves entrevistes, dels personatges que la van viure. Públic adult del nostre bloc, no us les deixeu perdre.

Bibliotecas Escolares en Tránsito, a Santiago de Compostela


Som a Santiago, al congrés Bibliotecas Escolares en Tránsito,  dirigit a especialistes en bibiloteques escolars i en dinamització de la lectura. Som més de quatre-centes persones de tot l'estat espanyol, una cinquantena procedents de Catalunya.


Només us puc explicar les primeres impressions. Em va agradar molt la persona del ministre Àngel Gabilondo, que va obrir l'acte. Va fer un parlament planer i intel·ligent.

Aquesta imatge és de Lainformación.com

Després, cada assistent triava quina presentació volia escoltar. Vaig anar a Sevicios de apoyo a la biblioteca escolar: Redes, formación, materiales, espacios web... Representación de distintaa comunidades autónomas. Em va fer molta enveja saber que a Extrmadura, a Andalusia, a Navarra i a Galícia, tot i la crisi, els seus projectes d'ajut a les biblioteques escolars segueixen funcionant a bon ritme.
Ens van dur a visitar la Ciudad de la cultura, complex d'arquitectura esplèndida a poca distància de Santiago. Allí, més que enveja, consternació. Molts milions gastats, molts que no es podran gastar (han hagut d'aturar les obres) i la sensació que, com a tants altres llocs, s'han malbaratat els recursos. I una Biblioteca Nacional de Galícia que ens va semblar magníficament construïda al segle XXI, però potser amb idees del XX.

L'únic llibre infantil que vam veure a la Biblioteca Nacional

Avui, segona jornada, sota una pluja insistent. Us ho seguiré explicant...

dijous, 10 de novembre del 2011

La peli d'en Tintín

Ens encanta que els llibres d'en Tintín tornin a interessar als nens i nenes. I això està passant gràcies al film de Steven Spielberg.
Aquest cap de setmana passat la vaig veure i em va agradar molt. NO US LA PERDEU!!!
És cinema d'aventures en estat pur. Es basa en el llibre El secret de l'Unicorn, però afegint-hi força de collita pròpia. I la veritat és que no hi queda gens malament, no.
També recull escenes d'altres llibres de Tintín. Sabríeu dir-nos de quins?
Us deixo el tràiler, aquest cop en castellà:

divendres, 4 de novembre del 2011

Viatge màgic a Àfrica, de Jordi Llompart

Potser coneixeu el llibre, potser ja heu vist la pel·lícula. Si no, us interessarà saber que els dies 5 i 13 de novembre, al cine Alexandra, dins del cicle de cinema Drets dels infants, podeu veure gratuïtament la versió en català d'aquest film.
Explica el viatge de la Jana al País dels Somnis, al continent africà. Un viatge fascinant en el que la Jana, acompanyada d'en Kaboo, un nen bosquimà, descobrirà la natura i les tradicions africanes, i també el poder de l'amistat.

En Jordi Llompart, autor del llibre i la pel·lícula, serà present a la sessió, per presentar-la.
Si voleu consultar tot el programa d'aquest cicle de pel·lícules, cliqueu aquí

dijous, 3 de novembre del 2011

"Trece hojas y una pluma sin tinta", d'André Govett

És el primer cop que presentem en aquest bloc un llibre de poemes que no és per a nens i nenes. Tenim un motiu de pes: l'ha escrit un ex-alumne de l'Orlandai. Li ha publicat l'editorial Stonberg, i la presentació s'ha fet avui, a la sala d'actes de l'escola, perquè ell ens ho va demanar. A l'acte ha parlat la Marga, com a darrera preofessora de llengua que va tenir, i també el seu editor, Jordi Castelló. L'André ha llegit una selecció de la seva obra, acompanyat per dos joves pianistes.
El llibre és un recull de vint-i-set poemes, que parlen d'amor i de desamor, de vida i d'esperança, encara que més de desesperança. Poesia romàntica, de sentiments i passions potents.












Signant un exemplar per a la biblioteca de l'escola
L'André va començar a escriure als catorze anys, i ara tot just en té disset. Ens alegrem moltíssim que hagi tingut aquesta oportunitat de publicar un llibre, i desitgem que no deixi mai d'escriure.

 
Companys i companyes de la calsse de Dracs

dimecres, 2 de novembre del 2011

La promoció de la lectura des de petits

La imatge és d'Helen Oxenbury, del llibre  "Al llit"

Teniu ganes d'escoltar en Pep Duran, el llibreter de Robafaves, de Mataró, parlant a pares i mares sobre com aconseguir que les criatures llegeixin?
Conjuntament amb la Reina Duarte, l'editora d'Edebé, i de Carlota Torrents, l'administradora del web Què llegeixes , faran una xerrada sobre La promoció de la lectura des de petits,  dins del cicle Diàlegs al voltant de... 
Serà el dijous, 10 de novembre, a les set del vespre, a la Sala Juli Vela, d'Abacus, al carrer Còrsega, 269. 


 
Pep Duran, un dels millors contacontes de casa nostra